1.034.791

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"Európa elrablása"

a Magyar Festők Társasága kiállítása a Vigadó Galériában 1994. október 25-november 7.

Szerkesztő

Kiadó: Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége-Magyar Festők Társasága
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 250 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiállítási ismertető. Színes reprodukciókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jelképeket, szimbólumokat, s egész mitológiai történeteket minden későbbi történelmi kor, kulturális közeg a maga értékrendje szerint átértékeli, jelentését módosítja, még akár az ellenkezőjére... Tovább

Előszó

A jelképeket, szimbólumokat, s egész mitológiai történeteket minden későbbi történelmi kor, kulturális közeg a maga értékrendje szerint átértékeli, jelentését módosítja, még akár az ellenkezőjére is változtathatja.
- "Európa elrablása" a klasszikus műveltség szerint az ógörög mitológiai körnek az a története, amely Agénór, Türösz királya leányának, Európénak álmával kezdődött, amely álomban két földrész, Ázsia és a még név nélküli nyugati kontinens vitatkozik, melyiküké is legyen a világszép leány. Majd Zeusz, a leány szépségétől megigézve, a phoinikai tengerpartról bika képében elrabolja. Kréta szigetére úszik vele, ott gyermeket nemz Európéval, akik közül a legidősebb, Minosz Kréta királya lesz. Még a klasszikus görög korban úgy értelmezik a mítoszt, mint a műveltség súlypontjának a keleti szárazföldről a nyugati szigetvilágra és a szárazföldre való átkerülését.
- Az "elrablás" azonban erősen pejoratív értelmű szó. Továbbá századunkra a "bika" a művészeti szimbolikában az agresszió egyik megszemélyesítője lett.
- Az "Európa elrablása" a XX. században többnyire immár nem a klasszikus mitológiára való utalás, hanem a politikai publicisztika egyik képes kifejezése: először a Harmadik Birodalom hódításaira, majd a bolsevizmus térnyerésére alkalmazták: de utóbbiak is használták az Amerika által elnyelt (Nyugat-) Európára vonatkoztatva. Kulturális értelmezésben is olvashattuk, midőn a publicista a hagyományos európai emberi értékek devalválódásán töpreng. Mostanában újból előveszik a publicisták, ha az 1989-ben ledöntött Berlini Fal virtuális föltámadására akarnak figyelmeztetni.
- Igen érdekes tehát, hogy a Magyar Festők Társaságának "Európa elrablása" címmel kiírt kiállítása hogyan ihlette meg művészeinket (vagy vétette le velük kész képüket a műterempolcról). Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv