1.029.843

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelmi és gazdasági ismeretek I.

Második rész/A szocialista belkereskedelem/A kereskedelmi szakmunkásképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 126 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-220-323-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 21674/II.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
A belkereskedelem5
A népgazdaság5
A belkereskedelem szervezete7
A belkereskedelem tulajdonforma szerinti tagozódása7
Állami kereskedelem8
Szövetkezeti kereskedelem8
Magánkereskedelem8
A belkereskedelem tevékenység szerinti tagozódása9
A fogyasztókat ellátó kereskedelem9
Termelőeszköz-kereskedelem13
Felvásárló kereskedelem13
Melléktermék- és hulladékgyűjtés13
Kereskedelmi szolgáltatás13
A belkereskedelem irányítása14
A Belkereskedelmi Minisztérium kereskedelmi irányító és felügyeleti munkája14
A tanácsok kereskedelemirányító és felügyeleti munkája15
Mit kell tudni általában a tanácsokról?15
A tanácsi kereskedelmi szakigazgatási szervek feladatai16
A Minisztérium és a tanácsok munkáját segítő szervek17
Az Állami Kereskedelmi Felügyelőség (ÁKF)17
Népi ellenőrzési bizottságok18
Társadalmi ellenőrzés18
Állami Közegészségügyi Járványügyi Felügyelet18
Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet18
A kiskereskedelmi tevékenység21
Az állami kereskedelmi vállalat21
Az állami kiskereskedelmi vállalat jellemzői22
Szakosítás23
Működési terület24
Szervezet24
Az Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet (ÁFÉSZ)25
Az ÁFÉSZ-ek gazdasági tevékenysége26
Bolti kiskereskedelmi és vendéglátás26
Felvásárlás27
Szolgáltatás27
Ipari tevékenység27
A kiskereskedelmi hálózat27
Üzemi formák29
A bolt29
ABC-áruház31
Iparcikkáruházak31
A vásárcsarnokok és a piacok31
A mozgó árusítás34
Szakosítás34
A szakosítás mértékét befolyásoló tényezők34
Szakboltok35
Kombinált boltok35
Vegyesboltok36
Értékesítési módok36
A kereskedelmi munka tárgyi és személyi feltételei37
A boltok, áruházak helyiségei37
Árusítótér38
Üzemi helyiségek39
Iroda42
Szociális helyiségek42
A boltok, áruházak berendezései és felszerelései43
Az árusítótér berendezései és felszerelései43
Bútorok43
Hűtőberendezések44
Mérőeszközök45
Az áru előkészítéséhez és az eladáshoz használt egyéb eszközök45
Pénztári berendezések46
Raktári berendezések46
Tárolóberendezések46
Raktári mérlegek46
Árumozgató gépek47
Az áruk csomagolása48
A csomagolás anyagai és eszközei48
Fa csomagolóeszközök48
Papír csomagolóeszközök48
Fém csomagolóeszközök50
Üveg csomagolóeszközök50
Műanyag csomagolóeszközök51
Textil csomagolóeszközök52
A csomagolás fajtái52
Fogyasztói csomagolás52
Szállítási és gyűjtőcsomagolás53
Bolti, áruházi dolgozók54
Munkamegosztás a boltban54
A vezető55
Az eladó55
A pénztáros56
Az adminisztrátor56
Kisegítők, segédmunkások56
A kereskedelmi eladókkal szemben támasztott követelmények56
Az áruk beszerzése61
A forgalomba kerülő áruk forrása61
A belföldi termelésből származó áruk62
Külföldi eredetű áruk62
A kiskereskedelmi vállalatok szállítói62
Beszerzés a nagykereskedelmi vállalatoktól63
Beszerzés közvetlen a termelőktől64
A beszerzési munka gyakorlata64
A vállalati központ feladata a beszerzésben64
A bolt feladata az árubeszerzésben65
A beszerzés mennyiségének és összetételének megállapítása65
Az árurendelés67
Az áruátvétel68
Az áruk szállítása72
Szállítási módok73
Vasúti szállítás73
Közúti szállítás73
Vízi szállítás74
Légi szállítás74
Csővezetékes szállítás74
A nagykereskedelmi szállítások jellemzői75
Túrajáratok75
Egyedi áruszállítások75
Az áruk készletezése77
A bolti készlet77
A bolti készlet nagyságát meghatározó tényezők77
A készletek összetétele80
Kurrens - inkurrens áruk81
Standard áruk81
Idényáruk81
Hiánycikkek81
Az áruk tárolása82
A bolti árutárolás feladata és szakaszai82
A raktári rend kialakítása82
Az áruk elhelyezése82
Az áruk folyamatos ellenőrzése és gondozása85
Az áruk értékesítése87
Értékesítési módok88
Hagyományos értékesítés89
Önkiválasztó értékesítés91
Minta utáni értékesítés92
Önkiszolgáló értékesítés93
Az eladók és a pénztárosok feladata az önkiszolgáló értékesítésben97
Az önkiszolgálás előnyei99
Csomagküldő értékesítés100
Automata értékesítés100
Az automaták fajtái100
Az automaták elhelyezése103
Az automata értékesítés előnyei103
A különböző értékesítési módok, formák együttes alkalmazása104
Kereskedelmi szolgáltatások105
Az értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatások105
Az áruk rendeltetésszerű használatához szükséges szolgáltatások105
Vevőszolgálat106
Előrendelés106
Házhoz szállítás106
Önálló szolgáltatások107
Kölcsönzés107
Bizományi tevékenység és használt cikkek vásárlása108
Függelék109
Kereskedelmi Általános Üzleti Szabályzat109
Egy kiskereskedelmi vállalat központjának szervezeti sémája117
Egy Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet vállalati szervezetének sémája121
Felhasznált irodalom122
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv