A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Melléküzemág: a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím: Magyar Mezőgazdaság Szakkönyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Számos ábrával, kihajtható táblázattal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ma különösebben nem is kell hangsúlyozni e könyv témaválasztásának helyességét. A mezőgazdasági termelőszövetkezetekben egy-egy kisebb feldolgozó üzem létesítése kimondottan sürgős feladat. Sok-sok vagonszámra mehet veszendőbe az a gyümölcsmennyiség, ami az üzemek és a háztáji gazdaságokban évente lehullik s valami okból nem értékesíthető.
A sok kárba vesző termény hasznosításához ad segítséget a könyv. Szó esik ugyan a benne szinte majdnem mindegyik gyümölcs- és zöldségtartósítási eljárásról gyakorlatiasan, ha kell elméleti magyarázattal, de belőlük kizárólag a mezőgazdasági üzemek számára szóba jöhetőket szűrte ki és foglalta össze a szerző.
Javasoljuk a termelőszövetkezeteknek és az állami gazdaságoknak: próbálkozzanak a gyümölcs- és zöldségfeldolgozással! Meglátják: érdemes!

Tartalom

Előszó5
A feldolgozás nyersanyagainak sajátosságai9
Szervetlen vegyületek10
Szerves vegyületek11
A termények romlása16
Fizikai romlás16
Kémiai romlás17
Biológiai romlás17
Tartósítási eljárások19
Fizikai tartósítási eljárások19
Kémiai tartósítási eljárások23
Biológiai tartósítási eljárások28
Kombinált tartósítani eljárások30
Aszalás, szárítás31
A gyümölcs aszalása34
Kisüzemi aszaló35
Közepes teljesítményű aszaló37
Nagy teljesítményű, gépi gyümölcsaszaló-zöldségszárító39
Válogatás, osztályozás43
Mosás45
A gyümölcs hámozása, szeletelése, magvazása45
Színrögzítés, fehérítés51
Előfőzés52
Elhelyezés a cserényeken53
Az egyes gyümölcsök aszalása53
Az alma aszalása53
A körte aszalása54
A szilva aszalása54
A kajszibarack aszalása57
Az őszibarack aszalása58
A cseresznye és a meggy aszalása58
A szőlő aszalása59
Gyümölcsaszalványok eltartása, csomagolása59
A zöldségfélék szárítása61
Légáramlásos berendezések62
Érintő fűtőfelületű szárítóberendezések62
Vákuumszárítók67
Porlasztásos szárítók68
Válogatás és osztályozás69
Mosás69
A termények előkészítése72
Fehérítés, halványítás73
Előfőzés74
Elhelyezés a cserényeken75
Az egyes zöldségfélék szárítása75
A zöldborsó szárítása76
A hüvelyes bab szárítása77
A fejeskáposzta szárítása77
Szárított vöröskáposzta77
Szárított kelkáposzta78
Szárított karfiol78
Szárított karalábé78
Szárított sárgarépa78
Szárított petrezselyem78
A zeller szárítása78
Szárított hagyma79
Szárított cékla79
Szárított sóska, spenót79
A burgonya szárítása80
Szárított gomba80
Szárított zöldségkeverék80
A zöldségszárítmányok csomagolása és szárítása81
Besűrítés84
Gyümölcsízek84
Darabos gyümölcsízek (dzsemek)86
Sima gyümölcsízek93
Gyümölcssajtok100
Gyümölcspaszták100
Gyümölcs-féltermékek102
A féltermékek konzerválása104
A féltermékek tárolása107
Hideg úton tartósított gyümölcshús-féltermékek (pulpok)110
Almástermésűekből készült pulpok110
Csonthéjasokból készült pulpok110
Bogyósokból készült pulpok111
Meleg úton tartósított gyümülcshús-féltermékek (gyümölcsvelők)112
Almavelő114
Szabványelőírások116
A pulpok és velők értékelése117
Gyümölcs-féltermékek (konzervált gyümölcslevek)119
Málnalé120
Meggylé és cseresznyelé122
Szamócalé123
Ribiszkelé123
Almalé123
Szederlé123
Új módszer a gyümölcslevek konzerválására124
Konzervált gyümölcslevek tárolása, kezelése126
Előforduló hibák131
Gyümölcsszörpök133
Szénsavas üdítő italok és gyümölcslevek136
Ecettel tartósított készítmények141
Ecetes uborka143
Ecetes paprika145
Ecetes cseresznyepaprika148
Ecetes zöldparadicsom148
Ecetes dinnye149
Káposztával töltött ecetespaprika149
Steril készítmények150
Csemegeuborka151
Ecetes paprikasaláta153
Gyümölcsecetek155
A gyümölcsecetek készítése168
Tejsavas erjesztéssel tartósított termények174
A káposzta savanyítása178
A kovászos uborka készítése183
A sós-vizes uborka készítése187
Ecetes uborka készítése sósvizes uborkából190
Vágott vegyes savanyúság191
A tartósított termékek minősítése, rendelkezések, szabványok194
Fontos tudnivalók201
Ajánlott irodalom209

Dr. Szabó Béla

Dr. Szabó Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szabó Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv