1.035.078

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A csendháborító

Naszreddin Hodzsa

Szerző
Fordító

Kiadó: Magyar-Szovjet Művelődési Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím: Szovjet színpad
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Független-nyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Leonid Szolovjev színdarabja "A csendháborító" - éppúgy, mint ugyanennek a szerzőnek Magyarországon is óriási sikert ért ugyanilyen című regénye - Naszreddin Hodzsáról, Középázsia Ludas Matyijáról... Tovább

Előszó

Leonid Szolovjev színdarabja "A csendháborító" - éppúgy, mint ugyanennek a szerzőnek Magyarországon is óriási sikert ért ugyanilyen című regénye - Naszreddin Hodzsáról, Középázsia Ludas Matyijáról szól. Minden szabadságszerető népnek megvan a maga "Vidám Lázadó"-ja, Nyugaton Till Eulenspiegel, a Balkánon Karagötz, Bokharában pedig Naszreddin Hodzsa. Mindezek a népi hősök vidámsággal, kacagtatással, ellenségeik rászedésével, az anekdotaszerű játékos események özönével harcoltak koruk társadalmi igazságtalanságai ellen. Naszreddin Hodzsa kacagó-harca valamiben különbözik nyugati testvéreitől: abban, hogy az ő harca sikerrel járt. Nem úgy kell ezt érteni, hogy neki magának sikerült eltörölni a föld szinéről azokat a kirívó igazságtalanságokat, amelyek ellen furfangos esze hadra kelt. Nem. Ő is, mint nyugati testvérei, csak a köznapi visszásságok ellen tudtak fellépni, és míg naponta győzedelmeskedtek, míg a népben magasra szították az ellenállás lángját, végül mégiscsak kénytelenek voltak a győzelmet a gazságnak és igazságtalanságnak átengedni.
A végső diadalt Naszreddin Hodzsa sem életében vívta ki, hanem halála után. Középázsiában, ott, ahol a bátor tréfacsináló élt, nevettetett, verekedett és lázított, azóta megváltozott a világ. Naszreddin Hodzsa hazája ma a Szovjet-Únió egy része. A vidámság, a tréfacsinálás és ami a legfontosabb, Naszreddin Hodzsa megalkuvást nem ismerő szociális érzéke diadalmaskodtak a sötétség és aljasság szelleme felett. A zsarnokok, uzsorások, rabszolgahajcsárok világa megszűnt Bokhara vidékén.
Leonid Szolovjev, az Új Magyar Színház újdonságának orosz szerzője annak az írónak a biztos fölényével nyulhatott Naszreddin Hodzsa történetéhez, aki maga élte át hősének bár késői, de teljes győzelmét.
A szovjetszínházakban, amelyekben Szolovjev darabjának jól megérdemelt viharos sikere volt és még mindíg tart, minden néző a saját sorsának jobbrafordulását mérhette le Naszreddin Hodzsa történetének szinpadi átélésekor. A magyar néző még nem nézhet ennyire a megoldott problémák magaslatáról Naszreddin Hodzsa viszontagságaira. Az ő életében még nem következett be az a happy-end, amely a vidám színdarab csattanóját adja. De annál inkább meg fogja kapni, fel fogja villanyozni, lázba fogja hozni a magyar színház publikumát a szeme előtt lejátszódó, tarka-barka keleti színekben pompázó, keleti humorral telített, mélységesen emberi és mélységesen igazságos, bölcs és bolondos história. Vissza

Fülszöveg

Naszreddin Hodzsának, a bucharai legendás tréfacsináló népvezérnek ragyogó kalandjai.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv