1.034.939

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyapjú-, tej-, és hústermelés a juhászatban

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 148 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A juhtenyésztés fejlesztése népgazdasági szükségesség3
A juhtenyésztés közvetett haszna a mezőgazdaságban4
A juhot nem tűri az intezívebb földkultúra?5
A tenyészállatok kiválasztása és táplálása
Milyen fajtát tenyésszünk?8
Fésűsgyapjas merinót?8
Finomabb vagy durvább fésűs merinót?10
Finomítsuk a beregmegyei merinókat?13
Húsmerinót?14
Cigáját?15
Finomabb vagy durvább cigáját?17
Rackát?18
Keletfrizt vagy keletfriz-keresztezést?19
Karakult?20
Az anyajuhok bonitálása21
Az anyajuh termékenysége22
Ikerellő anyajuh23
Az anyajuh egészséges szervezete27
Az anyajuh testnagysága27
Az anyajuh kora29
Az anyajuh gyapjútermelőképessége33
Az anyajuh gyapjújának minősége37
Az anyajuh testalkata39
Az anyajuh származása39
Jegyezzük fel az anyajuhok termelési adatait!40
Tenyészkosok bonitálása46
A tenyészkos nemi ereje46
A kos egészségi állapota és szervezeti szilárdsága47
A kos fejlettsége47
A kos kora47
A kos termelőképessége48
A kos származása49
A kos igazi tenyészértékének megállapítása50
Bárányok, mint hágókosok54
Törzsnyájalakítás55
Az anyajuhok takarmányozása57
Az anyajuhok tápanyagszükséglete57
Az anyák táplálása a legeltetési idényben60
Az anyák táplálása a téli idényben63
A kosok takarmányozása67
A pároztatás69
Mikor ellessünk?69
Elletés az anyanyáj megosztásával73
Kétévenként 3-szor elletés74
A pároztatás végrehajtása77
Az anyanyáj osztályozása a pároztatáshoz77
Az anyanyáj előkészítése a pároztatáshoz78
A kosok előkészítése a pároztatáshoz79
Milyen pároztatási módot kövessünk?79
Egy kosra hány anyát számítsunk?80
A párzási idény tartama81
Az utópároztatás jelentősége81
A nevelés84
A szopós bárány nevelése84
A szopós bárányok ápolása90
A szopós bárányok bonitálása91
Az elválasztás ideje91
A választott jerkebárányok és jerketoklyók nevelése92
A kosbárányok nevelése94
A kosbárányok bonitálása94
A kosbárányok táplálása és ápolása95
A juhok egészségének ápolása96
Kergeség97
Hólyagférgesség97
Gyomor-bélférgesség, és tüdőférgesség98
A mételykór99
A juhcsimbe100
A rühösség102
A juhok panaritiuma (büdös sántaság)103
Gyapjútermelés106
A gyapjú ápolása a juhon106
A gyapjúnyírás108
Mikor nyírjuk a juhokat?108
Mikor nyírjuk a bárányokat?108
Gazdaságos-e az évente kétszeri nyírás?109
Előkészületek a nyíráshoz111
Nyírás kézi ollóval111
Juhnyírás géppel112
A lenyírt bundák előkészítése a zsákoláshoz113
A tárolás114
Tejtermelés115
A juh-tejgazdaság jelentősége115
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonságai118
A juhtej kémiai összetétele118
A juhtej fizikai tulajdonságai121
A zsírgolyócskák nagysága124
A tej mennyisége és fokozásának eszközei125
A jobb tejelők szelekciója127
A tejelő anyajuhok táplálása128
Alapos, ügyes, gyakori fejés128
"A szopósbárány rontja a tőgyet"129
A fejési időszak meghosszabbítása130
Nyugodt, kellemes közérzet131
Évről-évre ismétlődő rendszeres fejés131
A juhok fejése132
A juhtej értékesítése134
Hústermelés a juhászatban139
A juhhízlalás általános elvei139
Milyen súlyú és korú vágójuhokat kiván a húsipar?141
A húsipar egyéb kivánalmai141
Tejesbárányok hízlalása142
Pecsenyebárányok intenzív hízlalása142
Pecsenyebárányok gazdasági hízalása144
Éves és idősebb ürük hízlalása144

Schandl József

Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv