A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biotechnológia

Alkalmazott mikrobiológia

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 360 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-463-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz5
Előszó7
Előszó a második kiadáshoz9
Bevezetés10
Irodalom19
Új metabolitok utáni kutatás (screening)20
Általános ismeretek21
Primer és szekunder metabolitok22
Törzsek a screeningben22
Tesztelési rendszerek23
Irodalom23
Törzsek nemesítése24
Általános ismeretek24
Mutációk24
Bevezetés25
Spontán és indukált mutációk 28
Javító (reparáló) mechanizmusok34
Különböző mutagének hatásmechanizmusa35
Komutáció és szekvenciális mutagenezis35
Mutációk fenotípusos kifejeződése37
A mutagenezis optimalizálása38
Mutánsok szelekciója39
Véletlen kiválogatás (random screenin)40
Mutánsok szelektív izolálása41
Rekombináció42
Bevezetés 43
Gombák szexuális és paraszexuális ciklusa44
Rekombináció baktériumoknál45
Rekombináció a sugárgombáknál46
Protoplasztfúzió46
Új rekombinációs technikák47
Reguláció47
Az enzimaktivitás szabályozása47
Az enzimszintézis szabályozása52
A primer metabolitok túltermelése52
A szekunder metabolitok szabályozása és túltermelése52
A törzsnemesítés lehetőségei52
A terméknövelés52
A termék spektrumának minőségi változása52
Modifikált szekunder metabolitok előállítása53
Plazmaidok a törzsnemesítésben54
Génsebészet (genetic engineering)56
Irodalom61
Az ipari fermentáció nyersanyagai64
C-forrásként használt anyagok64
N-forrásként használt anyagok66
Irodalom68
Fermentációs technológia69
Bevezetés69
A mikroorganizmusok növekedési rátája69
Batch-fermentáció69
Feeding fermentációk (fed-batch-eljárások)71
Folyamatos fermentáció72
Fermentációs típusok Gaden szerint74
Termelékenység és speciális produkciós ráta76
Hozamegyütthatók77
Hőképződés77
Fermentorendszerek78
Keverés84
Bevezetés84
A Reynolds-féle szám85
A teljesítményszám85
A viszkozitás hatása86
Gázbafúvásos bioreaktorok teljesítményfelvétele88
Anyagátvitel (transzfer)89
Bevezetés89
A Henry-féle törvény89
Oxigéntranszport89
Az oxigén mint tápanyag (szubsztrátum)92
Kritikus oxigénkoncentráció92
Az oxigénfelvételi ráta meghatározása93
Scale up96
A scale up jelentősége96
Scale up a térfogatra számított energiabevitel állandósága mellett98
Scale up állandó oxigéntranszfer rátával (OTR)99
Gázok és tápoldatok sterilezése99
Bevezetés99
A tápoldatok sterilezése101
A fermentációs levegő sterilezése104
Fermentációs eljárások106
Műszerezettség108
Komputerek alkalmazása109
Irodalom111
Feldolgozás113
Bevezetés113
Alapműveleletek113
Kihozatal117
Irodalom117
Erjesztéssel nyerhető szerves nyersanyagok118
Általános ismeretek118
Etanos118
Beveztés118
Az etanoltermelés bioszintézisútja119
Az előállítási folyamat119
Butanol - aceton123
Bioszintézis123
A termelési folyamat123
Glicerin125
Irodalom125
Szerves savak126
Bevezetés126
Citromsav126
Bevezetés126
Termelő törzsek127
Bioszintézis128
Kihozatal129
Tápoldatok129
Termelőeljárások130
Glükonsav, glükono-lakton és glükóz-oxidáz134
Ecetsav135
Bevezetés135
Bioszintézis136
Az ecet előállítása136
Tejsav137
Kojisav139
Itakonsav139
Irodalom140
Aminosavak142
Bevezetés142
Felhasználás142
Előállítási módszerek143
Termelő törzsek145
Folyamatszabályozás147
Feldolgozás148
Egyes aminosavak előállítása148
Irodalom161
Nukleozidok, nukleotidok és rokon vegyületek162
Bevezetés162
Szerkezet163
Bioszintézis163
Szabályozás163
Előállítás166
Az 5'-IMP és az 5'-GMP előállítás az RNS enzimes hidrolízisével166
Az 5'-IMP és az 5'-GMP előállítása az RNS kémiai hidrolízisével168
Az 5'-IMP fermentatív előállítása168
Az 5'-GMP fermentatív előállítása171
Az adenozin és az adeninnukleotidok előállítása173
További nukleinsavak és a nukleinsavakkal rokon vegyületek fermentatív előállítása174
Irodalom174
Enzimek175
Bevezetés175
Amilázok177
Általános ismeretek182
Glüko-amilázok183
1,6-glükozidokat hasító enzimek184
Keményítőhidrolízis184
Glükóz-izomerátok184
Glükóz-izomerázok Bacillusból184
Glükóz-izomerázok Streptomycesből186
A glükóz-izomerázok immobilizálása187
L-aszpariginázok187
Proteázok189
Bevezetés189
Alkalikus proteázok190
Semleges proteázok191
Savanyú proteázok191
Oltó (rennet-rennin)191
Pektinázok192
Lipázok194
Penicillin-acilázok195
Bevezetés195
A penicillin-acilázok felosztása195
Penicillin-aciláz Escherichia coliból195
Cafelosporin-acilázok196
Laktázok197
Enizmek stabilizálása197
Bevezetés197
Oldékony enzimek stabilizálása198
Stabilizálás immobilizálással199
Enzimek bezárása201
Immobilizált enzimek és sejtek ipari felhasználása201
Irodalom202
Vitaminok204
Bevezetés204
B12-vitamin204
Előfordulása és gazdasági jelentősége204
Szerkezete205
Bioszintézise205
Előállítási eljárások205
Riboflavin208
Előfordulása és gazdasági jelentősége208
Szerkezete209
Bioszintézise210
Előállítási eljárások210
Béta-karotin212
Előfordulása és gazdasági jelentősége212
A karotinoidok szerkezete213
Bioszintézise214
A béta-karotin előállítási eljárás214
Irodalom216
Antibiotikumok217
Bevezetés217
Antibiotikumképzés az egyes rendszertani csoportokban217
Az antibiotikumok osztályozása217
Az antibiotikumok felhasználási területei219
Az antibiotikumok gazdasági jelentősége220
Az antibiotikumkutatások célja222
Aminosav- és peptid-antibiotikumok232
D-cikloszerin233
Kromopeptid-antibiotikumok233
Depszipeptid-antibiotikumok234
Egyes láncú és gyűrűs peptid-antibiotikumok234
Kelátképző peptidantibiotikumok238
Szénhidrát-antibiotikumok239
Szacharidok, glükozidok és különféle cukorszármazékok240
Ortozomicinek242
Amino-glükozid-antibiotikumok248
Makrociklikus lakton-antibiotikumok249
Makrolis-antibiotikumok253
Polién makrolid-antibiotikumok254
Anzamicinek256
Tetraciklinek és antraciklinek256
Tetraciklinek262
Antraciklinek262
Nukleozid-antibiotikumok262
Aromás antibiotikumok262
Llóramfenikol264
Grizeofulvin264
Novobiocin265
További iparilag előállított antibiotikumok265
Fuzidinsav265
Poliéter-antibiotikumok265
Makrotetrolidok267
Mitomicinek267
Irodalom267
Anyarozs-alkaloidok270
Előfordulásuk és jelentőségük270
A Claviceps fejlődési ciklusa271
Szerkezet271
Bioszintézisük272
Az anyarozsalkaloidok előállítása 274
Az alkaloidtermelés szabályozása szaprofita-kultúrában277
Törzsek nemesítése279
Irodalom280
Mikrobiális transzformációk281
Bevezetés281
A mikrobiális transzformációk reakciótípusai281
Biotranszformációs módszerek285
A mikorbiális transzformációk felhasználási lehetőségei286
Szteroidok és szterinek transzformációi286
Antibiotikumok transzformációja283
Peszticidek transzformációi284
Irodalom285
Single cell protein (SCP - Egysejt fehérje)300
Beveztés300
Az alkánok fermentációja301
Bevezetés301
A hosszú láncú alkános lebontása302
Ipari eljárások302
Metánt hasznosító baktériumok303
Metanolfermentáció303
Általános ismeretek304
Bioszintézis308
A cellulóz mint az SCP kiindulási anyaga308
Általános ismeretek308
Élettani alapok308
A kutatások állása309
SCP hulladékokból309
Irodalom309
Újabb eljárások a szennyvízkezelésben311
Bevezetés311
Mikroorganizmusok céltudatos bevitele (starterkultúrák)312
Aerob szennyvíztisztítás air-lift-eljárással312
Oxigénbevezetés a mikorbiális tisztítómedencékbe314
Metántermelés 316
Irodalom317
Leaching (mikrobiális bányászat)318
Bevezetés318
A leachingben felhasználható szervezetek318
Ipari eljárások318
Irodalom320
Estracelluláris poliszacharidok321
Irodalom324
További, a jövőben várható fermentációs eljárások325
További fermentációs eljárások325
Kilátások330
Irodalom330
Kiegészítés a második kiadáshoz331
Génsebészet/sejtfúzió331
Monoklonális antitestek331
Protoplazmafúziók331
rDNS-technológiák331
Immobilizációs eljárások333
Etanoltermelés333
Szennyvízkezelés334
Irodalom334
Néhány fontosabb szakkifejezés magyarázata335
Tárgymutató345
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv