1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés I-II.

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 907 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szocialista termelési mód általánossá válása mezőgazdaságunkban megalapozta és ugyanakkor szükségszerűvé is tette az ipari jellegű szőlőtermesztő nagyüzemek létezését. Ezt a korszakalkotó... Tovább

Előszó

A szocialista termelési mód általánossá válása mezőgazdaságunkban megalapozta és ugyanakkor szükségszerűvé is tette az ipari jellegű szőlőtermesztő nagyüzemek létezését. Ezt a korszakalkotó feladatot népgazdaságunk és szőlőtermesztőink nem egy csapásra, hanem fokozatosan, több évtized megfeszített munkájával végezhetik el.
Felszabadulásunk utáni örökségünk: az elaprózott, kisparcellás, nagyobb részben házikert jellegű szőlőültetvények tömege, amelyet primitív eszközökkel, s apáról fiúra szálló gyakorlati tapasztalatok szerint műveltek meg. Az elmúlt két évtized alatt is számos megpróbáltatás érte szőlőtermesztésünket: az ipari termelésbe áramló szőlőtermesztők magukra hagyták az ültetvényeket, a kedvezőtlen agrárpolitikai intézkedések bizonytalanná tették több estben a szőlőtermesztés létét is, a kiöregedéshez viszonyítva igen csekély új telepítés, trágya-, támasz-, növényvédőszer-, géphiány, szakszerűtlen művelés következtében rohamosan csökkent ültetvényeink területe és termőkapacitása. Vissza

Tartalom

I. kötet:
Előszó
A szőlőfélék származása és törzsfejlődése7
A szőlőnemzetségek megjelenése a földön7
A Vitis nemzetség földrajzi fajcsoportjainak kialakulása9
A kerti (sativa) szőlő kialakulása11
A szőlőfélék botanikai leírása16
A szőlőfélék családja, nemzetségei és azok általános jellemzése16
A Vitoideae alcsalád nemzetségei17
A Vitis (Tournef.) L. nemzetség
A Muscadinia Planch. alnemzetség18
Az Euvitis Planch. alnemzetség18
Az Euvitis Planch. alnemzetség amerikai fajai20
A szőlőnövény alaktani leírása53
A magról kelt növény54
A vegetatív úton szaporított szőlőnövény alkata54
A gyökérzet57
A gyökerek képződése, a gyökerek hosszanti tagolódása, elágazása, terjedési iránya57
A fiatal tőkék gyökérzetének növekedése és terjedése61
A gyökérrendszer alakulását meghatározó legfontosabb tényezők65
Faji és fajta-sajátosságok hatása a gyökér fejlődésére65
A tenyészterület hatása a gyökér alakulására66
A talaj sótartalmának hatása a gyökértömeg alakulására67
A köztes növények hatása a gyökérzet alakulására67
A talajművelés, trágyázás hatása a gyökérzet alakulására68
A gyökérzet és a föld feletti tőkerészek összefüggése68
A szár70
A szár általános alkati bélyegei71
A szárrendszer kialakulása70
A hajtásszár részei és morfológiai bélyegei71
A hajtástengely szerveződésének elmélete75
A vessző morfológiai bélyegei77
A kialakított tőke részei78
A szár oldalszervei79
A levél79
A rügy és a hónaljhajtás91
A virágzat97
A virág99
A kacs112
A termés115
A szőlőnövény anatómiai felépítése123
A gyökérzet123
Tenyészőkúp123
Elsődleges szerkezet123
Oldalgyökér-képződés124
Járulékos gyökérképződés124
Másodlagos vastagodás125
Kóros szöveti elváltozások127
A vegetatív hajtás127
Hajtástenyészőkúp127
Levélszerkezet131
A szár másodlagos vastagodása135
Az érett vessző szerkezete137
Az oltásforradás szövettana144
A szárszerkezet változásai a második és további életévekben147
A kacs és a rügy szöveti szerkezete150
A reproduktív hajtás szerkezete151
A virágzat- és virágkezdemények fejlődése151
A virágtípusok és típusváltozatok anatómiai sajátosságai155
A termés kialakulása163
A szőlő citológiai jellemzői168
A szőlő anyagcseréje171
A szőlő szervetlen táplálkozása171
A levelek CO2 asszimilációja184
A szénhidrát-anyagcsere186
A szőlőlevél szénhidrát-anyagcseréjéről187
A szőlőhajtás és a szőlővessző szénhidrát-anyagcseréje190
A vesszőérettség és a szénhidráttartalom viszonya194
A szénhidrátok változása többéves karokban196
A gyökerek szénhidrát-anyagcseréje197
A szőlőtőke metamer szénhidrátváltozásai197
A vessző keményítő- és cukorváltozásának biokémiai magyarázata198
A szőlő fehérje-anyagcseréje198
A másodrendű vegyületek anyagcseréje - Szerves (alifás) savak anyagcseréje202
A szőlőbogyó anyagcseréje205
Szín- és csereanyagok211
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői214
Éghajlati tényezők214
Fényviszonyok215
Hőviszonyok218
A szőlő tenyészetének kardinális hőviszonyai218
Magyarország hőviszonyai226
Káros hőmérsékleti hatások230
A nedvességviszonyok231
A szőlő vízforgalma231
A fiziológiai nedvesség mennyiségének hatása a szőlőre236
A szőlő szárazságtűrése237
A levegő és a talaj nedvességének alakulása239
A csapadék különböző formái és azok ökológiai hatása240
Hazánk csapadékviszonyai241
A környezet vízviszonyainak és a növények vízforgalmának szabályozása agro- és fitotechnikával242
A fény-, hő és nedvességi viszonyok együttes értékelése243
A levegő mint ökológiai tényező244
A levegő széndioxid-tartalma244
Az oxigén245
A szél245
A klimatikus tényezők kialakulását módosító környezeti hatások246
Földrajzi szélesség246
A tengerszint feletti magasság247
Az ültetvény expozíciója (kitettsége) és a lejtő foka248
A tenger, tavak és erdők közelsége249
Az emberi létesítmények249
A talaj250
A szőlőtalaj származása250
A mészmentes vagy kevés meszet tartalmazó talajokat kialakító kőzetek250
Meszes jellegű talajokat képző kőzetek251
A homok253
A szőlőtalajok vázalkatrészek szerinti összetétele255
A talaj rétegezettsége256
A talaj kötöttsége256
A talaj mésztartalma258
A talaj sótartalma261
A talaj vízkapacitása261
A talaj hőviszonyai262
A talaj tápanyagtartalma265
A különböző származású talajok hatása a bor jellegére és minőségére265
A szőlőültetvény állományklímája267
Az állományklíma alakulására ható tényezők267
Az ültetvény fényviszonyai268
Az állomány hőviszonyai270
A növény szerveinek hőmérséklete275
Az ültetvény talajhőmérséklete276
Az állomány levegőjének relatív páratartalma278
A szőlő élő környezete280
A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusai és vegetációs fázisai282
Életszakaszok és biológiai ciklusok282
A vegetációs fázisok284
A könnyezés284
A rügyfakadás289
A hajtás növekedése291
A virágzás294
A virágnyílás294
A megporzás és a megtermékenyülés299
A virágok kóros lehullása, "elrúgása"304
A zöld bogyók növekedése305
A termés érése307
A hajtások beérése311
A szőlő nyugalmi ideje313
Irodalomjegyzék317
II. kötet:
A szőlőtermesztés története
Az ókori szőlőtermesztés5
Szőlőtermesztés a középkorban8
A szőlőtermesztés továbbterjedése az újkorban9
A lisztharmat, a filoxéravész és a peronoszpóra hatása a szőlőtermesztésre10
Nemzetközi együttműködés a szőlő termesztésben12
A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzetképe12
A magyar szőlőtermesztés kialakulása és története20
A szőlőtermesztés hazánk területén a honfoglalás előtt20
Szőlőtermesztésünk a honfoglalástól a mohácsi vészig21
Szőlőtermesztésünk a török hódoltság idején22
A kuruc szabadságharcok hatása szőlőtermesztésünkre23
Szőlőtermesztésünk Mária Terézia és II. József uralkodása idején24
A reformkor hatása szőlőtermesztésünkre24
Szőlőtermesztésünk a szabadságharc bukásától a filoxéravészig25
Szőlőtermesztésünk a filoxéravésztől az első felújítás befejezéséig27
A peronoszpóra megjelenése hazánkban28
A csemegeszőlő-termesztés fejlődésének megindulása29
Szőlőtermesztésünk a két világháború között29
Szőlőtermesztésünk a második világháború után31
A korszerű nagyüzemi szőlőtermesztés kialakulása33
Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzetképe, fejlesztésének irányelvei
Általános helyzetkép37
Termesztési körzetek beosztása42
A termesztési körzetek ismertetése45
Borvidékek45
Alföldi borvidék45
Badacsonyi borvidék47
Balatonfüred - csopaki borvidék48
Balaton melléki borvidék48
Bársonyos - császári borvidék49
Egri borvidék49
Mátraalji borvidék49
Mecseki borvidék50
Móri borvidék51
Somlói borvidék51
Soproni borvidék51
Szekszárdi borvidék52
Tokajhegyaljai borvidék52
Villányi - siklósi borvidék54
Borvidékbe nem sorolt jó bortermőhelyek54
Bortermőhelyek56
Csemegeszőlő-termesztési körzetek56
Termesztésre javasolt csemegeszőlő-fajták57
Termesztésre javasolt egyéb minőségi borszőlő-fajták57
A szőlő szaporítása
Szaporítás magvetéssel59
A vetőmag begyűjtése és eltartása59
A magvak előkészítése vetésre60
A magágy elkészítése és a vetés61
A magoncok tűzdelése és első évi nevelése64
A magoncok további nevelése a termőrefordulásig66
Vegetatív szaporítási módok67
Bujtás67
Tőkepótló bujtás67
Porbujtás68
Fejbujtás69
Kör- vagy sugarasbujtás70
Kínai bujtás70
Feltöltéses bujtás72
Zölbujtás72
Kosaras és cserepes bujtás72
Döntés73
Dugványozás75
A dugványozás és változatai75
A dugványvessző és -hajtás előállítása75
A vesszők megszedése76
A vesszők feldolgozása, válogatása, osztályozása78
A sima- vagy dugványvesszők kötegelése, megjelölése85
A dugványvesszők csomagolása, szállítása86
A dugványok vermelése87
A dugvány- vagy gyökereztető iskola területének megválasztása és iskolázásra előkészítése92
A dugványok előkészítése iskolázásra94
A vesszők átválogatása és talpalása94
A vesszők áztatása94
Növekedésszabályozó anyagok alkalmazása a dugványozásban96
A szőlődugványok kezelésére alkalmazott anyagok96
Az iskolázás99
A bakhátas iskolázás100
A bakhát nélküli iskolázás106
A gépesített dugványozás107
Az iskolázási műveletek megszervezése110
A dugványiskola művelése111
A dugványiskola felszedése119
A gyökeres dugványok válogatása, osztályozása, kötegelése121
A gyökeres vessző csomagolása, szállítása, átvétele123
A gyökeres vessző vermelése125
A kétéves iskola művelése126
Az egyéves dugványiskola évi munkaszükséglete127
Különleges, ritkán alkamazott dugványozási módok127
Műanyagfóliák alkalmazása és talajfűtés a szabadföldi dugványozásban127
Rügydugványozás127
Dugványozás szabadföldben128
Dugványozás hideg- vagy melegágyban130
A nagyüzemi rügydugványozás131
A szőlő oltása134
Az oltványkészítés biológiai alapjai134
A kompatibilitás és az affinitás134
Az alany és a nemes rész közötti biológiai kapcsolatok136
A szőlőoltványok forradását meghatározó legfontosabb tényezők136
Az oltási összetevők közti élettani viszonosság139
Az oltási módok csoportosítása143
A kézben oltás144
A hajtatott oltvány készítése144
Az oltványkészítő és előhajtatóház berendezése144
Az oltványkészítéshez szükséges felszerelések és anyagok147
Az oltványok készítésének és hajtatásának ideje148
Az alany- és oltóvesszők megszedése, válogatása, osztályozása, vermelése149
Az alany és a nemes oltócsapok előkészítése oltásra149
Az oltványok serkentőszeres kezelése152
Az alanyvesszők oltás előtti hajtatása154
Az oltás154
Az oltások csoportosítása a metszlap vágás szerint155
A kézi oltás157
Az oltás gépesítése158
Az oltványok ellenőrzése160
Az oltványok beládázása161
Az oltványok tárolása, hajtatása165
Az előhajtatott oltványok edzése169
Különleges és újabb hajtatási eljárások169
Az oltványok iskolázása170
Az oltványiskola művelése176
Az oltványiskola felszedése, az oltványok válogatása, osztályozása, vermelése, csomagolása, szállítása179
A sározott oltvány készítése185
A gyökeres alanyok oltása és hajtatása185
A helyben oltás185
Zöldoltás185
Hasítékos oltás187
Nyerges oltás192
Párosítás193
Héj alá oltás194
Szemzés195
Fásoltás198
Tőkenyakba oltás198
Gyökértörzsbe vagy tőgyökérbe oltás201
Lebegőoltás201
Zöldre-fásoltás203
Fásra-zöldoltás204
Szőlőültetvények létesítése
Szőlőtelepítések állami szabályozása205
A terület megválasztása szőlőtelepítésre206
Az ültetvény üzemi formája, jellege, és szerkezete208
A telepítés megszervezése210
A terület felmérése, térképezése210
A terület talajának vizsgálata211
A helyi klímaviszonyok tanulmányozása212
A terület rendezése, telkesítés, telepítési alapokmány212
Tereptisztogatás, terepegyengetés214
Bokorirtás, tuskó-, gyökér- és kőszedés214
Területegyengetés, planírozás215
A talajok előkészítése szőlőtelepítésre homokon217
Telkesítés, területrendezés a hegyi szőlőkben218
A hegyi szőlőterületek telkesítésének szükségessége218
Az erózió kártétele219
A teraszosítás célja, lehetőségei220
A teraszok elemeinek méreteit és kölcsönös viszonyát meghatározó geometriai összefüggések221
Terasztípusok225
Mikroterasz225
Lejtős teraszok226
A vájt - töltött lépcsőzetes teraszok227
A rézsűk és teraszfalak233
Utak, csatornák és vízgyűjtők236
Üzemi épületek és építmények elhelyezése238
A szőlőültetvények belső szerkezete239
A parcellák, táblák és tagok239
A tenyészterület meghatározása242
A gyökérzet tenyészterülete243
A lombozat tenyészterülete244
A tenyészterület komplex hatása az ültetvény vegetációjára, a termés mennyiségére és minőségére245
A tenyészterület alakjának hatása a növények növekedésére, a termés mennyiségére és minőségére248
A művelési rendszer hatása a tenyészterület meghatározására250
Rendeletek a hazai nagyüzemi ültetvények tenyészterületére vonatkozóan251
A tőkeszám alakulása különböző sor- és tőtávolság esetén251
A talajelőkészítés telepítésre251
A talaj megjavítása253
Pihentetéssel és zöldtrágyás vetésforgóval való javítás253
Trágyázás254
Forgatás255
Forgatás robbantással257
A telepítési anyag megválasztása és telepítésre előkészítése259
Fajtamegválasztás259
A termőhelyi viszonyok hatása a termőfajták megválasztására259
A technikai adottságok és a művelési rendszerek hatása a termőfajták megválasztására260
Az alanyfajták megválasztása260
A fajtamegválasztás általános üzemi irányelvei261
A telepítés ideje265
A parcellák kitűzése és a tőkehelyek kijelölése265
Az ültetési anyag előkészítése telepítésre268
Az ültetés269
Kézi ültetés270
Ültetés géppel274
Az új ültetvények gondozása a termőrefordulásig279
Köztes-termesztés a fiatal szőlőültetvényben282
A szőlőtelepítések leltározása284
A szőlőültetvények támaszberendezése284
A szőlő gyalogművelése285
A szőlőtámaszok286
Élőfa287
Karó287
A hasított szőlőkaró288
A fűrészelt szőlőkaró289
Egyéb karók291
A karók leállítása291
A karók tartósítása290
A huzalos támasz292
A huzalos támaszberendezések csoporotosítása293
Egysíkú, függélyes huzalos támaszrendszerek293
A páros ferdesíkú huzalos támasz308
Az ereszes támaszrendszer308
A szőlő metszése
A metszés biológiai alapjai312
A metszés kialakulása312
A metszés célja313
A polaritás szabályozása313
A rügyek biológiai sajátosságai314
A tőkék terhelése316
A terhelés hatása a tőkék vegetációjára316
A terhelés hatása a termés mennyiségére és minőségére318
A terhelés és a szervezet egysége320
A metszés formai elemei320
A metszés ideje321
A metszés eszközei322
A szőlőtőke alakító metszése324
A tőkeművelésmódokról általában324
A különböző tőkeművelésmódok326
A fejművelésű tőke alakító metszése326
A bakművelésű tőke alakító metszése327
A legyező alakú tőke alakító metszése328
A Kosztka-féle vagy mély tőkeművelés330
A combművelésű tőke alakító metszése331
A kordonművelés334
Az alacsony és középmagas kordon alakító metszése334
A váltott négykarú kordon alakító metszése338
A magas kordonművelésű tőkék alakító metszése338
A vegyes törzsmagasságú kordonművelési rendszerek342
A lugastőkék alakító metszése344
A tőkék lugasműveléséről általában344
Legyező alakú lugas tőkealakító metszése345
Kordonlugas alakító metszése346
Szárnyaslugasok alakító metszése346
Ernyős lugas348
Füzérlugas alakító metszése349
A lugasok alkalmazása351
A gyorsított tőkekialakítás354
A termőremetszés355
A termőremetszés alapelvei355
A tőketerhelés megtervezése és beállítása356
A metszési módok358
A kopaszmetszés358
A rövidcsapos metszés358
Fejművelésű tőke rövidcsapos metszése358
Bakművelésű tőke rövidcsapos metszése359
A kordon- és lugastőkék rövidcsapos metszése361
Hosszúcsapos metszés361
Fejművelésű tőkék hosszúcsapos metszése361
Bakművelésű tőkék hosszúcsapos metszése361
Kordon- és lugastőke hosszúcsapos metszése362
Szálvesszős metszés362
A soproni fejművelésű tőkék szálvesszős metszése363
A Guyot-metszés365
A venyige összegyűjtése366
A szálvesszők kikötése366
A szőlő zöldmunkái
A hajtásválogatás369
A hajtások támaszhoz rögzítése372
A virágok mesterséges megtermékenyítése378
Fürt- és bogyóritkítás382
Gyűrűzés383
A hajtások visszametszése386
A főhajtások kurtításának hatása a növény életfolyamataira és szervezetére386
A hónaljhajtások kezelésének hatása a tőke életfolyamataira390
A hajtások kurtításának hatása a tőkék termékenységére és a termés minőségére390
A hajtáskurtítás összefoglaló értékelése391
A hajtáskurtítás technikája391
A hajtások lelevelezése393
Termésszabályozó vegyi kezelések395
A szőlő növényvédelme
Gombás betegségek399
Állati kártevők404
Vírusbetegségek410
Élettani betegségek410
Az időjárás kártételei411
A szőlő trágyázása
A szőlőültetvény tápanyagszükségleteinek megállapítása417
A tápanyaghiányoknak a növény kondíciója, külső diagnosztikai bélyegei alapján való meghatározása317
A növény kémiai elemzésén alapuló tápanyagigény meghatározása418
Talajvizsgálat423
A tápanyagszükséglet meghatározása kísérleti úton425
A különböző tápanyagok mennyiségének és arányának meghatározása a trágyázáshoz425
A trágyák kiválasztása429
Istálló- és egyéb szerves trágyák429
A műtrágyák kiválasztása és a műtrágyázás433
A trágyázás technikája435
A szerves trágyák bedolgozása435
A zöldtrágyázás technikája439
A műtrágyák bedolgozása444
Fejtrágyázás446
Mikroelem-trágyázás451
Talajjavítás452
A talajjavítás módjai452
Újabb talajszerkezet javító anyagok453
A talajuntság megszüntetése454
A termő szőlőültetvény talajmunkái
A szőlő talajmunkáiról általában
A talajművelés célja456
A talajmunkák hatása456
A fedés és az őszi mély talajmunkák459
A nyitás462
A tavaszi mély talajmunka465
A nyári sekély talajmunkák467
Gyomirtó, porhanyító kalapálások467
Kapálás érés alá469
A szőlőtalaj időszakos mély művelése, a forgatás megismétlése469
Talajvédelmi munkák472
A vegyszeres gyomirtás474
A szőlő öntözése
A szőlőöntözés célja476
A szőlőültetvény vízfelhasználásának meghatározása476
A talaj tulajdonságának hatása az öntözésre478
Az öntözés idejének, gyakoriságának és az öntözővíz mennyiségének meghatározása479
A szükséges öntözővíz meghatározása481
Az öntözésre felhasználható víz minősége482
Az öntözések hatása a tőke növekedésére, termékenységére és a termés minőségére483
Öntözési módok483
A felületi öntözés484
A felszín alatti öntözés489
Az esőszerű öntözés489
Az öntözött ültetvények trágyázása és tőketerhelése495
Szüret
A szőlőfürt érettségének megállapítása496
A borszőlő érettségének megállapítása496
Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata497
Mutatószámok az étkezési szőlő érettségére498
A szőlő szedése499
A szüret előkészítése499
A szüret eszközei és gépei499
Az étkezési szőlő szedése503
Az étkezési szőlő manipulálása505
A fürtök tisztogatása505
A fürtök válogatása506
A gépesített manipulálás507
A szőlő csomagolása508
Csomagoló anyagok509
Csomagolás510
A szőlő szállítása, exportálása513
Az áru átvétele515
A borszőlő szüretelése515
Alanyvessző-termesztés
Az alanyvessző-termesztő telepek rendeltetése és elhelyezése518
Az anyatelepek telepítése518
Támaszberendezés519
A termő anyatelep évi művelési munkái520

Kozma Pál

Kozma Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kozma Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv