1.035.070

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozzunk helyesen! I-II.

Együnk zöldfőzeléket/Tegyünk el télire zöldség- és főzelékféléket!


Kiadó: M. Kir. Közellátásügyi Miniszter Közellátási Hivatal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím: Táplálkozzunk helyesen!
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két mű egy könyvben. Nyomtatta Stádium Sajtóvállalat Rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi évszázadokban népünk ellátása meglehetősen egyoldalú táplálkozás felé tolódott el. A néprétegek nagyrészének fő eledele a kenyér, szalonna, hús és burgonya volt. Ezek elkészítése kisebb... Tovább

Előszó

Az utóbbi évszázadokban népünk ellátása meglehetősen egyoldalú táplálkozás felé tolódott el. A néprétegek nagyrészének fő eledele a kenyér, szalonna, hús és burgonya volt. Ezek elkészítése kisebb fáradtsággal jár és inkább keltette a jóllakottság érzését. Népünk a zöldség- és főzelékfélék termesztését és így a fogyasztását úgyszolván teljesen elhanyagolta.
A Közellátásügyi Miniszter Úr által indított vitaminkert-mozgalom és a Zöldkereszt kiskert akciója ezt az évszázados mulasztást kívánja pótolni. A zöldség- és főzelékfélék nagyobbarányú termelése ma már az egész országban megindult. A vármegyék, a városok és falvak igyekeznek e mozgalmat elősegíteni. De a magánosok is sietve tesznek eleget a felhívásnak.
Az így nyert többtermelést azonban kellőképpen és a célnak megfelelően kell felhasználni. A «Táplálkozzunk helyesen» füzetünknek második kiadványa azt a célt szolgálja, hogy a zöldség és főzelékfélék elkészítésénél irányelvet mutasson. A füzetben említett ételleírások inkább csak ízelítőül szolgálnak arra, hogy a tavaszi és nyári zöldfőzelékfélékből milyen ételeket lehet készíteni. A magyar asszony világviszonylatban is elismert találékonysága, készsége és rátermettsége megtalálja az utat, amelyen át a termelt anyagokból nemcsak a felsorolt ételleírások szerinti ételeket, hanem azok igen sokféleségét is el tudja készíteni. Vissza

Tartalom

EGYÜNK ZÖLDFŐZELÉKET
Általános rész
A tavaszi és nyári zöldfőzelékfélék fogyasztásának jelentősége3
Rövid útmutatás az anyák részére5
Levesek
Áttört kelleves6
Burgonyapüréleves6
Újburgonyaleves7
Céklaleves7
Feketegyökérleves7
Frankfurti leves7
Gombaleves8
Gombakrémleves8
Karalábéleves8
Kaporleves9
Karfiolleves9
Parajleves9
Paradicsomos zöldbableves9
Paradicsomleves10
Sárgarépapüréleves10
Sóskaleves10
Spárgaleves17
Zellerkrémleves17
Zöldleves17
Zöldborsókrémleves12
Zöldborsóleves12
Zöldségleves12
Zöldségkrémleves13
Főzelékek, köretek
A zöldség-, főzelékfélék felhasználása14
A zöldség- és főzelékfélék elkészítésének csoportosítása14
Sósvízben főtt zöldségfélék, főzelékek15
Burgonyapüré (Tejfelesen)15
Feketegyökér morzsával15
Finomfőzelék15
Gombagulyás16
Gomba paprikásan16
Gomba töltve16
Gomba töltve, erdélyi módra17
Gombás tejfeles tojás17
Gombás pirított burgonya17
Gombás rizottó18
Gomba tojással18
Kalarábé főzelék18
Kalarábé rántva18
Karfiolfőzelék19
Karfiol tejfeles mártásban19
Karfiol töltve19
Karfiol paradicsommal19
Csőben sült kelvirág (Karfiol)20
Karfiol vajasmártásban20
Kelbimbó20
Kelkáposztafőzelék21
Kelmetélt21
Szalonnás kel21
Lecsó22
Lecsőrizsával, tarhonyával vagy burissal22
Lecsó burgonyával22
Paradicsomos káposztafőzelék22
Paradicsomos tökfőzelék22
Paradicsomos burgonyafőzelék23
Paradicsom töltve23
Paradicsomos rakott tök23
Paradicsom pirítva, virslivel24
Paradicsomos tükörtojás24
Parajfőzelék (Spenót)24
Paraj tejesmártásban25
Tálon sült tojás parajjal25
Paraj levelesen25
Paraj citromosan 26
Pirított gomba26
Podlupka főzelék26
Sárgarépafőzelék27
Sóskafőzelék27
Spárga tejfeles mártásban27
Spárga olaszosan27
Spárga flamand módra28
Spárga tálon sült tojással28
Spárgafejek köretnek vagy előételnek28
Salátafőzelék burgonyával28
Tökfőzelék29
Tök egyszerűen29
Tök háziasan29
Tökmetélt30
Tök töltve30
Töltött paprika30
Töltött paprika gombával31
Török paradicsom31
Török paradicsom hús helyett31
Török paradicsom főzeléknek31
Török paradicsomfőzelék tejfelesen32
Török paradicsom rántottával, tojással32
Török paradicsom salátának32
Török paradicsom töltve32
Vegyes főzelék33
Zöldbab vagy vajbab sajttal33
Zöldbab paradicsommal33
Zöldbab, rakott33
Zöldborsófőzelék33
Zöldséges omlett34
Csalán-, tök-, ribizke- és málnalevél főzelék34
Hasznos tanácsok a háziasszonyoknak
Mire ügyeljünk a zöldség és főzelékfélék felhasználásánál?35
Hogyan tegyük el a zöldség- és főzelékféléket, hogy másnapra friss maradjon?35
Tegyük változatossá étkezésünket36
Megmaradt ételeink eltevése36
Saláták
Zöldsaláták elkészítéséről37
Savanyító-, marinálólé37
Burgonyasaláta37
Céklasaláta37
Fejessaláta38
Francia saláta38
Gombasaláta38
Karfiol- és spárgasaláta39
Káposztából készült saláta39
Madársaláta. Galambbegy39
Olasz saláta39
Parajsaláta és mártás40
Paprikasaláta40
Paradicsomsaláta40
Saláta tavasziasan40
Sárgarépasaláta41
Spárgasaláta41
Szerb saláta41
Töksaláta41
Uborkasaláta hagymával42
Uborkasaláta (hagyma nélkül)42
Uborkasaláta tejfelesen42
Uborkáról általában42
Uborka kovászosan43
Ünnepi saláta43
Vegyessaláta43
Zellersaláta43
Zöldbabsalaáta44
TEGYÜNK EL TÉLIRE ZÖLDSÉG- ÉS FŐZELÉKFÉLÉKET!
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásának célja és jelentősége3
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásáról általában4
A burgonya téli tárolása6
A káposzta téli tárolása8
Vöröskáposzta téli tárolása9
Kelkáposzta téli tárolása9
Bimbóskel téli tárolása9
Karfiol téli tárolása10
Kalarábé téli tárolása10
Sárgarépa téli tárolása10
Petrezselyem téli tárolása11
Zeller téli tárolása12
Cékla téli tárolása12
Retek téli tárolása12
Feketegyökér vagy pozdor téli tárolása12
Torma téli tárolása12
Kardi téli tárolása12
Rebarbara és articsóka téli tárolása12
Laboda, spenót vagy paraj téli tárolása13
Sóska téli tárolása13
Mezei saláta (madár, galambbegysaláta) téli tárolása13
Endívia saláta téli tárolása13
Cikória saláta téli tárolása13
Tök téli tárolása13
Vöröshagyma téli tárolása14
Fokhagyma téli tárolása14
Póré vagy párhagyma téli tárolása14
Csomós vagy salottahagyma téli tárolása14
Metélő vagy gyephagyma téli tárolása15
Zöldpaprika téli tárolása15
Tojásgyümölcs (tojáscsucsor) téli tárolása15
A zöldség és főzelékfélék téli eltevése szárítás, aszalás útján16
Természetes szárítás, aszalás16
Mesterséges aszalás17
Az aszalásra szánt zöldség és főzelékfélék előkészítése18
Burgonya aszalása20
Fejeskáposzta aszalása20
Vöröskáposzta aszalása21
Kelkáposzta aszalása21
Karfiol aszalása21
Karalábé aszalása21
Sárgarépa és karotta aszalása21
Petrezselyem aszalása21
Zeller aszalása22
Vöröshagyma aszalása22
Tök aszalása22
Laboda vagy paraj aszalása22
Sóska aszalása22
Gomba aszalása22
Zöldbab aszalása23
Zöldborsó aszalása23
Az aszalt zöldség és főzelékfélék tárolása23
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése savanyítással, sózással24
Káposzta savanyítása25
Tarlórépa savanyítása26
Uborkasaláta sóban eltéve26
Zöldbab sóslében eltéve27
Tök sóslében eltéve27
Uborkasaláta sóban eltéve27
Tök sóban eltéve27
Gomba sóban eltéve28
Kapor, zöldpetrezselyem és egyéb ízesítőanyagok28
Sóban eltéve28
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése ecettel29
Ecetesuborka téli eltevése29
Zöldparadicsom ecetben30
Zöldpaprika téli eltevése ecetben30
Paprikasaláta téli eltevése ecetben31
Káposztával töltött paprika eltevése ecetben31
Vegyessaláta eltevése ecetben31
Dinnye eltevése ecetben31
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése gőzöléssel (dunsztolás)32
Besűrített paradicsom eltevése33
Paradicsom eltevése egészben34
Zöldbab sósvízben eltéve35
Zöldbab ecetes sósvízben eltéve36
Zöldborsó sóslében eltéve36
Zöldborsó eltevése rendes palackokban37
Spárga sósvízben eltéve37
Karfiol eltevése sósvízben38
Tök eltevése sósvízben38
Tök eltevése sós, ecetesvízben38
Tölteni való paprika sóslében39
Tölteni való paprika paradicsomban eltéve39
Lecsó vagy szerbpaprika sósvízben eltéve39
Lecsó paradicsomlében eltéve40
Lecsó saját levében eltéve40
Paprikaíz készítése41
Gombasaláta ecetben eltéve41
Vegyessaláta ecetesvízben eltéve41
Sóska saját levében eltéve42
Paraj saját levében eltéve42
Sóska kevés zsírral eltéve42
Kovászosugorka készítése43
Hasznos tudnivalók44
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv