1.034.182

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszeripar és élelmiszerkereskedelem higiénéje

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Élelmiszeripari Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 607 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (Altomáre Iván)3
Az élelmiszerhigiénie általános szempontjai (Dr. Lőrincz Ferenc)5
Az üzem higiénéje7
A nyersanyag higiénéje9
A gyártás higiéniéje18
A munka higiéniéje19
Munkáshigiéniéje24
A készárucsomagolás, tárolás, szállítás higiéniéje24
Az élelmiszerhigiénie bakteriológiai vonatkozásai (Dr. Polónyi Pál)26
A baktériumok alaktani sajátosságai26
A baktériumok előfordulási helyei, illetve azok elterjedtsége27
A baktériumok terjedési módja31
A baktériumok élettani tulajdonságai33
A baktériumok életvegytani tevékenysége35
A baktériumok ellenálló ereje és elpuszíthatóságuk37
A higiéne ellenőrzése (Dr. Takács János)39
Élelmiszerekben előforduló állati paraziták (Dr. Makó Imre)41
Táplálékelvonás41
Mechanikus ártalom41
Mérges anyagcseretermékek42
Betegségátvitel42
Ellenállóképesség-csökkentés42
Véglények43
Laposférgek44
Hengeresférgek46
Ízeltlábúak48
A rovarok írtása50
A rágcsálók szerepe az élelmiszerhigiénében51
Az élelmiszeripari higiénie fontosabb táplálkozásélettani vonatkozásai (Dr. Fekete László)54
Kalória- (energia-) szükséglet55
Szénhidrátok57
Zsírok58
Fehérjék60
Védőtápanyagok63
A-vitamin (karotin)64
B-vitamincsoport65
C-vitamin67
D-vitamin70
E-vitamin72
Egyéb vitaminok73
Ásványok73
Nátrium, kálium és klór75
Mész és foszfor76
Jód80
Fermentek81
Vízszükséglet82
Személyi higiénie az élelmiszerüzemekben (Dr. Polónyi Pál)84
A szájüregből eredő baktériumok elleni védekezés84
A test kültakarójának tisztántartása85
A kézmosás86
A ruházat tisztántartása87
A munkaruha használatának jelentősége88
A betegek és bacillusgazdák viszonya a termelőmunkához88
Klozethasználat88
Az üzement belüli személyközlekedésből eredő hibák89
A víz higiénéje (Dr. Polónyi Pál)90
Kúthigiéne91
A víz ellenőrzése laboratóriumi vizsgálat útján92
A kutak és vízmedencék fertőtlenítése92
Csőkutak93
Közműves vízellátása93
A tisztításra használt víz minőségi feltételei93
Szikvízhigiénie94
Jéghigiénie95
A csoportos élelmezés higiénéje (Dr. Polónyi Pál)96
A fontosabb ételnyersanyagok higiénéje96
Konyhahigiéne101
Konyhatechnika101
A kész ételek kezelési módja102
A tisztogatásnál követendő szempontok104
Az elárusítóhelyek higiénéje (Dr. Makó Imre)106
Az élelmiszerek szállítása106
Az élelmiszerek hűtése108
Közvetlen hűtés108
Közvetett hűtés109
Edények, csomagolóanyagok110
Faedények111
Fémedények111
Kerámiaedények113
Üvegedények114
Papíredények115
Hártyák115
Papírok116
Élelmiszerfestékek116
Piac-higiéne118
Vágottbaromfi és tojás119
Tej és tejtermékek120
Halak121
Gombák122
Húskészítmények123
Gyümölcsök, zöldségek123
Vásárcsarnokok124
Az élelmiszerüzemek üzemeltetésének általános szempontjai126
Élelmiszerüzletek127
Cukrászdák131
A fagylat árusítása132
Mészáros- és hentesüzletek135
Péküzletek137
Tejüzletek139
Vendéglők, italboltok141
Büffék142
Élelmiszermérgezések (Dr. Takács János)144
Általános rész144
Mikróbák által kiváltott élelmiszerméregzések (fajlagos ételmérgezések)148
Paratifuszos ételmérgezések (húsmérgezés)148
Botulizmus151
Sztafilokokkuszos ételmérgezések154
Feltételesen kórokozó csírák által kiváltott ételmérgezések156
Fémmérgek által kiváltott ételmérgezések159
Ábrák163
Bakteriológiai ábrák163
Parazitológiai ábrák165
A tejipar higiénéje (Dr. Jákó Frigyes)169
Alapvető ismeretek169
A tej összetétele és tulajdonságai169
A tej biológiai értéke171
Mikróbák a tejben175
Emberi eredetű patogén csírák177
Egészségre ártalmas szaprofiták178
Aerob spóraképzők180
Anaerob spóraképzők180
Spóra nélkül aerob fehérjebontó csírák181
Az egészségre ártalmas szaprofiták182
Tejcukorbontók182
Pálcikaalakú tejsavbaktériumok184
Penészgombák (fonálgombák)185
Élesztőgombák (sarjadzógombák)185
Bakteriográfok186
Tiszító- és fertőtlenítőszerek187
A tejtermelés higiénéje190
Tehéntartás, takarmányozás190
A fejés194
Az istálló194
A tehén195
A fejő195
A fejés művelete196
Tejkezelés a termelőnél197
A tejszállítás199
Hűtőlánc és higiénés lánc199
A tej szállítása a gyüjtőállomásra200
Szállítás az üzembe201
Kiszállítás a fogyasztóhoz204
Az árusítás205
Üzemi higiéne203
A higiéne biztosításnak alapjai208
Az üzem telepítése208
Az üzem tervezése208
Belső kiképzés209
Szerelés212
Berendezés213
Az egyéni tisztaság215
Technológiai műveletek217
Tisztogatás239
A gép és a felszerelés tisztogatása239
A helyiségek takarítása243
A mosogatás gépesítése244
Az üzemek higiénés ellenőrzése (Csongrády Zoltán)246
A Szovjetunió ellenőrzési rendszere246
Hazai üzemeink ellenőrzési rendszere250
Az üzemihigiénie vizsgálatának egyszerű módszerei252
A fűszeripar higiénéje (Dr. Gerencséry Béla)256
Bevezetés256
A fűszerek hatása szervezetünkre, a feltételes reflexek, az étvágy, az ételundor256
A fűszer fogalma, különböző fűszertermékek, a fűszerek nyersanyagai258
A fűszerek hatóanyagai260
Az élelmiszeriparban használt fűszerek262
A fűszerek értékadói, romlások körülményei és tényezői266
A fűszerek kikészítése, aprítása, tárolása, csomagolása, szállítása és felhasználásk körüli higiénés szabályok269
Tárolás271
Csomagolás272
Szállítás273
A fűszerek bírálata és minősítése274
A fűszerek kártevői274
Védekezés a kártevőkkel szemben276
Hús- és húskonzervipari higiéne (Timkó Iván)278
Húsipar278
Környezet-higiéne279
Az üzemek higiénéje279
Termelési vagy gyártási higiéne300
Személyi higiéne308
A húskonzervipar higiénéje309
Az üzem311
Nyersanyagok312
Dobozok313
A dolgozók teste és ruházata által közvetített fertőzések, illetve szennyeződések313
Hűtővíz314
Gyártási higiéne314
Zárszó317
A baromfifeldolgozóipar higiénéje (Dr. Tóth-Baranyi István)319
A baromfiipar nyersanyagairól319
A baromfi vágása321
Kézi feldolgozás321
Gépesített eljárás322
A hízottáru (liba, kacsa) gépi feldolgozása323
A vágottbaromfi kikészítési módjai323
Begyezés és belezés323
A baromfi bontása (zsigerezse)324
A vágottbaromfi osztályozása325
Formázás (dresszírozás) és előhűtés326
A vágottbaromfi csomagolása326
Fagyasztás és hűtőházi tárolás327
A vágottbaromfi gyorsfagyasztás327
A húsvizsgálat szempontjából fontosabb baromfibetegségek328
Baromfipestis328
Baromfikolera329
Paratífusz329
Gümőkór330
A halak higiénéje (Dr. Méhes György)331
A halak húsa331
Tengeri halak331
Hazai halak332
A halak tartósítása, halkonzervek338
A halak betegségei341
Parazitás megbetegedések343
Házalás halakkal345
A kaviár345
A vadak higiénéje (Dr. Méhes György)348
A vadhús ellenőrzése351
A vadak betegségei352
A tojásipar higiénéje (Dr. Zakariás Jenő)353
A gyümölcs- és zöldségfélék forgalombahozatalának higiénéje (Dr. Károly György)363
A gyümölcsök és zöldségfélék betegségei és kártevői363
Gyümölcsfélék forgalombahozatala és a vele szemben támasztott egészségügyi követelmények371
Szedés371
Válogatás és osztályozás373
Csomagolás373
Szállítás374
Raktározás és tárolás375
Zöldségek forgalombahozatalával kapcsolatos egészségügyi követelmények376
Szedés376
Tisztogatás, előkészítés és osztályozás377
Csomagolás, szállítás378
Raktározás, és tárolás378
A zöldségfélék járványtani szerepe380
A gyümölcs- és zöldségfélék megromlásának okai és annak előidézői381
Fizikai elváltozások381
Kémiai elváltozások382
Mikrobiológiai elváltozások383
Növényi élelmiszerek tartósításának higiénéje (Dr. Balázs Ottó)386
Járulékos anyagok427
A tartósító- és hűtőipari higiéne elméleti kérdései388
A tartósítóipar termelési higiénéje399
A munka-, tároló- és csomagolóeszközök higiénéje400
A hulladék-kérdés403
A raktár- és malomipar higiénéje (Major Bertalanné)421
Lisztfeldolgozóipar higiénéje (Dr. Schneller Margit)425
Nyersanyagok425
Liszt425
Járulékos anyagok427
Gyártáshigiéne427
A késztermék tárolása és a kenyérbetegségek430
A sütő- és száraztésztaipar termékeinek szállítása432
Az édesipar higiénéje (Horváth Lajos, Straub Sándor és Ravasz László)434
A növényolajipar higiénéje (Szerdelyi Ferenc)440
A cukoripar higiénéje (Dr. Szőke Sándorné, Deme Ferencné)445
Az erjedésipari termékek mikrobiológiája (Szende László)448
A szeszgyártás higiénéje (Hermann Tiborné)452
A boripar higiénéje (Rohonczi Lajos)457
Szüret458
Szőlőfeldolgozás és erjedés459
Tárolás460
A borok kezelése462
Palackozás464
A tárolóedényzet tiszítása465
A pince tisztántartása466
Általános feladatok469
A söripar higiénéje (Rázga Zoltán)471
A malátázás higiénéje471
A sörlékészítés higiénéje472
Az erjedés higiénéje473
A likőr- és pálinkagyártás higiénéje (Szende László)479
A likőrgyártás higiénéje479
A gyümölcspárlat-előálllítás higiénéje480
Az élesztőgyártás higiénéje (Svastits Zoltán)482
Tisztasági óvintézkedés483
Az ecetgyártás higiénéje (Szende László)489
Keményítőipar higiénéje (Marton Imre)494
Kávészeripari higiéne (Marton Imre)499
Függelék: Jogszabályok503
Szavatossági idők504
Rendeletek512
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv