1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sertéstenyésztés

Állattenyésztés 6. Állattenyésztő képzést folytató iskolák tankönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-9107-20-4
Megjegyzés: 94 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: Á-106.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. Bevezetés ...........................................................................................3
1.1. A sertés gazdasági értéke és tenyésztésének jelentősége......................3
1.2. A sertés származása, háziasítása...................7
1.3. A sertés elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint ......................................9
2. A sertés külső testalakulása...................10
2.1. A testalakulás megítélése...................10
2.2. A sertés testrészeinek alakulása ...................10
2.3. A sertés fejlettsége és testtömege...................17
2.4. A sertés színe, bőre és szőrzete...................17
2.5. Az ivarjelleg és az ivartalanítás...................17
3. A sertés belső értékmérő tulajdonságai...................20
3.1. Egészségi állapot, szervezetei szilárdság...................20
3.2. A tenyésztéssel összefüggő tulajdonságok...................21
3.2.1. Termékenység és szaporaság........................................................................21
3.2.2. A vehemnevelő képesség .....................................................22
3.2.3. A tejtermelő képesség........................................................................22
3.2.4. Malacnevelő képesség, alomkiegyenlítettség ..................................23
3.3. A hízékonysági és vágási teljesítmények...................23
3.3.1. Növekedési erély...................23
3.3.2. Takarmányértékesítő képesség...................24
3.3.3. Vágóérték ...................25
4. Sertéstípusok, sertésfajták és -hibridek...................32
4.1. Típuskérdés a sertéstenyésztésben...........................................32
4.2. Sertésfajták...................35
4.2.1. Magyar nagy fehér hússertés...................35
4.2.2. Magyar lapálysertés...................37
4.2.3. A duroc sertés...................38
4.2.4. A hampshire sertés.......................................................................39
4.2.5. A pietrain sertés................... 40
4.2.6. A belga lapálysertés..........................................................42
4.2.7. A mangalica....................................................................................43
4.2.8. Az észt sertés..................................................................44
4.2.9. Az angol nagy fehér hússertés.......................................................44
4.2.10. A dán lapálysertés..........................................................44
4.2.11. A svéd lapálysertés .........................................................45
4.2.12. A holland lapálysertés..........................................................45
4.2.13. A német lapálysertés.......................................................46
43. A hazai hibridek...........................................................................46
4.3.1. A KA-HYB hibridsertés...................47
4.3.2. HUNGAHIB hibridsertés..................................................48
4.3.3. Terminál kanok ...............................................................49
4.4. Külföldi hibridek...................49
4.4.1. Seghers hibridsertés...................49
4.4.2. DALLAND hibridsertés...................50
5. A sertés nemesítése...................52
5.1. A sertés törzskönyvezése...................52
5.2. A tenyészirány és a fajta megválasztása...................59
5.3. A sertés tenyészkiválasztása és tenyészértékének becslése..............60
5.3.1. Fenotípus alapján történő becslés ................................................61
5.3.2. Genotípus alapján történő becslés...................62
5.4. Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben............................................64
5.4.1. Fajtatiszta tenyésztés...................64
5.4.1.1. A fajtatiszta tenyésztés módszerei..............................................65
5.4.1.1.1. Szelekciós tenyésztés..................................................65
5.4.1.1.2. Kombinációs tenyésztés ....................................65
5.4.1.1.3. Rokontenyésztés......................................................65
5.4.1.1.4. Vonaltenyésztés.................................65
5.4.1.1.5. Vérfrissítés...................66
5.4.2. Keresztezés ...................66
5.4.2.1. Tenyészállat-előállító keresztezés...............................67
5.4.2.1.1. Cseppvér-keresztezés..................................................67
E'M 5.4.2.1.2. Fajta-átalakító keresztezés..................................67
5.4.2.1.3. Új fajtát előállító keresztezés ..................67
5.4.2.2. Haszonállat-előállító keresztezés..................................................68
5.4.2.2.1, Közvetlen haszonállat-előállító keresztezés...............................68
5.4.2.2.2. Közvetett haszonállat-előállító keresztezés...............................68
- Váltogató keresztezés..........................................68
- Visszakeresztezés......................................................68
- Rotációs keresztezés........................................69
- Kombinatív keresztezés......................................69
5.5. A sertés párosítása ............................................................................71
6. A sertés takarmányozása...............................72
6.1. A sertés takarmányozásának általános elvei ...............................72
6.2. A sertés takarmányai......................................................................74
6.2.1. Legelő és a legeltetés ...............................................................................74
6.2.2. Szántóföldi zöldtakarmányok...............................74
6.2.3. Nedvdús takarmányok...............................74
6.2.4. Szénalisztek, szárított zöldlisztek...............................75
6.2.5. Magvak és termések...............................75
6.2.6. Légszáraz ipari melléktermékek...............................76
6.2.7. Állati eredetű takarmányok...............................76
6.2.8. Az Ivóvíz...............................77
6.2.9. Az ipari abrakkeverékek..................................................... 77
6.3. A takarmányok előkészítése etetésre........................................... 78
6.4. A takarmányozás technológiája, az etetés módszere................... 78
6.4.1. A takarmányfogyasztás mértékétől függő etetési módok... 78
6.4.2. A takarmányfogyasztás módja, etetés............................... 79
6.4.3. A takarmány állapotától függő etetés................................. 82
7. A sertés szaporítása............................................................................. 85
7.1. A koca ivarzása........................................................................... 85
7.2. Az ivarzás szakaszai és a termékenyítés optimális időpontjának
meghatározása ........................................................................... 86
7.3. A vemhesítés............................................................................... 88
7.3.1. A pároztatás ..................................................................... 88
7.3.2. A mesterséges termékenyítés ........................................... 89
7.4. A fialás gyakorisága, a kocaforgó ............................................... 93
7.5. A kocák ivarzásszinkronizálása................................................... 94
7.6. A vemhesség tartama, rendellenességek..................................... 96
7.7. A tenyészkanok takarmányozása, ápolása és elhelyezése........... 97
7.8. Az üres és a vemhes kocák takarmányozása, ápolása és elhelyezése...........98
7.9. A fialás.........................................................................................100
7.9.1. A fialás megszervezése, előkészületei...............................100
7.9.2. A fialás körüli teendők.......................................................101
7.10. A szoptató koca takarmányozása és gondozása.........................103
7.11 .A szopós malacok takarmányozása és ápolása...........................104
7.12. A malacelválasztás.......................................................................107
7.13. A választott malacok utónevelése ...............................................109
7.14. A tenyészsüldők nevelése, takarmányozása és ápolása.............110
7.15. Az SPF-sertésállomány ...............................................................111
8. A sertés hizlalása................................................................................. 113
8.1. A hizlalást befolyásoló tényezők...................................................113
8.1.1. A hizlalást befolyásoló belső tényezők...............................113
8.1.2. A hizlalást befolyásoló külső feltételek...............................115
8.2. A sertés hústermelése, a hizlalási módok ...................................118
8.2.1. A húsra hizlalás.................................................................119
8.2.1.1. A baconsertés előállítása.....................................119
8.2.1.2. A sonkasertések előállítása.................................119
8.2.1.3. A tőkesertés előállítása .......................................120
8.2.2. A kiselejtezett sertések feljavítása .....................................120
8.2.3. A technológiai selejtek.......................................................121
8.2.4. Biosertés (hízó) előállítása.................................................121
8-3. A hizlalási folyamat szakaszai .....................................................122
A hizlalási eredmények ellenőrzése, értékelése...........................123
8.4.1. A mérlegelés.....................................................................123
8.4.2. A mérési eredmények értékelése....................................124
9. A hízósertések értékesítése és minősítése.............................................126
9.1. A hízósertések értékesítése és szállítása.....................................126
9.2. A sertések átvétele és minősítése a vágóhídon...........................128
9.2.1. A vágósertés minősítésének története és fejlődése...........128
9.2.2. Az EUROP-minősítési rendszer kidolgozásának előkészületei ..............129
9.3. Az állatok átvétele és vágás előtti pihentetése.............................130
9.4. A vágósertés osztályba sorolása, minősítése...............................131
9.5. A sertések objektív minősítése....................................................133
9.5.1. A sertések teljes forrázásos vagy bőrös vágása és minősítése.............133
9.5.2. A sertések részleges forrázásos vagy bőrfejtéses
vágása és minősítése.......................................................134
10. A sertés elhelyezése ...........................................................................137
10.1. A sertéstartás épületeivel szemben támasztott követelmények ... 137
10.1.1. Az istállók határolószerkezetei........................................139
10.1.2. Az istálló berendezései ........................................139
10.2. A fiaztató....................................................140
10.3. A malac-utónevelő.......................................................................142
10.4. A kanszállás és a vemhesítőistálló................................................143
Í0.5.A vemhes kocák istállója .............................................................144
10.6. A hizlalóistálló ................................................................145
10.7. Egyéb épületek és berendezések ..............146
10.8. Állományváltozás a sertéstelepen ...............................................148
10.9. Kisgazdasági sertéstartás ...........................................................150

Dr. Racskó Pál

Dr. Racskó Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Racskó Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv