A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Húsvizsgálati szabályok

A húsvizsgálatra vonatkozó jogszabályok és elvi jelentőségű határozatok

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 244 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az állategészségügyről szóló 1928. évi XIX. t. c.-nek és e törvénycikk végrehajtása tárgyában kiadott 100.000-1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendeletnek a vágóhidakra, a vágóhelyekre és a húsvizsgálatra vonatkozó, valamint az ezekkel kapcsolatos rendelkezései
Marhalevél
Marhalevélkötelezettség1
A marhalevél rendeltetése. A marhalevélűrlap2
A marhalevélkezeléshez szükséges pecsétek, könyvek és bélyegzők3
Marhalevélkötelezettség4
Kivételek a marhalevélkötelezettség alól5
A marhalevél kiállítása6
A fiatal állatok születési napjának feltüntetése a marhaleveleken7
A tulajdonjog átruházása9
Az állategészségügyi bizonyítvány és az irányítás megújítása11
Lejegyzés a marhalevélről13
Külföldi marhalevelek használata15
A tulajdonjogátruházásról és lejegyzésről vezetett jegyzőkönyv17
A tulajdonjogátruházásról és a lejegyzésről vezetett jegyzőkönyvbe a szerző foglalkozásának és pontos lakáscímének bejegyzése18
A marhalevelek bevonása és megőrzése18
Elveszett marhalevél pótlása19
A marhalevél adatainak kiigazítása20
A marhalevél kiállításáért és kezeléséért fizetendő díjak21
Húsvizsgálat. vágóhidak, vágóhelyek
Az 1928. évi XIX. t. c.-nek a húsvizsgálatra és a vágóhidakra vonatkozó rendelkezései21
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendeletnek a vágóhidakra és a vágóhelyekre vonatkozó rendelkezései27
A közvágóhíd és a közvágóhely létesítésének kötelezettsége27
Az állategészségügyi ebadó-alapból vágóhelyek és közvágóhidak létesítéséhez segélyek engedélyezése29
A magánvágóhely és a magánvágóhíd létesítésének kötelezettsége30
A közvágóhíd és a közvágóhely kötelező használata31
A vágóhíd és a vágóhely fogalmának meghatározása32
A vágóhidak és vágóhelyek elhelyezése33
A magánvágóhelyek létesítéséhez nem kell iparhatósági telepengedély34
A vágóhidak és vágóhelyek építésmódja, felszerelése, berendezése és üzeme35
Idegenek kitiltása a vágóhidakról38
Tejelő tehénnek a vágóhidon tartása38
A vágóhidak és vágóhelyek terveinek felülbírálása és jóváhagyása39
Közvágóhidak építésének helyes irányítása43
Vágódíjak44
A beszedett vágódíjak visszatérítésére irányuló fellebbezés másodfokú elintézése a közigazgatási bizottság adóügyi bizottsága elé tartozik46
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendeletnek a húsvizsgálatra vonatkozó rendelkezései46
A húsvizsgálók alkalmazása46
A külföldre való szállítás céljából levágandó állatok húsvizsgálatáért és a húsfelülvizsgálatért felszámítható díjak47
A külföldre való szállítás céljából levágandó állatok húsvizsgálatáért felszámítható díjak48
Helyhatósági állatorvos, mint húsvizsgáló részére fuvardíj megállapítása49
Körállatorvos jutalmazása a rendkívüli időben végzett vágások után és a húsvizsgálattal kapcsolatos fuvarátalánya50
Községi állatorvos részére a húsfogyasztási adó ellenőrzéseért tiszteletdíj megállapítása52
Magánállatorvosok megbízása a húsvizsgálati teendők ellátásával54
A húsraktározó-, feldolgozó- és árusítóhelyiségek és helyek vizsgálatáról ellenőrzési könyv vezetése57
A húsraktározó-, feldolgozó- és árusítóhelyiségek és helyek vizsgálatáról vezetendő ellenőrzési könyv beszerzése58
Kisebb darabolású hús kölcsönadása vagy eladása58
Magánfogyasztásra levágott állat meg nem vizsgált húsának elhelyezése húsiparos üzlethelyiségében hűtés végett59
Magánháztartások céljaira szánt sertéseknek húsiparosoknál való levágása és feldolgozása, továbbá az ilyen célra szolgáló sertésekből származó és sózás, pácolás, füstölés végett húsiparosoknak átadott húsok ellenőrzése60
Mészárszékekben, húst elárusító üzletekben stb. az ellenőrzés gyakorlása61
Bakteriológiai húsvizsgálat63
A közvágóhidi bakteriológiai húsvizsgálati laboratóriumok kijelölése63
Húsfelülvizsgálat64
Húsvizsgálati díjak65
A húsvizsgálati szabályrendeletek jóváhagyásra való elkészítése67
Húsvizsgálók kiképzése68
A húsvizsgálók életkora69
Húsvizsgálói tanfolyamok tartása72
A húsvizsgálói tanfolyamok tan- és vizsgadíjainak egységes befizetése73
A húsvizsgálattal kapcsolatos fogalmak meghatároszása73
Csontzsírral kevert sertészsír forgalombahozatala74
Csontzsír forgalombahozatali módja74
A levágás bejelentése, helye és ideje75
A fogyasztásra szánt állatoknak megvizsgálása levágás előtt. A levágás engedélyezése76
A szarvasmarhák, borjúk, lovak, csikók, juhok és bárányok tüzesvassal vagy más módon való megjelölésének szabályozása79
A szarvasmarhák, borjúk, lovak, csikók, juhok és bárányok tüzesvassal vagy más eszközökkel tiltott módon való megjelölésének megakadályozása80
A levágás. A levágott állatok előkészítése a vizsgálatra80
A sertésszalonna értékét csökkentő véraláfutások megelőzése81
Az állatok kábítása levágás előtt82
Kis állatok kábítása levágás előtt83
A kábítási kötelezettségre vonatkozó állategészségügyi szabályok hatályosabb végrehajtása83
A felnőtt és növendésk szarvasmarhák, valamint a borjúk, juhok és kecskék vágásához a Kaffka-féle villamos kábítókészülék ajánlása86
A sertések vágásához a Kaffka-féle villamos kábítókészülék ajánlása87
A kis állatok vágásánál a "Rapid" nevű készülék használatának ajánlása87
A nyersbőrök gondatlan fejtéséből eredő károk megelőzése89
A fogyasztásra szánt állatok megvizsgálása levágás után91
A szalámigyártás céljából feldolgozásra kerülő húsoknak az érdekelt cégek kérelmére hatósági közegek által foganatosítandó trichina-vizsgálata 95
A hús fogyaszthatóságának elbírálása99
A megvizsgált hússal és a fogyasztásra nem használatos testrészekkel követendő elbánás105
A gümőkóros hízott sertés zsírja fogyaszthatósága elbírálásának újabb szabályozása105
Az állati máj és belső elválasztású szervek forgalmának szabályozása106
A 38.000/1940. Ip. M. sz. rendelet alapján felajánlott állati máj és belső elválasztású szervek legmagasabb árának megállapítása108
A fogyasztásra feltételesen alkalmasnak bizonyult húsnak fogyasztásra alkalmassátétele109
A fogyasztásra alkalmas hús megjelölése111
A trichinamentes sertéshús különleges megjelölése113
A fogyasztásra alkalmas hús lebélyegzése115
Frissen levágott sertés szalonnáján hamisított húsvizsgáló körbélyegzőnek alkalmazása nemcsak állategvészségügyi kihágás, hanem vétség is115
Vágólajstrom, a levágott állatok marhalevelei, kimutatások117
Közfogyasztásra levágott állatokról négyhavonként kimutatás felterjesztése119
A hús hordása és járművön való szállítása121
A friss hús árusítása122
A mészáros- és hentesipar gyakorlásáról szóló iparigazolványok kiadásáról az állategészségügyi szakközegek értesítése122
A húsárusító helyiségek megnyitásának és a húsfeldolgozó helyiségek üzembehelyezésének engedélyezése123
Szappan árusítása mészárszékekben és hentesüzletekben124
Növendékmarha levágása és húsának felhasználása kolbászfélék előállítására126
Lóhúskészítmények és lóhúsból készült ételek vásári árusítása127
Fűszerüzletben friss hús árusítása tilalmának enyhítése129
A csemegekereskedésre jogosító iparigazolvány alapján friss húst nem szabad kimérni129
A húsárusítására nem jogosított személyek alkalomszerű húsárusítása130
A húsárusításra nem jogosított személyek alkalomszerű húsárusításához szükséges húsvizsgálói igazolványok kiadása132
A húskészítmények előállítása és árusítása133
Szarvas húsának feldolgozása közfogyasztásra szánt kolbásszá133
A hús- és kolbászáruk festésének eltiltása134
A fakorommal vegyített sertésvérrel festett ú. n. erdélyi fekete vajszalonna forgalombahozatala137
A kolbászbélnek vérrel való festése137
A papirosból és egyéb műanyagból készített műbelek forgalombahozatala és felhasználása138
A naturin műbél forgalombahozatala139
A sóval pácolt hús mikor tekintendő húskészítménynek139
Keményítő és lisztféléknek kolbászáruk készítésénél való felhasználása141
A hús- és kolbászáruk salétrommal konzerválása142
Hús- és kolbászkonzerváló, nagyrészt kénből álló szerek forgalombahozatalának eltiltása142
Zsigereket tartalmazó húskolbász forgalombahozatala142
Romlott disznózsír forgalombahozatala miatt melyik jogszabály alapján kell megindítani a kihágási eljárást144
A szalámin az előállító iparvállalat megjelölése144
Fehér burkolóanyaggal bevont szalámi, ú. n. turista szalámi forgalombahozatala145
Hatósági hússzék146
A baromfi, vad és halak húsának árusítása148
A baromfihús árusításának ellenőrzését szabályozó rendelkezések kiegészítése149
A hús szállítása belföldön154
A friss hús szállítási igazolványa záradékának módosítása154
A vasúti és hajóvállalatok alkalmazottainak nem kötelessége annak vizsgálata és ellenőrzése, hogy a fuvarozott friss hússzállítmányok el vannak-e látva kísérő igazolvánnyal155
Lómáj szállítása gyógyszeripari feldolgozás céljából158
Idegen közületből gyógyszeriparban való felhasználás céljaira behozott friss hús illetékmentessége159
Szabályellenesen eljárt húsvizsgálók feljelentése160
A kisebb darabolásban szállítandó friss hús lebélyegzéséért díjazás megállapítása162
Külföldi rendeltetésű friss hússzállítmányok származási bizonyítványainak kiállítása163
A külföldre szállítandó hús szabályszerű vizsgálata, kezelése és megjelölése164
Sertések levágása és a húsvizsgálat az állategészségügyi hivatalok hatásköre alá tartozó sertéshízlalótelepeken165
Az állati hullák ártalmatlannátétele
Az állati hulla fogalmának meghatározása167
A hullák kötelező ártalmatlannátétele. Az ártalmatlanná tétel módja167
A hullák elásása168
A hullák feldolgozása168
A hullák elégetése169
A hullák egyes részeinek felhasználása, értékesítése és forgalombahozatala169
Fertőző állatbetegségek bejelentésének kötelezettsége
Az állatbirtokosok, állatorvosok, húsvizsgálók, állatok vágásával foglalkozók, herélők, miskárolók és gyepmesterek bejelentési kötelezettsége171
A bejelentés kötelezettségével kapcsolatos fogalmak meghatározása173
Bejelentés kötelezettsége alá tartozó fertőző betegségben beteg, ilyen betegségre gyanús és ilyen betegség fertőzésére gyanús állatok levágása
Keleti marhavész175
Lépfene176
Sercegő üszök177
Bivalyvész177
Veszettség178
Takonykór178
Ragadós száj- és körömfájás179
Juhhimlő180
Sertéspestis180
Sertésorbánc181
Szarvasmarhák nyílt gümőkórja182
Baromfikolera és baromfipestis182
Büntető rendelkezések
Az 1928. évi XIX. t. c. büntető rendelkezései182
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendelet büntető rendelkezései185
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendelet rendelkezéseibe ütköző és az 1928. évi XIX. t. c. 99. §-a szerint büntetendő kihágások185
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendelet rendelkezéseibe ütköző és az 1928. évi XIX. t. c. 100. §-a szerint büntetendő kihágások187
Büntető eljárás193
Az elkobzás esetei194
Az elkobzás további esetei195
Az elkobzás kimondása196
Az elkobzandó állatok és tárgyak lefoglalása és őrizetbevétele196
Az elkobzott dolgok értékesítése197
Hatósági szolgálat
Az eljáró hatóságok199
A helyi állategészségügyi hatóság200
Mellékletek201
Függelék - A húsforgalmi adóra vonatkozó rendelkezések
Az állatforgalmi adó megszüntetése213
A húsforgalmi adó tárgya és kulcsa214
A húsforgalmi adó alanyai217
A húsforgalmi adó adóalapja, lerovása és ellenőrzése219
A húsforgalmi adó átalányozása228
Mentesség a húsforgalmi adó alól229
A húsforgalmi adó visszatérítése229
Mentesség az általános forgalmi adó alól231
Általános forgalmi adókötelezettség232
Húsforgalmi adó-kötelezettség behozatal esetén233
Részesedés a húsforgalmi adóból233
Kiegészítő jogszabályok233

Dr. Schwanner Jenő

Dr. Schwanner Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Schwanner Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv