ÁLTALÁNOS ISMERETEK | |
A HAJTATÁS JELENTŐSÉGE (dr. Túri István) | 7 |
TERMESZTŐLÉTESÍTMÉNYEK (dr. Túri István) | 10 |
Melegágy | 10 |
Üvegház | 10 |
Műanyag borítású létesítmények | 13 |
Váz nélküli fóliatakarás | 14 |
Fólialagút | 19 |
Fóliaágy | 20 |
Fóliasátor | 23 |
HYDROSOL-(vízfüggönyös) létesítmények | 24 |
A fóliás létesítmények többszörös hőszigetelése | 31 |
Nagy légterű létesítmények kettős takarása | 34 |
A vázszerkezet takarására használt fóliapalást | 36 |
A műanyag bilicsek használata | 38 |
Műanyagok külföldi alkalmazása | 39 |
A KÖRNYEZETI VISZONYOK SZABÁLYOZSA (Tóth Kálmán - dr. Túri István) | 48 |
A fűtés | 48 |
Általános ismeretek | 48 |
Kazánok | 49 |
Hőleadók | 49 |
Fűtési rendszerek | 50 |
Fűtési célok | 51 |
Hőszükséglet | 53 |
Fűtőfelületek | 53 |
Néhány szó a termálvízfűtésről | 53 |
A hálózat kialakítása | 54 |
Szellőztetés | 54 |
Árnyékolás | 57 |
Mesterséges megvilágítás | 58 |
Öntözés | 60 |
Az öntözővíz minősége | 60 |
Öntözőberendezés | 63 |
TALAJMŰVELÉS, TRÁGYÁZÁS (dr. Terbe István) | 67 |
A zöldségfélék talajigénye | 67 |
Talajművelés | 72 |
A hajtatott zöldségfélék trágyázása | 73 |
Baktériumtrágyák és egyéb talajkondicionáló szerek | 74 |
Szén-dioxid-trágyázás | 82 |
A palántanevelés közegei | 84 |
Talaj nélküli termesztés | 87 |
A ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK SZAPORÍTÁSA (dr. Gyúrós János) | 93 |
Szaporítási módok | 93 |
Az ivaros (generatív) szaporítás | 93 |
Az ivartalan (vegetatív) szaporítás | 94 |
A vetőmag | 94 |
Vetés előtti magkezelési eljárások | 96 |
Palántanevelés | 99 |
A magvetés ideje | 99 |
A magvetés módja | 100 |
A vetőmagszükséglet kiszámítása | 100 |
Palántanevelési módok | 102 |
A palántanevelés környezeti feltételei | 107 |
Tenyészterület, állománysűrűség | 110 |
ÁPOLÁS (dr. Túri István) | 112 |
Mikroklíma-szabályozás | 112 |
Talajápolás | 116 |
Talajtakarás | 117 |
Kötözés | 120 |
NÖVÉNYVÉDELEM (dr. Glits Márton - dr. Pénzes Béla) | 122 |
A zöldséghajtatás növényvédelmi sajátosságai | 122 |
A növényvédő szer mennyiségének megállapítása | 123 |
Több táp-, illetve gazdanövényen előforduló károk | 125 |
Betegségek | 125 |
Palántadőlés | 125 |
Kártevők | 125 |
Talajlakó kártevők | 126 |
Gyökérgubacs-fonálférgek | 127 |
Üvegházi molytetű | 130 |
Nyugati virágtripsz | 134 |
Gerbera-aknázólégy | 135 |
Közönséges takácsatka | 136 |
Levéltetvek | 138 |
Meztelen csigák | 139 |
SZEDÉS, ÁRU-ELŐKÉSZÍTÉS, TÁROLÁS (dr. Csikai Miklós) | 141 |
Szedés | 141 |
Áru-előkészítés | 142 |
Tisztítás | 142 |
Osztályozás | 143 |
Csomagolás | 143 |
Tárolás, hűtés | 144 |
A TERMESZTŐLÉTESÍTMÉNYEK BELSŐ GÉPESÍTÉSE (dr. Tatár Sándor) | 146 |
Pályához kötött szerkezetek | 146 |
JMW palántakiszedő | 146 |
Hidas szerkezet | 149 |
DEBRAN öntöző- és permetezősezrkezet | 149 |
Ideiglenes pályaszerkezetek | 150 |
Hagyományos eszközök és megoldások | 151 |
Erőgépek | 151 |
Ásógép | 151 |
Vetőgép | 153 |
A földkeverék-készítés gépei | 154 |
Tápkockakészítő gép | 154 |
Cserép- és tálcatöltő | 155 |
GAZDASÁGOSSÁG (dr. Zatykó Ferenc) | 156 |
A zöldséghajtatás gazdaságosságát befolyásoló tényezők | 157 |
Hasznosítási rendszerek | 159 |
Ráfordítások | 160 |
Hozamok | 166 |
Jövedelmezőség | 167 |
RÉSZLETES TERMESZTÉSI ISMERETEK (dr. Csikai Mikló - dr. Glits Márton - dr. Gyúrós János - Kristóf Lászlóné dr. - dr. Pénzes Béla - dr. Terbe István - dr. Túri István - dr. Zatykó Ferenc) | |
Paprika | 171 |
Paradicsom | 194 |
Uborka | 221 |
Sárgadinnye | 246 |
Görögdinnye | 257 |
Főzőtök | 264 |
Fejes saláta | 270 |
Sóska | 286 |
Spenót | 292 |
Hónapos retek | 300 |
Sárgarépa | 311 |
Petrezselyem | 320 |
Gumós zeller | 326 |
Karalábé | 331 |
Karfiol | 344 |
Fejes káposzta | 353 |
Hagymafélék | 362 |
Bab | 373 |
Burgonya | 380 |
GOMBÁK (dr. Szabó István) | 386 |
Általános jellemzés | 386 |
Hajtatható gombafajok és -fajták | 387 |
Gombatermesztésre alkalmas létesítmények | 388 |
A létesítmények előkészítése | 389 |
A laskagomba termesztése | 390 |
A csiperkegomba termesztése | 398 |
Növényvédelem | 404 |
Gazdaságosság | 409 |
IRODALOMJEGYZÉK | 411 |