1.039.155

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Patkolástan

Szerző

Kiadó: Lapu Bt. Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Székesfehérvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-04-3356-7
Megjegyzés: A "Pátria" Irod. Váll. és Nyomdai Részvénytársaság által 1937-ben kiadott második, javított és bővített kiadás reprint változata. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kevés példányszámban készült első kiadás elfogyott. Mivel az önkéntes polgári patkolókovácsképző tanfolyamok folytatólagosak, újabb kiadás vált szükségessé.
A könyv tárgyalási módját és menetét... Tovább

Előszó

A kevés példányszámban készült első kiadás elfogyott. Mivel az önkéntes polgári patkolókovácsképző tanfolyamok folytatólagosak, újabb kiadás vált szükségessé.
A könyv tárgyalási módját és menetét megtartottam. Egyes kérdéseket átjavítottam. Gyakorlati irányú újabb kérdéseket vettem fel. A képek kiválasztásánál a szöveg szemléltetővétételére törekedtem, mert azt tapasztaltam, hogy a kép a hallgatók emlékezetében jobban megmarad.
A képeket - 3 kivételével - az első kiadásból rajzoltattam át, a többit magam készítettem.
Felhasználtam újabban Bernard, Imreh, Kotsis közleményeit és Hutyra: Törvényszéki állatorvostanát is.
Itt kell megemlítenem, hogy sajnos, nálunk a patkolókovácsipar nincs külön képesítéshez kötve, bár a többi iparághoz képest különleges helyet foglal el. A patkolókovács élő anyagon dolgozik, amelynek értéke, használhatósága, egészségi állapota, élete a patkolás alkalmával veszélyeztetve lehet. A patkolókovács minden patkolás alkalmával új feladat előtt áll. Ismernie kell a pata bonc- és élettanát, a lábállásokat, ezeknek a mozgáshoz való viszonyát, szabálytalan, hibás és beteg patákat, stb. Így indokolt, hogy ez az iparág külön képesítéshez kötessék. A kovácsmesterség Magyarországon gyűjtőfogalom: kocsi-, szerszám-, patkolókovács, stb. egy személyt jelent. Németországban külön elméleti és gyakorlati vizsga letevése után patkolhat csak a "kovács". Egyetemes nemzeti szempontból kívánatos és szükséges volna, hogy ez a kérdés a német viszonyokhoz hasonlóképen rendeztessék.
Ilyen értelmű rendezéssel juthat ez a kérdés nyugovóra és szolgálhatja a magyar nemzeti vagyonunk, lóállományunk értékének megvédését, illetőleg emelését.
Végül legmelegebb köszönetet mondok Dr. Katona Gyula m. kir. törzsállatorvos úrnak, aki a kézirat átjavítását vállalni szíves volt. Vissza

Tartalom

Bevezetés7
A ló testének szerkezetéről általában11
A lábvég szerkezete18
Lábállások29
A végtagok mozgása34
Kovácsműhely berendezése, szerszámok, anyag36
A patkóról. Különféle patkók44
A patkolásról60
Pataápolás75
Különféle paták és patkolásuk78
Szabályos paták78
Szabálytalan paták és patkolásuk80
Hibás paták és patkolásuk84
Beteg paták és patkolásuk93
Szabálytalan mozgású lovak és patkolásuk100
A szamár és öszvér patkolása104
A szarvasmarha patkolása105
A patkolókovács szavatossága110
Tárgymutató113

Dr. Horváth Mihály

Dr. Horváth Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv