1.034.737

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari mikrobiológia és higiénia gyakorlatok II.

Főiskolai jegyzet

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Élelmiszeripari Főiskola
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 163 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Környezeti tényezők hatásának vizsgálata3
A hőmérséklet hatása a mikroorganizmusok tevékenységére3
A hőmérsékleti igény meghatározása3
A fagyasztás hatása a mikroorganizmusokra4
A hőpusztulás vizsgálata4
Az ultraviola sugárzás hatásának vizsgálata9
A pH hatásának vizsgálata10
Az ozmitikus nyomás hatásának vizsgálata11
Az oxigénigény vizsgálata11
A felületi feszültség hatásának vizsgálata12
Az antimikrobiális hatás kimutatás és mérése13
Agargél-diffúziós eljárások13
Táptalajhigitásos eljárások18
Fertőtlenítőszerek hatásának vizsgálata20
Élelmiszerek élelmezésegészségügyi és technológiai szempontból fontosabb mikroorganizmusaink kimutatására és meghatározására szolgáló módszerek24
Az élelmiszerek mikroflórája24
A mikróbaszám meghatározása25
Aerob és fakultativ anaerob spórák számának meghatározása25
Élesztők és fonalasgombák számának meghatározása26
Fehérjebontók számának meghatározása27
E.coli és koliform csirák kimutatása28
Koliform csirák kimutatása Klimmer-féle tápközegen33
Kimutatás Endo-agaron34
Kimutatás kristályibolya-neutrálvörös-ape-laktóz agaron35
Kimutatás módosított Drigalszki-féle lemezen35
Meghatározás eozinmetilénkék agaron35
Kolititer meghatározása Kessler-Swenarton tápközegen36
Koliform csirák meghatározása Mc Conkey tápoldatban37
E. coli legvalószínűbb számának meghatározása37
Enerobacteriaceae szám38
Általános jellemzés38
Vizsgálat a legvalószínűbb mikróbaszám módszerrel38
Meghatározás telepszámlálással39
Enterokokkuszok kimutatása és számának meghatározása39
Általános jellemzés40
Meghatározás a legvalószínűbb mikróbaszám módszerével41
Meghatározás telepszámlálással42
A Str.faecalis kimutatása42
Klosztridiumok kimutatása és számának meghatározása43
Általános jellemzés43
Anaerob tenyésztés dúsító jellegű tápközegen43
A szulifotredukáló klosztridiumok meghatározása44
Ételmérgezést okozó fajok kimutatása45
A staphylococcus aureus kimutatása és számának meghatározása46
Általános jellemzés46
A Staph. jelenlétének vagy hiányának kimutatása46
A legvalószínűbb Staph.aureus szám meghatározása47
Tájékoztató vizsgálat a staph-aureus telepszámának megállapítására47
Döntő vizsgálat a telepszám megállapítására49
Bacillus cereus kimutatása és számának meghatározása49
Általános jellemzés49
Felismerés véresagar lemezen és azonosítása50
Meghatározás szelektív tápközegen51
Pseudomonas aeruginosa kimutatása és számának meghatározása51
Általános jellemzés51
Szalmonellák kimutatása53
Szalmonellák általános jellemzése53
Szelektív tenyésztés54
Azonosítás55
Higiéniai ellenőrző vizsgálatok57
Felületek mikróbás szennyezettségének vizsgálata57
Érintőpróbás eljárások57
Felületlemosáson alapuló eljárások58
Felületi kaparék vizsgálata60
A levegő mikróbás szennyezettségének vizsgálata60
Koch-féle ülepítéses eljárás60
Folyadékszűréses eljárás61
Vizsgálat Mórik-féle réses mintavevővel62
Az ivóvíz higiéniai ellenőrző vizsgálata63
Mintavétel63
Az összes előcsiraszám meghatározása63
A kólititer és kóliszám meghatározása64
A Streptococcus faecalis meghatározása66
Az anerob spórás baktériumok kimutatása66
Szennyvizek vizsgálata67
Átlátszóságmérés67
pH mérése67
Ülepedő anyagok mennyiségének mérése67
Oxigénfogyasztás68
Mikrobiológiai vizsgálatok69
Ágazati vizsgálatok71
Húsipari és baromfiipari mikrobiológiai vizsgálatok71
Hús- és húsalapú élelmiszerek mikróbái71
Mintavétel72
A minta feldolgozása és higitási sor elkészítése72
Természetes és járulékos mikroflóra vizsgálata73
Indikátor mikroflóra vizsgálata78
Ételmérgezést okozó baktériumok kimutatása80
Kórokozók kimutatása80
A gátlóanyagok jelenlétének kimutatása húsból81
Húsok, húskészítmények komplex mikrobiológiai vizsgálata82
A hús és húskészítmények élelmezésegészségügyi minősítése a mikrobiológiai vizsgálatok alapján83
A tej és tejtermékek vizsgálata87
Mintavétel és minta előkészítés87
A tej mikróbás szennyezettsége mértékének vizsgálata88
Anaerob spóraképzők kimutatása92
Laktobacilluszok számának meghatározása94
Élesztők és fonalasgombák számának meghatározása95
Zsirbontók kimutatása95
Propionsav baktérium meghatározása95
E.coli és a koliformok kimutatása95
Tejszín, vaj, ömlesztett sajt eltarthatóságának vizsgálata96
Rokfort-, kamambert- penészpor csirázási erélye96
Pasztőrözési hatásfok vizsgálata96
Gátlóanyagok kimutatása tejben vajkultúrával97
A tej és tejtermékek élelmezésegészségügyi minősítése a mikrobiológiai vizsgálat alapján97
Tej, tejtermékek komplex mikrobiológiai vizsgálata100
Hús- és ételkonzervek vizsgálata101
Nyersanyagok és segédenyagok vizsgálata101
Vizsgálatok hőkezelési időszükséglet meghatározásához102
Konzervek tartóssági próbája és sterilitás vizsgálata102
A romlások okainak vizsgálata105
Mikrobiológiai vizsgálatok a gabonafeldolgozóiparban és keveréktakarmány gyártásnál107
A búzaszem vizsgálata107
A liszt vizsgálata107
A nyúlosodást okozó aerob spórák számának meghatározása108
A keveréktakarmányok és alapok vizsgálata109
Malomipari és keveréktakarmány minták komplex mikrobiológiai vizsgálata109
Sütőipari vizsgálatok110
Édesipari termékek és nyersanyagok mikrobiológiai vizsgálata111
A cukor vizsgálata112
A keményítő vizsgálata114
Édesipari termékek, nyers és kiegészítőanyagok komplex vizsgálata116
Mikrobiológiai vizsgálatok automatizálásának lehetőségei117
Tápközegek, reagensek119
Függelék149
Irodalomjegyzék161
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv