1.034.204

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Magyar Szent Korona Országainak Helységnévtára 1930.

Szerkesztő

Kiadó: "Magyar Szent Korona Országai Helységnévtárának" kiadóhivatala
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 134 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fővárosi Nyomda Rt. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Helységnévtárunk" előző kiadása óta az ország közigazgatási, törvénykezési, rendészeti és forgalmi beosztása még mindig nem érte el azt a stabilitást, melyet a háborút megelőző időkben, -... Tovább

Előszó

„Helységnévtárunk" előző kiadása óta az ország közigazgatási, törvénykezési, rendészeti és forgalmi beosztása még mindig nem érte el azt a stabilitást, melyet a háborút megelőző időkben, - évtizedes fejlődés után - ért el. Az az átalakulási folyamat, mely a közigazgatás egyszerűsítése érdekében indult meg, még nem nyert nyugvópontot és egyrészt arra törekszik, hogy az egy járásba tartozó községek alsófokú hatóságai közös székhelyen nyerjenek elhelyezést, a közelfekvő kisnépességü kisközségek pedig egybeolvadjanak, másrészt pedig arra, hogy a községek minél nagyobb része, de elsősorban az összes nagyközségek és a körjegyzői székhellyel bíró kisközségek láttassanak el I a szükséges forgalmi eszközökkel. Ezen cél elérésére vonatkozó kormányrendelkezések napról-napra újabb változásokat eredményeznek, úgy hogy az utolsó három év alatt a „Helységnévtár"-nak közel 5000 adata változott meg.
Ez a szokatlan nagymérvű változás teszi kötelezően szükségessé, hogy a „Helységnévtár" a mindennapi élet követelményeihez alkalmazkodva, rövidebb időközökben jelenjék meg, nehogy az előző kiadások elavult adatainak használata messze kiható tévedésekre adhasson okot és késleltesse az ügykezelést.
Helységnévtárunk, mely a közforgalomban, mint „Kis Helységnévtár" ismeretes, ezúttal is csak a gyakorlati életben szükséges adatokat tartalmazza, míg a csak keveseket érdeklő és főként elméleti értékű, részletes adatok továbbra is a M. kir. Központi Statisztikai Hivatal 6-8 éves időközökben megjelenő „Magyarország Helységnévtára" című legutoljára 1926. évben megjelent kiadványában találhatók meg.
A „Helységnévtár" 1930. évi kiadása az előzőhöz képest, - mintegy 5000 változás keresztülvezetésén kívül - 500-nál több újabb helység (lakott hely) felvételével, valamint az ország pénzügyi beosztásával is bővült, ezenkívül ismét új feldolgozást nyert az utolsó vasútállomások megnevezése.
Miután a „Helységnévtár"-nak legközelebbi kiadása csak 1932. évben, az új népszámlálás után fog megjelenni, az időközi változásokról „Pótfüzet"-et fogunk kiadni.
Végül megjegyezzük, hogy a „Helységnévtár" 3500 városnak, községnek és lakott helynek mintegy 60.000 adatát tartalmazza, melyet lelkiismeretes gondossággal, ötszörös felülvizsgálás után hűen és pontosan igyekszik közölni, de a szerkesztőség az adatok közlésébe esetleg becsúszható tévedésekért és sajtóhibákért felelősséget nem vállal. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv