A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Bevezetés a neveléslélektanba

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Országos Középiskolai Tanáregyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím: Pedagógiai szakkönyvek
Kötetszám: 2/b
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta: Dr. Várkonyi Hildebrand a Szegedi Ferenc József Tudományegyetemen a pedagógia ny. r. tanára. Szerkesztette: Dr. Dékány István egyet. c. ny. rk. tanár. A nagyméltóságú vallás és közoktatásügyi m. kir. minisztérium támogatásával. Dunántúl Pécsi Egyetemi Könyvkiadó és Nyomda R.-T. nyomása, Pécsett.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv, mely bevezetés kíván lenni a neveléslélektan kérdéseibe és annak speciális szemléletmódjába, nem tarthat számot teljességre. A neveléslélektan jókora területei maradtak ki belőle - nem... Tovább

Előszó

Ez a könyv, mely bevezetés kíván lenni a neveléslélektan kérdéseibe és annak speciális szemléletmódjába, nem tarthat számot teljességre. A neveléslélektan jókora területei maradtak ki belőle - nem tárgyalja pl. a jellemnevelésnek, az erkölcsi- és testi nevelésnek, az egyes iskolai tárgyaknak stb. kérdéseit, - hanem csak a neveléslélektannak legáltalánosabb problémáit vizsgálja: a nevelőhatásnak, valamint a nevelőnek és növendéknek a lélektanát. E könyv megírásában ugyanis a szerző törekvése nem irányult a részletkérdésekre, hanem arra, hogy az olvasó - elsősorban a fiatalabb nevelőnemzedék - megismerkedjék a lélektani szemléletmóddal és lássa, mily termékeny szempontokat nyújt a lélektan a nevelői munkásságnak.
Hazánkban a lélektan művelése és hivatalos értékelése messze elmarad más nemzetek törekvései és intézményei mögött. Elég rámutatni arra a tényre ezzel kapcsolatban, hogy a lélektannak, vagy a kísérleti lélektannak nincsen egyetlen egyetemi tanszéke sem a hazai négy egyetemnek egyetlen oly karán sem, hol a jövendő tanítók, tanárok s nevelők nevelődnek. Annál nagyobb szükség van arra, hogy a jövendő nevelők tudományos és gyakorlati kiképzését összefoglaló művekkel „kompenzáljuk" s a hiányokat pótolni törekedjünk.
Jól tudom, hogy semmilyen pedagógiai vagy neveléslélektani könyv olvasása még nem teszi igazi pedagógussá azt, akiből az erre való hajlam, képesség és érzület hiányzik. Nem is ilyen célzattal írtam ezt a könyvet. De meggyőződésem, hogy a neveléslélektani művek tanulmányozása öntudatossá teheti, fejlesztheti, gazdagíthatja és sikeressé teheti azoknak a gondolkodását és tevékenységét, „kiket az istenek szerettek s pedagógussá tettek".
Szerény munkámat, melyet talán követni fog egy második, részben egyes speciális kérdések tárgyalása, a magyar nevelőknek ajánlom. Különös örömömre szolgál, hogy e helyen köszönetet mondhatok Dékány István egyetemi c. ny. rk. tanár úrnak, aki e könyv megírására bíztatott, munkaközben értékes tanácsaival segített és a könyv kiadásának gondjait vállalni szíves volt. Vissza

Tartalom

Bevezetés
A neveléslélektan tárgya és feladatai5
A neveléslélektan tárgyköre14
A neveléslélektani kutatás módszerei17
A nevelés céljai24
A növendék megismerése25
A nevelőhatások lélektana
A nevelőhatásokról általában29
A nevelőhatások csoportosítása35
A tanítás
Tapasztalatszerzés és feldolgozás37
Szemlélet és megfigyelés37
Érdeklődés és figyelem40
Emlékezet53
Az értelem működése. Értelmesség
Lényegismerés
Elmélyülés
Egységbefogás
Kritikai érzék
Általános és alaki jellegű műveletek:
Fogalomalkotás
Itélés
Következtetőképesség
Speciális viszonyító műveletek
Mathematikai képesség
Az anyanyelv grammatikájának formális hatása
Idegen nyelvi grammatika hatása
Indítékok82
Egyéb nevelő hatások
A példaadás - A példa utánzása - Az utánzás magasabbrendű alakjai - A nevelő mint példakép85
Feladatok89
Parancs és tilalom92
Jutalmazás és büntetés95
Tekintély102
A pedagógiai szeretet106
Kényszer és szuggesztió108
A gyakorlás114
A szellemi munka124
A nevelő és növendék lélektana
A nevelő lélektana127
A növendék lélektana132
Irodalom136

Dr. Várkonyi Hildebrand

Dr. Várkonyi Hildebrand műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Várkonyi Hildebrand könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv