1.039.378

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ó és Új Diaetetica IV.

az az: az életnek és egésségnek fenn-tartására és gyámolgatására, Istentől adattatott nevezetesebb Természeti Eszközöknek a szerint való elé-számlálása, a mint azokra reá kaptak, és eleitől fogva mind ez ideig magok károkra vagy hasznokra vélek éltek az emberek/Negyedik darab

Szerző

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Pest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott félbőr kötés
Oldalszám: 496 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Korabeli, aranyozott, bordázott gerincű félbőr kötésben. Készült Posonyban, Füskúti Landerer Mihály költségével és betűivel. Negyedik darab.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A könyv teljes címe:

Ó és Új Diaetetica az az: az életnek és egésségnek fenn-tartására és gyámolgatására, Istentől adattatott nevezetesebb Természeti Eszközöknek a' szerint való elé-számlálása,... Tovább

Előszó

A könyv teljes címe:

Ó és Új Diaetetica az az: az életnek és egésségnek fenn-tartására és gyámolgatására, Istentől adattatott nevezetesebb Természeti Eszközöknek a' szerint való elé-számlálása, a' mint azokra reá kaptak, és eleitől fogva mind ez ideig magok károkra vagy hasznokra vélek éltek az emberek.
Mellyekben, hat darabokra intézve, a' maga elébbi Diaeteticájának Első Darabját bővebben ki-magyarázta; és sok ide tartozó régi Szokásokkal 's jeles történetekkel meg-világosította, 's egyszer' smind a' Természetnek Szentséges hellyeire is maga Feleinek sok hellyeken a' jeget megtörte; úgy hogy, ennyi részben, e munka, Természet Historiája gyanánt-is szolgálhasson, K. Mátyus István. M. D. Nemes Küküllő és Maros-Székből egyesült Vármegyének R. Physicusa
Negyedik darab Vissza

Fülszöveg

A magyar orvosi és gasztronómiai szakirodalom leghíresebb és legfontosabb darabja, az első magyar nyelvű egészségvédelmi és táplálkozástudományi munka. Mátyus István (1725–1802) orvosi oklevelét Utrechtben szerezte. Göttingenben, Marburgban és Bécsben folytatott orvosi gyakorlatot, majd 1757-ben hazatért és Marosszék főorvosa lett. Korának egyik ismert könyvgyűjtője is volt, könyvtárát és házát a marosvásárhelyi kollégiumra hagyta. Foglalkozott a testedzéssel és a mai értelemben vett testneveléssel is. A hatkötetes munka tulajdonképpen az 1762–1766 között két kötetben megjelent, „Diaetetika az az a jó egészség megtartásának módját fundámentamosan előadó könyv” első kötetének jelentősen kibővített és átdolgozott kiadása.

Tartalom

E' negyedik Darabban elé-fordúló
nevezetesebb Dólgoknak
L AISTROM A.
NEGYEDIK KÖNYV.
A' gyönyörködtető Izes-Eledelekről, és
izt-szerzö konyhai-ízerekről.
ÖTÖDIK RÉSZ.
A Téjről és Téej-néműekről
A' Tej mi? hogy? hol ? miként készül 1-6
Az állatok neme és élesége szerint mi külömbségei vagynak .... 6-7
Magára lejendő egybe-aluvását mik akadályoztatják . . . 7-9
Az egybe-aluvást segitő óltó-szerek miből állanak 9-13
Egyik téj a' másnál miért felesebb vagy firofabb ia-13
Á, Téj-fel mi, és hogy lefz vaj belőle ¦ 14
A* Vaj raitsoda réfzeket tart . .15
A' fajtós réfz a* vajtól menfiyiben kiilömboz 15-16
A* fajt különösön minémü réfzeket foglal magába. • . . 16-17
A* savó mi ? és miért favanya ? hogy tifztitatik-meg? . . 17
A* Téj Nád-méz kéízűlete: és a* más-féle náditiéztól-való kliiömbözése • ff;
A' Téj-égetbor ; és annak kéfzülete a1 Tatároknál • ¦ • 19*22
A* Téj jóságának jelei : és roeg-hibázáfainak
okai • • § 23-25
A* Tejnek eleitől fogva való meg-betsülhetetlen
bafznai • ' * | 27-30
A5 Téj kiknek és mennyiben árthat | 3*-36
A' Tejeknek a1 fejős álfatok nemei fzerint való termélzeti> kiilömbségei, és e% fcerint
való meg-válaíztáíaú . ¦ * 37-4*
A' Téjnek orvosló haiznai. * * 42-48
A* Téjjel-való Curanak módjai 1 p 49-51
A' favó ital vagy Cura minemű nyavalyákban,
és hogy élve cummenddltaxik* ilm57
A' favók az állatok teje fzerint mit külömböznek . . 5S
Az Oxygala, Schifton# Melka a' régieknél mi
vólt ¦ * . 57
A' Vajról , és annak hafznairól . . 58-63
A' fájtról, annak hafznairól, és ártalmairól . Ó3-70
A9 jó fájtnak esmértető jeleiről; és kéfzületeirŐl, 70-71
Kulömbsvgeirul az Allatok teje > a' helljségek
terméfzete, tartattatáfoknak módja 's
ideje fzerint. . „ 72-7$
A' T éj-nád-méznek hafznau ¦ • 78
HATODIK RÉSZ.
Á Tojásról•
A' Tojásról és annak hafznairól fummáfon „ go
Minden állatok tojásból keinek-ki . . gc
A' fzárnyas állatok tojásának tnitol lefz k<5 haja 8*
A' lágy , vagy bor hajú tojáíok mitől lei z nek 8»
A' Tojás bajnak tenn 'izerérői és hafznairól . 83
A' vén kakas tojásból kelhet e' Bajilifcus . 85
A' Tojás hajnak belső hártyája mi? és mire való 8i
A' Tojásnak fejériről és sárgájáról ¦ 86
A* Terméfzet fő tzélja a* Tojáfokban a* Tsirke r g|
Ez hol lakik I hogy éled-fel | 's miből tápíáltatik | gg
Mitsoda rendel nov naponként ? és hogy kéí-ki 89
A' ki-kőltésre mennyi meleg kivántatik * 90
Néhány gazdasági regulák a' tyúkok ültetéséről 90-91
A* Tyúk-üléfen kívül, Kogy lehet a tsirkéket
ki-kőlteni • • 92-93
A' Tsirkék nevekedését a' tojásban hogy láthatni-meg ¦ . . .93
A* Tojásnak fejére miből áll. . ¦ 93*94
A* sárgája, vagy fzéke a' fejéritől mennyibe
külomböz | • * J 95
A3 Tojás' olaj mi ? hogy kéfzitetik? 's mit hafznál? 96
A' meg-biiízhödott régi tojásnak ártalmai . 96
Az új tojás-is , bőven éve, kiknek ? mennyiben árthat. 97 Az új tojás,'s módjával
élve, kiknek hafznoíabb • 97
Mi külömbség van az állatok tojáfai közt az egéfségre nézve • - 98
Az el-kéfzités e' réfzben mit változtat ? | 99
A* Tyúk tojás a' többinél miért tartatik jobbnak 100
Ezt hogy kell meg-válafztani - *oi
Hogy kell télre ei-tenni. . « 101
A* fzürtyőlhető higon sült tojáfok kiknek hafz*
nofabbak ? és mennyiben hafználnak* 102
A9 refzkető vagy fél higon sült tojáfok leg-egéfségefebbek < . ¦ # ioj
A* keményen sült tojáfok, kiknek , mennyiben
egéfségefek, vagy ártalmafok 104 105
Hajókból ki-útve, hogy kéfzűlve egéfségefebbek 105
Az olofz, és egybe-habart Rátottákról mititél- 106
hetni* • . . iotf
Orvofi faafznai a' tojásnak ¦ 107 iog
HETEDIK RÉSZ,
A Mézről.
A' Méznek kedvefségéről, Matériájáról, külömbségéről fumma ízeriut . 109 11®
A' Mézet kéfzitő méheknek tsudálatos Respu*
blicayivól m • 11C
A' lépet és mézet külön külön honnan, és hogy
fzedik? • • ns
Hogy kéfziték, és rakják-el . 113114
A' méz mitől lefz raérgefsé? és hogy esmérfzik-tneg • . 115 116
Régen hol termettek a* leg-ditséretefebb mézek 117
A* Régieknek hibás vélekedéfek a' méznek eredetiről , • 118
Hogy a* méz nem harmatból lefz, bizonyitatik 119
Mikor gyűjtenek a? méhek leg-tobb és jobb mézét 120
A' méz fzűretnek három fzokott idéjei a' régi- éknél « . 120 121
A' Méhek tartásáról: Mézek ki-vételéről, é^
letekről, * . . 122 125
Mikor ? hol V és hogy kaptak az Emberek legelőfzer a* mézre . 133 12$
Költött befzéd az új méhek támafztásának módjáról # # 105 126
Ennek meg-tzáfoláfa # , ¦ . 127 129
A' Méhek e' világnak minden réfzeiben találtának. . # • * 129
Hol leg-bövebben ^ . # 130
A' Mézet a' Régiék mennyire betsűlettek? ina
miért nem kél drágábban • 131
A' jó féle, egéfzséges méznek jelei ¦ 132
A' méz mitsoda réfzeket tart magában, • 133
Rothadáft ellenző, és ^rőt elefzto ereje mitől
van / ¦ ¦ *34
Hogy kell meg-válafztani, és tartani a* mézet 135 136
A' rofz méhnek jelei . „ . 137
A' Gonofe lelkű árufok hogy vefztegetik-meg 137 138
Konyhai és Patikai hafznai a* jó méznek 138
Vifzfza-éléfsel kiknek, mennyiben árt • *39
q 1 Az
Az egéfzsLgre és élet-hofófqajbútására ditsértetik 140
A' régi Rómaiak afztalán nagy kelete vala I 141
Tápláló ereje mennyire van 9 | 143
Rothádáll ellenző erejéről példák | , 14*
A' Penusra íegithet-é . « . ¦ 144
Melegitt, fzárazt, taknyot ofzlat, laxdl^vi*
zelletet űz • « « 145
A1 Tset&emoknek és fulladozó Öregeknek ezzel
hafznál ¦ « 14^
Kiknek nem tanátsos mézzel bővebben élni % 146
Av Lépes méz enni nem bátorságos , 145
Orvoílhaíznai a' méznek « < 14^
A* Méz harmatról és mániáról fummáfon ; i^g
A' méz harmat mikor ? és hol fzokott bővebb
ben esni , > ^ f 149
Jíz meg-fzár idva Mannának neveztetik * 150
Az Izpaéliták Mannája a' puíztában mivolt? 151 155
A' Paulai laocaló Manna ném méz-harmat, 154 15$
Ennek valóságos erede, és terméfzete 155 157
A' nad-mezrol, Annak kéfzületérÖl, és hafznairól fummáfon ' . • 158 161
A' Régiek Saccharonja mi vóft ? .161 165
Jíem a' mái Nád-méz vólt . .166
A' mái ííád-méz mi forma Nádból? mikor', és
hol kezdett elébb kéfzitetni . 167
Ma ennyi bővséggel mitsoda hellyeken kéfzitetik v* « . * . . 167169
MiCsodav módot tartanak ennek kéfzitésében,
meg-tifztitásában, és refinwo%dsáb&n. 170 173
A* Nád-hozó hellyek fzerint., av nád-mézek-is
egy-máitól külömböznek • 174
A1 Nád méz fyrup | pornád-méz, süveg, és finum nád-mézek egy máftól, és mind
együtt a* házi vagy fzin-méztől, hafznokra nézye % mennyiben kulömböz*
nek - > • ' ¦ :: • 175
A* Nád-mé? Chemiai visgálása *zeri«t mitsoda réfzekből álU , 176
A- H4fok bé-sozására leg-hafznofabbnaktartatig 176
Tápláló erő nints benne: söt inkább foványitt* 177
Ar N&Uméasei való viféíka-élésnek ártalmai, . 178
Kiknek ? és mennyiben bátorságofabb a' fzinméznél • ¦ 179
Konyhai hafznai 179, Orvofi hafznai • * igo
A' Nád-méz ellen formált vádaknak mennyiben
lehet hitelt adni. . . 181
Tsinált nád-mézeknek hafznai és nemei • 181
A' Nád-méz, és Nád-mézefek a' fogaknak és
inaknak mennyiben árthatnak • 183
Mi-féle plántákbó.l lehet niég nád-mézet ki-venni 184
NYOLTZADIK RÉS Z,
A SóráU 1
A' sónak eleitől fogva-való nagy betsuletéről, 187
A' Konyhai vagy Házi sónak hellyeirol fiimmáfon r 188
A' sónak eredetiről, és elementumairól 189 190
"Három különös nemeiről . .. 194:
A* fanju sónak terméízetirol, és kéfzületeiről . ' 19*3
Az Alkalis vagy Hügyos sónak terméfzetéről
kéfzületéről, és külömbségeirol • 195
Az Ammoniacalis sóról, vagy fzalamiarólkülönösön 197
A* Boraxról vagy Porisról különösön •
A9 Régi >Nitrumról vagy Natrumról • 199
Találtatik-e' ma efféle Nitrum e* világon , , 2Ö3
A' Magyar-Orfzági falétromok nem^effélék-e'? '
Ezek hol, és hogy kéfzitetnek ? « 204 2q6
A' mái esméretes falétrom leg-bővebben hol'
miből V és mitsoda mefterséggel íozettetik • < « 206 20%
Mitsoda külömbségei vágynak « • 20$
Hogy fzokták meg-tifztitani, és puska porhoz
el-kéfzíteni a' ^falétromot • 20$
Az Apbronitrum. Sal petrct< Nitrum murorum, ré*
gen mi vdltV « < 269
Mi kiilötnbség van a' Salétromok közt ¦ 209
Hogy fzokták meg-tifztitani a5 Salétromot 209 sió
A* leg-finumabb puska porhoz hogy kéfzitetik 2<0
A9 falétromnak Konyhai és Orv oá hafánai « aii

Az erős tűzben mitsoda váttozáfokon megyén
által . í • 212
AMalétrom-pogátsátskák (Lapides prunell^ hogy
kélzuinek «, < < 21$
Í;i Á Ti m fór q h
At régi Tévmés timsó, tni vólt? . «
Annak nemei. 313, Ma affélék találtatnak e* . 213
Ma a" Ti nsó tsak mefterségget kéfzitetik . a 13
Mitsoda hellyeken ? és miképen kéfzitetik ! 214 215
Erdéllyben hol találtatik^ Tevméfoeti tulajdonságai * • . 216
fíaíznai a' Tiujsónak , « 216 ny
& Házi közönséges Sóról«
A' Háii vagy konyhai közönséges só az eddig
le-ivt * • • ¦ Stg
Remeitől a* sóknak mikben külömböz , 2ig
Ennek eleitál fogva * való betses vólta
Mikor, és hogy kaptak kezdetben a* sóra az
emberek . • ¦ 230
A? áldozatokban ez miért elegyitetett 4 < 22a
A só az afztalokon fzentnek miért tartatott * 325
EK világnak mitsoda réfzeiben, 's hogy terem ? 523
Áy Kúíak és Forrd/ok vizéből hol? és miképen
fzokták ki-venni ? , • 224
Az efféle forrás viz-sónak kiilonos ditsé'rete , 525
Sós vizű nagy Tók e' Világnak fok réfzeiben 225
A* ívorráfok és a* tók vizei mitől sósúlnak-meg. 22^
Jí\l Tenger vize mitől ? és miért sós ? 226 227
líogy fzokták a' tenger vizéből ,a* sót ki-venni 22$
Hogy tifztitják-meg • ^ . « 229
Hz a' forráfok fayatól mennyiben kiilqmböz ¦ 229
A'«*fcL vagy Áfovány Faldi só amazoktól miben
kü'ömboz , , « 230
E* világnak mitsoda réfzeiben találtatik 33023!
A* Cracoviai só - Bányának tsudálatos- nagysága 231v
Tyrolili Saltzburgi só pányák . 235 236
A' ízem só. Só virág* ma mi? régen mi vólt? 236 237
A' régi Gaüufak só^hellyet Tserefa fzénnel éltek. ¦ • . 337
A- Muria Jicca a* régi Rómaiaknái mi vóltV . 238
A' be sózott eledeleken miért kaptak annyira
a' Régiek • » ,„238
Hafznai a* közönséges sónak a* Di<etaban . 239
az Orvoslásban. 342. a* Gazdaságban 243
Ártalmai a* vifzfza éléfsel . 244 247
Az Anglia laxaló keserű só mi? és miből kéfzitetik • • 848
Ennek különös orvosló hafznai . . 249
A*' Sedlitzi és Egrai forrás só, ettől mennyibe
külömboz « 4 « 850
KILENTZEDIK RÉSZ.
Az Etzetrol.
Az Etzet közönséges nével mi ? és hogy lefzen 850 251
Az >egyéb favanyuságoktól az Etzet mennyibe
külömboz • . # S51
A9 mirtcrdk favanyu Spiritufa a' Plánták favanyusásától mennyibe külömböz • 35a
A9 GyümŐltsök favanyu levét a' nap fugári hogy
édesítik-meg. ¦ ¦ 252
A' meg-forrás ebből hogy tsinál elébb Bort, az*
után Etzetet • « L553
Mi külömbség van az Etzet és minerdk favanyusága közt • • « 254
Minémü gyümőltsök levibol lehet etzet « 354
Az Etzetnek különös tulajdonságai . 255
Az Etzetnek tévo-réfzei # • 256
A* jó bor-etzet télhe miért nem fagy-meg • 258
Régiek hibás vélekedéfe az etzet' eredetéről • 258
Az erős etzetben láttató férgetskék mik, • 258
Az Etzet erejét mikkel lehet nevelni* •
Etzet-ágyat tsinálni mikkel lehet •
Ennek hafzna az etzet tartásra « ; 26<s
Etzet tsinálásnak módjai Búzából. 260. Gyü.möltsbőláői* Serből- , . 261
A' BorpJtzet kéfzítésnek különös módjai 262 263
Hogy a' jó etzet a' Háznál foha él-ne fogyon 264
Éget-bor utóly, Méz, méh-fer etzetek 4 264
Hogy az etzet ugyan tüzes légyen • 264
Hogy lehet hamar etzetet tsinálni « „ 264
Rófa, viola, levendula-etzetet hogy kell tsinálni 26c
A* jó etzetnek esmérteto jelei ¦ * 26;
Az Etzetnek hafznai fzélefen ki-terjedok 1266
Az Etzettel régen konyhai hafzonra nem éltek 267
A' régi Rómaiak mikor kaptak az etzetre ? és
azt mennyire bersüllötték . sflg
Terméfzeti hafzna a' konyhai fzerek közt 4 á 269
Pofca, vagy etzettel elegyitett ital a' régieknél 270
Orvoíi hafznai az etzetnek a 270 274
Ártalmai az etzettel való vifzfza-élésnek 374 277
Kiknek ? és miért árt fok etzeteft enni , 277
Nevezetefen minémü nyavalyákot fzerez, 278 379
Mennyire lehet az etzettel való éléft ki-terjefzteni • . # 280
Az Etgetes Méznek (Oxymel) régi kéfzülete, és%
fök hafznai • . ¦
A' Scillas etzetnek (Acctt Scillitici) kéfzulete és
nagyságos ditséretei « 283
TIZEDIK RÉSZ.
Az Olajról•
Az Olaj közönséges nével mii annak három
Nemei í ^ ¦
A* Kö olaj mi ? 'shol gyöjtetik, 9s mi hafzna van 2S6
Az élö. állatok olajja a' Vajban és firban miV 287
A1 Pldntdknak négy féle olajjal közt a" Balfamolaj és OpQbalfamurn .mi ? és hol terem? . . ¦ 2tj
Amérikai Rakifiri és egyéb Balfam olajak •
iTerpentina olaj hol 's miből kéfzitqLik . $89
|Az i^az jó féle Terpentinának esmérterö jelei 289
Hafznai az efféle Balíam olajjoknak. • 289
A' fajinak vagy Gyanták, af Gummik és a* fzurok efféle olajokból fzáradnak egybe 590
A2 Efsentialis vagy St illat itius olajak kéfzülete,
terméfzete, hafzna, • , 290
A' ki-föxöt olajok miből állanak ? mi hafenok van V 290
A' ki-j ajtóit olajak amazoktól mennyibe külöinboznek ? % mikből kéfzitetetuek | 291
jf len-mag olajnak Konyhai és Orvofi hafznai a
Régen nem éltek véle . » 293
4* Fa-olajnak igen régi betses vólta 393 a94
Az olaj-fának eredetiről r % 394
A' fa-olaj kéfzitésnek első Mederéről * 296
Ennek a' Mefterségnek ki-terjedéséről • 297
Az olaj-fának különös betsérol, és tsuda-terméfzetérÖI • „ . 298
« . • plantáltásáról; fzépségérol • 299
¦ • # két. azaz: Vad és fzelid nemeiről 30a
A' fzelid claj-fáknak tiz nemei közül, mellyek
mennyibe betsúltetnek • ¦ 301
A* vad "olaj fáktól mikben külömboznek . 30a
G37ümoltseik mi formák, 's hogy kéfzűlnek ¦ 303
Le^fzedettéfeknek vagy fzüretjeknek négy idei 302
Ennek tzeremoniai e* régieknél ¦ . 304
Ki-fajtoláfoknak rendi és módja «, » 304
Az Amurca Fraces, mik vóltanak 304 305
Az Olajok közt mi külömbségek vóltak az elkéfzités , el-toltés , tartás, és termo
hellyek fzerint • 305 307
A' rofz féle, és jó féle fa-olajnak esmértető
jelei ¦ ¦ ¦ 307
Az Ompbacinum és Licinum miért betsültettek
* a' többi felett . ¦ 308
Az: olajjal kupetzkedok tsatépdságai ezekben • 309
Af meg-hibázott fa~olajakon hogy ízoktak igazítani 309Í
A' fa-.olajnak régi betsulete a* Jjonyhakon . 310
¦ „ orvofi hafznokra « . 31131a
¦ . . a* kenetekben, mit hafznált 312314
A' drágább keneteknek eredete; kulpmbségei ¦ ¦ 1*473*8
Ezeknek hafznai és véiek-éléfeknek módjai 315 |||
A? vélek való vifzfza élés' okai •
Méltó "vólt - e' ezért ezeket egéfzen meg-vetni
Kik és mikor találtak vált a' Drága keneteket 31 j
Az olaj kenetnek Szentséget néző hafznai ¦ ^
Az Amurcanak vagy olaj fonkolynak hafznai • ^
A* len-mag, és fa-olajjokkal való vifzfza élésnek ártalmait , •
TIZEN EGYEDIK RÉSZ
A Fú-fzerfzámokról.
A9 Fű-fzerízámokról gazoknak hafznairóly és ártalmáiról közönségefen . 323323
A9 Régiek Etek-fzereiről vagy Condimentumaiktól 324
A' Lafer% Laferpitium m\ok mi vólt 325326
Talál tatik-e* ma iIlyen jó féle Lafer e* világon ? 326
Az Ördög-fzar (Afa foetida) efféle eJ ¦ 328
Af ma így neveztetett FiUfzerfzámok közt a*
Borsnak három nemeiről > ijjmmáfon * 329
A* Régiek' hibás vélekedéfe ezekről ¦ 330
Kik ? mikor ? és miként kezdették ezeket az
Indiai fű-fzerfzámokot Európába legelébb által-hozni # ^ #
A' Bors Indiákon leg-bovebben hol terem •
A' jovának meg-esmérteto jelei • • 335
A' Fekete kerek, fejér, és hofzfzu Borfok fái
között mi kii'ömbség van? magok-is
egy máftól mennyiben külomböznek 333 33?
A' Borsnak konyhai , és orvofi hafznai • 336
Americai Macrapiper nevü Bors • % 337
Szaru forma (Piper corniculatum) fzeretsen Bors 338
Török vagy Pogány bors (Capficim) v % • 338
Ennek hafznai « ¦ . . # 339
Vizi-bors (tíydropiper) ¦ , # 34O
Cubeha vagy Farkas bors és Japponiai Fagara 34°
A1 Szegfavet-is a' Régiek nem esmérték . 34a
Hogy és mikor kapták erre az Európaiak 343 343
Hogy tettek ezt külörtosön a* Hollandufok raa^
gokévá . . » 344
Hol? és mi fonna fákon teremnek? és hogy
fzedettetnek • » 345 347
Konyha hafznai a' fzeg-fiinek • > 348
A' Paraditsom magról (Cardamorri) . % 349
Ennek három különös Nemeiről 's Hazáiról 349351
Haíznaikról külön külön » . 353
Az Amomum régen mi volt ? ma mit hivnakigy353 354
Az XJj fü-f%erfzárp vagy Minden fzer, mi ? és
honnan hozatik ? • * 355
A' VaniUia mi? hol? és hogy terem? 356 357
Ennek hafznai • | . 358
A' fzeretsen diót, a' régiek nem esmérték* 353 360
Mi forma fán ? hol * és hogy terem ? » 360
Hogy fzedettetik? és kéfzitenk-ei haszonra. 361 362
A'fzeretsen dió- virág mi ? és hogy fzáraztattatik. 36a
A' fzeretsen diónak, Him és Nóftény, vad, és
Fattyú Neme. . € 363
Miként tették ezt egéfzen magokéva a' Hollandufok • * > 364
Ennek konyhai és Orvofi hafznai . # 364
Bé-tsinált fzeretsen dió (iV. M. Condita) mi? ¦ 365
A' fzeretsen diónak három rendbéli olajja . 365
Ezeknek hafznai • . # 366
A* fzeretsen dió-virág a* diótól magától hafznaira nézve, mennyibe külömboz . 366
A* régi Macer mi vólt? % # 367
A' Fa-bajról fummáfon . . * 368
A' régi Cinnamomum és Cafsia mi vólt ? # 369
A' mái Cinnamomum vagy jó féle fa-haj, nem az 370
Ez hol terem? és mitsoda fáról hántatik # 371
Hogy kéfzitettetik igy fel a' mint áriilják . 373
Hogy került ez árú egyedül a' Hollandufok
kezére ¦ x • • 37^
A9 vaftag vagy fattyú Fa-háj Cafsia Lignea) hol
terem, 9s mitsoda fának a' haja ?
's mennyiben külömboz a' jobb féle
vagy igaz fa-hajtól ¦ . 378
A' Szeg-füvés fa haj (Cafsia Caryophylata) mi, és
honnan hozattatik , amazoktól mit
kwjömböz • • ¦ 379

A* fa-haj olajak hogy kéfzitetnek
A' fa-bajnak fu-fzerfzámos ereje a* más fű-fzerfzámoskétöl mikben külömböz? 's különösön mind Konyhai, mind Orvofi
végekre miként hafznál . . 383
A* Gyömbérről (ummáfon. Esmérték e* a' Régiek 3$$
Hol terem ? hány-fiéle ? hogy álsák és kéfzitik-el 337
A' Be-tsinált Gyömbér (Zingiber conditum) hogy
kéfzúl ¦ . 388
Ennek és a* fzáraz Gyömbérnek konyhai és Orvofi hafznai ¦ . • 389
A' Fekete vagy Zad-Gyömbér (Zedoaria) ettől men- '
nyiben külömböz? hol terem? hány féle. 391
Ennek különös hafznai * « ¦ 39*
A' Sárga Gyömbér (Radix Curcunice) hol terem?
hány-féle? és mi hafznai vágynak . 393
A* Kalmus Gyökér (Acorus Verus) hol találtatik 395
Mi hafznai vágynák . . # 396
Az igaz Calamus aromaticus régen mi volt ? • 397
Az Angyélikaról, és annak fok féle halznairól 398
Peftis ellen hogy fzoktak véle élni . 400
A* Mefter gyökérről (Impercuoria) és annak
halznairól . . ' - , 401
A' Léftyánról (Levijjivo) és annak hafznairól. . 403
Az Örmény gyökérről QEnula Helenio) és annak
fzélefen ki-terjedett hafznairóK 405
Nád-mézzel hogy tsinálják-bé * „ . 406
A' Szeg-fti fzaga gyökérről (Caryopbylata) 's annak halznairól. • , • 408
A* Sáfrányról. és annak régi betses vóltáról * 409
Hol terem e' világon leg-jobb sáfrány * 410
Mitsoda Plántáró!? és hogy^fzedik? -411
A' jó és rofz sáfránynak esmértető jelei . 413
A' sáfránynak különös tulajdonságai # 414
Minémü állapotokban hafznál kiváltképen # 41 $
Vifzfza-éléfsel miként árt . . 41S
A9 kerti vad, vagy fattyú fafrányról (Cnico) és
hafznairól* * . 417
A' Badiánrói QAniJb Jiellato) és ennek hafcnairól 418
Jtfjtso^a fán terem. Mi hafzna van 4
A'f Hazabéli Anis magról. Etmek olajjárói
Kon\'hai és Urvoli hafznairól
Az Edes vagy kerti köményről Foenictilo).mind
a' két Nemeire nézve. 424, Ezeknek
hafznairól.
A' Kaporról (Antího* és ennek hafznairól
A* Kerti köményről (Cumino fativó)
A? Mezei köményről iCmvo Cuminú pratenfi)
A' Romai Krétai, és mezei fekete kömények
rÖU (NigtUa)
A' Koriandrumnak mind nagyobb mind kifsebb
Neméiről.
A' Fenyő magról , vagy fenyő Borsról (Bacci
Juniperi)
Ennek hafznairól és. ártalmiról .
A' Fenyő vízről* borról, éget-borról
A' Fenyő Liktariumról (Rob Junipetí)
A9 Lautus vagy Lorbeer, Lvber fáról
Ennek Bdbernek nevezet leveleiről, és Bal vag^
Bdnfumagnak mondatott gyiimoltseirŐ
A9 Laiir«s Koronák eredetiről ¦ v
A' Baber-levélnek, és Bdnfü-magnak hafznairól
A' Laurus vagy Laurinum olajakról
A' Rosmarintrói a' Régieknél
A' mái Rosmarintrói ennek hafznairól
A' Rosmarint virágról: és Magyar Királyn
Vizéről
A} levendula, Iski, fpikinárd névü piántárói
Ennek virágjáról. olajjaról, és Spirituftdról
Ezeknek hafznairól közönségefen .
A* Sállyáról, és ennek különös tulajdonságai
ról, fok féle hafznairól
A' Varas-békák gyakorta meg-mérgesítik
A' Vad-sályaról (tiormino Sclarea) és annak hafz
nairói . A
A9 Rutáról , és annak mérget óltó különös ere
jéről . «
A' Mithridates antidotumitól
Egyéb hafznairól af Rutának
A Tzipros fűről vagy Iften fájáról (Abrotanö)
A9 feéár Tziprwrál (Santelina) #
Neve&tefebb Dolgoknak Lajfcroma*
A* fíi Tziprosról, vagy Tzipros fáról (Sabiná)
Ennek Orvofi halznairól ¦ *
A' Pezertze fűről (Prajjio Marrubio) »
A' Fodor Menthiról (.Mentba bortenfi Critpa) .
Ap egyéb az az: Vad, Ló, Matska, Vizi MenthakrőU ¦ ¦ *
A' B. Afzfzony Menthájáról vagy tenyeréről.
([Baljamit a) „
A9 Méh fűről (Melijja) 's ennek különös erejéről
A' Kármelita vizröl, és annak halznairól
A' Bafilikom vagy Büziok fűrűl (0cimu Ba/ilico)
A' Nyári és Téli Majorántról (Majoranna vulgari, e/- Nobili)
Av vad Majorántról, Fekete Gyapárról, fzu
vagy Szarok fűről (Origano vulgari.
Cunilla) mint régi kedves étek-fzerrol
A' kerti közönséges , és Oiofz Tsomborokról
(P/tlegio Saturea) Tömjén fűről (Tbymo# Tymbra)
A* Vad Tsomborról vagy kakuk fűről (.Serpillo)
A' Maftix Tsomborról (Maro vero Saturea JMaJficbina) ' .
A' Isópról 474. A' Zsidók Hyffopja régen mi vólt
A' Tárkonyról (Dracunculo) . . . >
Ay Borza virágról . ¦
AV Diófának gyenge , vagy űj jovéfeirol *
Ezeknek konyhai és Orvofi hafznaikról
A' mártogató Muftárnak régi és moftani kéfzü> létéiről . •
A' Bors fűről vagy Lepidiumrúl 0

Mátyus István

Mátyus István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mátyus István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv