1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Norvég tájak hangulata

Tunes in a Landscape - A fleskumi norvég művésztelep/Fleskum: a Norwegian Artists' Colony

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Norvég Külügyminisztérium-Budapesti Szépművészeti Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 26 cm x 22 cm
ISBN: 82-7393-127-7
Megjegyzés: Színes fotókkal, reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Norvég tájak hangulata. A fleskumi norvég művésztelep címmel a Norvég Királyság Külügyminisztériuma a Budapesti Szépművészeti Múzeummal közös kiállításon mutat be néhányat a norvég művészettörténet... Tovább

Előszó

Norvég tájak hangulata. A fleskumi norvég művésztelep címmel a Norvég Királyság Külügyminisztériuma a Budapesti Szépművészeti Múzeummal közös kiállításon mutat be néhányat a norvég művészettörténet egy jelentős korszakában alkotó kiemelkedő művészek munkáiból. Ezen sajátos festőcsoport műveinek megtekintésével a budapesti közönség képet kaphat arról, hogyan járult hozzá a művészet a nemzeti tudat kialakulásához a norvég történelem egyik sorsdöntő korszakában, amikor az ország megindult a függetlenedés útján. Ez a folyamat végül 1905-ben teljesedett be.
Harriett Backer, Kitty L. Kielland, Gerhard Munthe, Eilif Peterssen, Christian Skredsvig és Erik Werenskiold együtt töltötte 1886 nyarát az Oslo közelében fekvő baerumi Fleskum birtokon. A kiállítás a fleksumi korszak legkiemelkedőbb alkotásait mutatja be, különleges figyelmet szentelve annak, hogy az 1880-as és 90-es években hogyan járultak hozzá az egyes művészek a tájkép- és enteriőrfestészet terén egy evokatív kifejezésmód kialakításához, ezzel is a neoromantikát készítve elő. A birtokot övező csodálatos tájat ábrázoló festmények, különösen az esti tájak a Baelivannet tó körül, fordulópontot jelentenek a norvég művészettörténetben.
Az 1870-es években, müncheni tanulóéveik idején a norvég művészek kapcsolatba kerültek a nemzetközi művészvilággal, és a városban alkotó és kiállító művészek nagy hatással voltak munkáikra. A nemzetközi művészközönség az 1880-as évek elején Párizsba költözött, ahol továbbra is termékenyen hatott a norvég művészekre, akik igyekeztek megtalálni egyéni stílusukat, amely azonban a legújabb európai irányzatokat is tükrözte. Mind a hat művésznek voltak külföldi kiállításai, túlnyomórészt Münchenben és Párizsban. 1886 nyarán író és zeneszerző kortársaikhoz csatlakozva részt vállaltak hazájuk tájainak ábrázolásában, és gyakran engedtek a késő esti órákban északon oly jellemző fények csábító ihletésének.
Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ezeket a festményeket a tekintélyes Budapesti Szépművészeti Múzeumban állíthatjuk ki. Reméljük, hogy a kiállításnak sikerül a norvég kultúrára irányítania az érdeklődő közönség figyelmét, ezzel is hozzájárulva országaink kulturális kapcsolatainak élénkítéséhez. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv