1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szeszesital-ipari vizsgálati módszerek

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 205 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-127-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Sólyom Lajos: A mintavétel és a tételminősítés11
A tárgykörben használatos alapfogalmak11
A mintavételkor betartandó szabályok13
A mintavétel14
A tételminősítés15
Sólyom Lajos: Az érzékszervi vizsgálat18
Az élettani alapok22
Az előkészítő helyiség24
A bírálati helyiség26
Az érzékszervi bírálók28
Az érzékszervi bizottság és vezetője28
A bíráló bizottság tagjainak ízlelő-, szagló- és látóképesség-vizsgálata29
Az ízlelőképesség vizsgálata29
A koncentrációkülönbség felismerésének vizsgálata31
A szaglóképesség vizsgálata33
A színmegállapító képesség vizsgálata35
A minták szállítása, tárolása37
A minták előkészítése, felszolgálása37
Az érzékszervi bírálat lebonyolítása38
A minősítés40
Az egyes kémiai összetevők meghatározása43
Flanek Anikó: Az alkoholtartalom meghatározása43
Meghatározás piknométerrel44
Meghatározás szeszfokmérővel46
Meghatározás egyéb fizikai módszerekkel47
A forráspont mérésével47
A törésmutató mérése alapján49
Műszeres vizsgálatok az összetétel mérésére50
Meghatározás kémiai vizsgálat alapján50
A szárazanyag-tartalom meghatározása51
Vizsgálat likőr- és pálinkakészítményeknél51
Meghatározás a relatív sűrűség mérésével52
Meghatározás törésmutató-méréssel53
Meghatározás szárítószekrényben történő szárítással54
Meghatározás boroknál és egyéb borászati termékeknél55
A tömeg közvetlen mérésének módszerével56
Közvetett módszer a relatív sűrűség mérésével56
Egyéb eljárásokkal58
A cukortartalom meghatározása58
A Bertrand-módszer59
A Schoorl-módszer70
Egyéb redukciós módszerek74
Automatizált műszeres cukormeghatározási sorozatvizsgálatok75
Meghatározás az optikai forgatóképesség mérése alapján76
A szacharóztartalom meghatározása borokban76
Minőségi kimutatás diazo-uracillal77
Mennyiségi meghatározás78
A víz vizsgálata78
Az összes keménység meghatározása79
A szilikáttartalom meghatározása80
Vargha Gáborné: A savtartalom meghatározása82
A titrálható összes savtartalom82
Acidimetriás módszer82
Potenciometrikus titrálás83
Az illósav-tartalom meghatározása86
A kénsavtartalom meghatározása87
Az összes kénessav meghatározása88
A szabad kénessav meghatározása89
A kötött kénessav meghatározása89
A pH meghatározása89
Meghatározás pH-mérő műszerrel90
Meghatározás pH-mérő papírral92
Pándi Ferenc: Az észtertartalom meghatározása92
Az aldehidtartalom meghatározása94
A hidroxil-amin-klór-hidrátos módszer94
A meta-fenilén-diamin-klór-hidrátos módszer96
A furfuroltartalom meghatározása98
Bikfalvi Istvánné: A kozmaolaj-tartalom meghatározása99
A szalicil-aldehides módszer Komarovszky alapján100
A para-dimetil-amino-benzaldehides módszer102
Vargha Gáborné: A zsírtartalom meghatározása104
Meghatározás Röse-Gottlieb szerint104
A tojáslikőr zsírtartalmának meghatározása105
A kakaóvaj-tartalom meghatározása016
Ujszászi János: A színezőanyagok vizsgálata107
Mesterséges színezékek108
A színezékek azonosítása108
Az egynemű színezékek tényleges (töltőanyagmentes) színezéktartalmának meghatározása110
A színezőképesség meghatározása110
A karamell111
A sűrűség111
A szárazanyag-tartalom111
A színezőképesség111
Az alkoholtűrés113
A savtűrés113
Vargha Gáborné: A tartósítószerek vizsgálata114
A kénessavtartalom meghatározása115
Jodometriás módszer115
Oxidációs módszer116
A szorbinsavtartalom meghatározása116
A hangyasavtartalom meghatározása119
Minőségi kimutatás kromotropsavval119
Mennyiségi meghatározás 120
A nátrium-benzonát-tartalom meghatározása Rajkiné szerint123
Ujszászi János: Az összes cián-hidrogén-tartalom meghatározása126
Bikfalvi Istvánné: A metil-alkohol-tartalom meghatározása126
Meghatározás Deniges-Fellenberg szerint126
Meghatározás kromotropsavas színreakció alapján129
Ujszászi János: Az akroleintartalom meghatározása130
Minőségi kimutatás131
Mennyiségi meghatározás131
Vargha Gáborné: A fémtartalom meghatározása133
A vastartalom meghatározása135
Minőségi kimutatás kálium-rodaniddal135
Mennyiségi meghatározás alfa, alfa'-dipiridillel135
Mennyiségi meghatározás o-fenantrolinnal136
A réztartalom meghatározása137
Minőségi kimutatás kálium-ferro-cianiddal138
Határérték meghatározása ditizonnal138
Mennyiségi meghatározás kuproinnal139
Mennyiségi meghatározás nátrium-dietil-ditio-darbamáttal140
Mennyiségi meghatározás komplexometriás titrálással141
A cinktartalom meghatározása142
Az arzéntartalom meghatározása144
Minőségi kimutatás ezüst-nitráttal144
Mennyiségi meghatározás145
Az óntartalom meghatározása148
Az ólomtartalom meghatározása149
Az alumíniumtartalom meghatározása152
A higanytartalom meghatározása154
A mangántartalom meghatározása158
Minőségi kimutatás hidrogén-peroxiddal158
Mennyiségi meghatározás158
A fémtartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel159
Bikfalvi Istvánné: Az egyes összetevők gázkromatográfiás vizsgálata159
A metil-alkohol-, etil-acetát-, propil-alkohol-tartalom meghatározása162
A kozmaolaj-tartalom meghatározása165
Az akroleintartalom meghatározása167
Ujszászi János: A szeszes italok zavarosodását okozó anyagok azonosítása167
Tájékozódó vizsgálatok168
A zavarosodást okozó anyagok elkülönítése169
Mikroszkópos vizsgálat169
Oldási kísérletek171
Égetési próba172
Kémiai vizsgálatok173
Szervetlen anyagok előfordulásakor173
Szerves anyagok előfordulásakor174
Szerves és szervetlen anyagok együttes előfordulásakor175
Sólyom Lajos - Vargha Gáborné: A csomagolóanyagok vizsgálata177
A palackok177
A csavarmentes zárókupakok181
A címkék183
A címkeragasztó anyagok185
A kartondobozok (hullámpapír ládák)186
A műanyag rekeszek (tároló- és szállítóládák)188
Pándi Ferenc: A vizsgálati adatok matematikai-statisztikai értékelése190
Ujszászi János: A könyvben előforduló vegyszerek kémiai képlete és szinonim elnevezései193
Irodalomjegyzék203
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv