1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológiai gyakorlatok

Kézirat

Szerző

Kiadó: Agrártudományi Egyetem-Mikrobiológiai Tanszék
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 274 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Hatodik, változatlan kiadás. Fekete-fehér ábrákkal. Megjelent 510 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Mikrobiológiai laboratóriumi munkarend 2
I. Fejezet: A mikroszkóp és mikroszkópos vizsgálati
módszerek 6
Mikroszkóp 6
Mechanikai berendezés 6
A fénymikroszkóp optikai berendezése 14
A mikroszkóp használata 33
A mikroszkópos vizsgálati módszerek 39
Festetlen készítmények vizsgálata 4o
Festett készítmények vizsgálata 42
A. Egyszerű festési eljárások 45
I. Direkt festés bázikus festékekkel 45
II. Negatív, vagy indirekt festés 47
III. Vitális festés 49
B. Összetett festési eljárások 49
I. Differenciáló festési eljárások 49
a. Gram-féle festési eljárás 49
b. Saválló festés 52
II. Szerkezeti festések 54
1. Feulgen-féle magreakció 54
2. Endospóra festés 55
3. Sejtfal festés 56
4. Tok festés 57
5. Az ostor megfestése 58
C. Tartalék tápanyagok kimutatása 6o
1. A glikogén 6o
2. Zsír 61
3. Volutin 61
A mikróbák méretének meghatározása 62
II. Fejezet: A baktériumok tenyésztéséhez szükséges
táptalajok készítése 67
A táptalajok készítésénél felhasznált
fontosabb anyagok 68
A táptalajok bemérése és oldása. A pH
érték beállítása 72
Szűrés és derítés 76
Táptalajok szétadagolása és lezárása 78
Sterilezés, /csírátlanítás/ 8o
1. Száraz hővel 8o
Táptalajok sterilezése nedves hővel 81
3. Szűréssel történő sterilezés 84
4. Ultraibolyafénnyel történő sterilezés 85
5. Gázzal történő sterilezés 86
Kémiai anyagokkal történő csírátlanítás 86
1. Szervetlen sók 87
2. Oxidáló anyagok 88
3. Szervesanyagok 89
Néhány általánosan használt táptalaj készítésének menete 90
III. Fejezet: Baktériumok tenyésztési eljárásai 93
Tenyésztés ferde agaron 94
Tenyésztés folyékony táptalajban 96
Szurt kultura 97
Tenyésztés lemezöntéssel 98
Lemezre kent kultúrák készítése, szélesztés 105
IV. fejezet: Környezeti tényezők hatása a mikroszervezetekre 110
1. Hőmérséklet hatása a mikróbákra 111
2. Az ozmozisos nyomás hatása a növekedésre 115
3. A táptalaj pH- érmékének hatása a növekedésre 115
4. Szabad oxigén hatása a mikróbák növekedésére 116
Anaerob tenyésztési eljárások 118
5. Az ultraibolyafény hatása a mikroszervezetekre és a fotorealctiválás 122
6. Vegyszerek hatása a mikroszervezetekre 124
7. Antibiózis és antibiotikum érzékenység 127
V. Fejezet: A mikróbák számának, mennyiségének meghatározása 132
Összes csiraszám, ill. csiramennyiség meghatározása 132
Mikroszkópos módszerek 133
Tárgylemezes eljárások 133
Direkt csiraszámolás tejben 134
Számlálókamrás eljárások 136
Thoma- féle kamra 136
Bürker-kamra 139
Élő csiraszám 140
Tényésztéses módszerek 140
Higitások elkészítése 141
Higitásos eljárás 144
A legvalószínűbb csiraszám módszere 146
Lemezöntéses eljárás 157
Petri- csészés módszer 158
A cső-lemez módszer 166
Anaerob telepszámlálás kémcsőben 166
VI. Fejezet: A mikroorganizmusok meghatározásánál
használatos vizsgálatok 168
I. Morfológiai tulajdonságok 168
II. Biokémiai vizsgálati módszerek 171
Szénhidrátok 171
Gázképzés szénhidrátokból 173
Savtermeiés szénhidrátokból 176
A szénhidrátok fermentációjának
és oxidációjának megkülönböztetése 178
Acetilmetilkarbinol termelés és
metilvörös reakció 179
Keményítő hidrolizis 180
Citrát egyedüli szénforrásként
történő hasznosítása 181
Poliszaharid képzés a szaharózból 182
Fehérjék, aminosavak és egyéb nitrogén vegyületek 182
Zselatin hidrolizis 183
Kazein hidrolizis 184
Indol termelés 185
Aminosavak dekarboxilezése és az
amin képzés 186
Ammónia termelés peptonból argininből /dezaminálás/ 187
Kénhidrogén termelés 188
Ammónia termelés karbamidból 19o
Nitrát redukció 191
A baktériumok hatása lakmusztejre 191
Zsirok hidrolízise 193
1. Tributirin hidrolízise 194
2. Vajzsir-agar, olívaolaj- agar 194
3.Tween vegyületek hidrolízise 196
4. Lecitin hidrolízise 196
Különféle reakciók 197
1. Légző enzimek 197
a. Dehidrogenázok kimutatása 198
b. Kataláz kimutatása 199
c. Oxidáz kimutatása 200
2. Koaguláz vizsgálata 200
3. Foszfatáz vizsgálata 201
4. Hemolizis véres agaron 202
VII. Fejezet: A baktériumtenyészetek izolálása és
azonosítása 2o5
Differenciáló lemezöntés 206
Szelektáló lemezöntés 207
A szelektív és dusitó tenyésztés
használata 209
A baktériumok fontosabb csoportjainak azonosítása 212
Ismeretlen baktériumtenyészetek azonosítása 223
Laboratóriumi törzstenyészetek eltartása 225
VIII. Fejezet: Gombák 229
A penészek morfológiája 231
"Nedves kamra készítése" 233
Az élesztők morfológiája 235
A gyümölcslé alkoholos erjedése 236
Függelék 238
Festékoldatok 238
Reagensek 241
Táptalajok 243
Irodalomjegyzék 268
Tartalomjegyzék 270

Dr. Buday Ferdinánd

Dr. Buday Ferdinánd műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Buday Ferdinánd könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv