1.037.417

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdaságtan II/3-5.

Állatbonc- és élettan, általános állattenyésztés, takarmányozástan, szarvasmarha-, ló-, sertés-, juh- és kecsketenyésztés, állategészségtan, apró háziállatok tenyésztése, tejgazdaságtan/Tankönyv a M. Kir. Földmívelésügyi Miniszter fennhatósága alá tartozó alsófokú gazdasági szakoktatási intézmények tanulói és kézikönyv a gyakorlati gazdák részére

Szerkesztő

Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 516 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1. RÉSZ. Általános állattenyésztés.
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése.
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek.
Az élő szervezetek teste apró, szabad szemmel nem... Tovább

Előszó

1. RÉSZ. Általános állattenyésztés.
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése.
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek.
Az élő szervezetek teste apró, szabad szemmel nem látható elemi részekből, sejtekből épül fel. Ha a sejteket a szervezetből kivesszük, megfelelő körülmények között bizonyos ideig tovább élnek, de ha részeikre bontjuk fel őket. rögtön elpusztulnak és többé az élő anyag tulajdonságait nem tüntetik fel. Vannak egyszerűbb lények, mint pl. a baktériumok, melyek csak egy sejtből állanak ; a magasabbrendű szervezetek azonban, így háziállataink is sok millió sejtből épülnek fel. A legtöbb sejtben három főalkatrész található : a sejtállomány, a sejtmag és a vezértestecske.
A sejtállomány lágy, lúgos vegyi hatású, nyúlós anyag, -a sejteknek rendszerint főtömegét alkotja. Összetételét tekintve legtöbb benne a víz (70 -80%), ezenkívül fehérjéket, szénhidrátokat (állati keményítő), zsírokat, zsírnemű anyagokat és ásványi anyagokat (sókat) találunk benne.
A sejtmag a sejtállománynak sűrűbb, elkülönült része. A sejtállomány közepén vagy szélén helyezkedik el és alakja a sejtek alakja szerint változóan gömbölyű, megnyúlt, pálcika alakú, lebenyes stb. lehet. A sejtállománytól a sejtmagot a maghártya különíti el. A magban találunk még egy vagy több sejtmagocskát is. A sejtmag az anyagcserénél és a sejtszaporodásnál játszik fontos szerepet. Vissza

Tartalom

ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS, TAKARMÁNYOZÁSTAN
A M. Kir. Földmívelésügyi Miniszter által kiadott "Gazdaságtan" című tan- és kézikönyv III. része

I. FEJEZET.
Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése.
Az állati test felépítése. Sejtek, szövetek, szervek ............................3
A szervezet vegyi alkotó részei ....................................................................11
Az állati test általános beosztása ....................................12
A csontok és a csontváz ...........................................................................13
Az ízület és szalag .............................................................15
Nevezetesebb csontok és ízületek..........................................16
Az izmok, inak és ínhüyelyek ......................................................................19
A szervezet nevezetesebb izmai ..........................................................20
A szív, a véredény- és a nyirokérrendszer ...................................21
A vér és a vérkeringés ................................................................22
Az emésztés szervei ..................................................................................21
A lélekzőkészülék .....................................................29
A húgyszervek .....................................................30
A nemiszervek .................................................... 31
Az idegrendszer........................................................36
Az érzékszervek........................................................36
II. FEJEZET.
Általános állattenyésztés.
Állattartás és állattenyésztés ........................................................................40
A fajta fogalma, a fajták csoportosítása, törzs, család, egyed .. 41
A háziállatok külső és belső tulajdonságai ........................43
A külső és belső tulajdonságok összefüggése ........................50
A tulajdonságok öröklése ....................................................51
A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások, immunitás öröklése .....54
A külső körülmények, az állatok nemének és korának befolyása
az átörökítőképességre ...........................................................................55
A visszaütés ...............................................................56
Balhiedelmek az öröklésről, az utód nemének befolyásolása .... 56
A tenyészcél kitűzése...............................................57
A tenyésztési eljárások ....................................................................................58
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése, a származás fontossága ........61
Az ivarérettség és tenyészérettség ............................................................62
Az ivarzás ............................................................63
A szaporító eljárások ............................................................................................64
Az apa- és anyaállatok számaránya ............................................................65
A terméketlenség és a meddőség ..................................................66
A fogamzás, a vemhesség, annak megállapítása és tartama .... 66
A vemhes állatok gondozása ............................................................................67
Az ellés előjelei, lefolyása, ellés körüli teendők, rendellenes ellés..... 68
A koraszülés és elvetélés ....................................................................................70
Az anyaállat gondozása a szülés után ........................................................71
Az újszülött kezelése ...................................................................................72
Az ellésnél elkövetett hibák és tévhitek ....................................................73
Az újszülött nevelése, elválasztása, gondozása ....................................74
Az állatok jelzése ................................................................................................76
Hágatási, ellés! kimutatások ........................................................................76
Az állatok mérése és bírálata ................................................................77
A törzskönyv .............................................................79
Kiállítások, díjazások .......................................................79
II. RÉSZ.
Takarmányozási ismeretek.
Az okszerű takarmányozás fontossága............................91
Az állati test felépítéséhez szükséges anyagok ..................92
A takarmány vegyi összetétele ..................................92
A víz és szárazanyag jelentősége és szerepe.....................93
A nitrogéntartalmú anyagok és feladataik ...................94
A nitrogénmentes anyagok és feladataik ........................96
A szervetlen anyagok és feladataik ..............................97
A vitaminok, feladataik és a vitaminkészítmények..............99
A takarmányok áthasonítása...................................... 101
A takarmányok emészthetősége ..................................101
A takarmányok termelő erejének mérése, a keményítőérték ...102
A keményítőértékarány ..........................................104
A takarmány árának megállapítása termelőképesség alapján ...105
A takarmányfélék osztályozása ..................................105
A szálas takarmányok ............................................107
A gyökeres és gumós takarmányok ..............................113
Az abraktakarmányok ............................................114
A szemes takarmányok ...........................................114
Az ipari takarmányok ............................................117
Az állati eredetű takarmányok ..................................120
A legelő és a rét ..................................................121
A takarmányok eltartása .......................................124
A takarmányok előkészítése .......................................125
Az ivóvíz és az itatás ...................................................127
A só és a sózás ........,.................................................123
A takarmánymész és használata ...............................129
Az egyedi takarmányozás ........................ ...........................130
Az etetések gyakorlati kivitele ..............................................131
A takarmányadagok kiszámítása ... ..............................................132
Takarmányozási előirányzat készítése .......................................134
Takarmányszabványok 1000 kg élősúlyra .................................138
A takarmányok táplálóértéke ......................................140

RÉSZLETES ÁLLATTENYÉSZTÉS, ÁLLATEGÉSZSÉGI ISMERETEK
A M. Kir. Földmívelésügyi Miniszter által kiadott "Gazdaságtan" című tan- és kézikönyv IV. része
I. RÉSZ
I. FEJEZET
Szarvasmarhatenyésztés.
A szarvasmarhatenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei .........................1
A szarvasmarha külseje ....................................................................................4.
A hazánkban tenyésztett fontosabb szarvasmarhafajták ................. 8
A szarvasmarha tenyésztése és gondozása ..........................14
A szarvasmarhák takarmányozása ............................................26
A szarvasmarha hasznosítása .....................................36
A szarvasmarhatenyésztést előmozdító társadalmi egyesületek
és állami intézmények ...........................................41
II. FEJEZET.
Lótenyésztés.
A lótenyésztés fontossága. A sikeres tenyésztés feltételei ............42
A ló külseje.......................................................................43
A lófajták ..............................................................54
A ló tenyésztése és gondozása ....................... ..................62
A ló takarmányozása ..........................................................69
A lovak hasznosítása .......................................71
III. FEJEZET.
Sertéstenyésztés.
A sertéstenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei........74
A sertés küleme ...................................................................75
A sertésfajták ..................................................................78
A sertés tenyésztése és gondozása ................................................................84
A sertés takarmányozása ...............................................97
A sertés hizlalása...................................................................105
A sertések értékesítése ................................120
A sertéstenyésztő egyesületek...................... 121
IV. FEJEZET.
Juhtenyésztés.
A juhtenyésztés fontossága, a sikeres tenyésztés feltételei .... 121
A juh külseje, másodlagos ivarjellege, elnevezése ..... ................122
A hazánkban tenyésztett fontosabb juh fajták ........................................124
A juhok tenyésztése és gondozása ................................................................127
A juhok takarmányozása .........................................131
A juh hasznosítása . ............................................133
V. FEJEZET.
Kecsketenyésztés.
Kecsketenyésztés .................................................. 138
II. RÉSZ.
Állategészségi isMeretek.
Az állatok tisztántartása és a körmök, paták ápolása ....................141
A jó istálló kellékei ....................................................144
Az állatok kíméletes használata és az állatvédelem .......... . .....146
Az állategészségügyi ismeretek fontossága ..................... 147
Az egészség és betegség jelei ........................................................................147
Az állati test hőmérsékleté, a láz- és a hőmérő használata ............148
A betegség fogalma ............................................................................................149
A betegségek okai és megelőzésük .............................. . ..149
A meghűlés tünetei és orvoslása ....................................................................150
Az emésztési zavarok okozta betegségek ................................................152
A mérgezések és gyógykezelésük .......................................................155
Erőművi behatások okozta megbetegedések ............................................156
Élősködők okozta megbetegedések ...........................................................158
A fertőző betegségekről általában ................................................................164
Lovak fontosabb fertőző betegségei ............................................................171
Szarvasmarhák fontosabb fertőző betegségei .............................174
Sertések fontosabb fertőző betegségei ..................................178
A juhok és kecskék fontosabb fertőző betegségei ................179
Baromfiak és galambok fontosabb fertőző betegségei ....................180
A házinyulak fontosabb fertőző betegségei ......................182
A kutyák és macskák fontosabb fertőző betegségei ........................182
A szervek rendellenes fejlődése vagy használat közben történt
megrongálódása következtében előállott fontosabb betegségek ..............183
A szavatossági hibákra vonatkozó tudnivalók .............. ...185

KIS ÁLLATOK TENYÉSZTÉSE, TEJGAZDASÁGI ISMERETEK
A m. kir. Földmívelésügyi miniszter által kiadott "Gazdaságtan" című tan- és kézikönyv V. része
I. RÉSZ
Kis állatok tenyésztése.
I. FEJEZET.
Baromfitenyésztés.
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége ...............3
I. Tyúktenyésztés. A tyúkfélék természetrajzi jellemzése....4
A tyúk küleme ..........................................5
Az ivarjelleg, ivar- és korszerinti elnevezés .............5
A sikeres tyúktenyésztés feltételei .........................6
A tyúktenyésztés termelési irányai .......................7
A tyúkfajták ...............................................7
A tenyésztendő tyúkfajta megválasztása..............11
A tenyészállatok kiválasztása és beszerzése...............12
Tenyésztörzsek alakítása ...................................13
Az ivarok közötti számarány.......................14
A tojás, tenyésztojások kiválasztása, eltartása, kezelése ....15
A természetes keltetés .....................................16
A mesterséges keltetés .....................................18
A csirkék természetes nevelése ...........................21
A csirkék mesterséges nevelése ...........................22
A tyúkfélék takarmányozása, itatása és gondozása .......24
Tojótyúkok takarmányozása és ápolása ..................27
A tyúkfélék elhelyezése, tyúkólak .........................30
A tyúkok és termékeik értékesítése ......................39
II. Pulyka tenyésztés ......................................42
III. Kacsatenyésztés ......................................48
IV. Lúdtenyésztés..........................................58
V. Gyöngytyúktenyésztés ................................60
II. FEJEZET.
Haltenyésztés ..............................................63
A tógazdasági termelésre alkalmas fontosabb halak ismertetése...63
A halastavak létesítése, berendezése .......................64
A lehalászás, osztályozás, teleltetés, a halak értékesítése, szállítása .........70

III. FEJEZTET.
Házinyúltenyésztés ..........................................................................................71
IV. FEJEZET.
Selyemhernyótenyésztés ..........................................76
V. FEJEZET.
Méhészet.
A méhészkedés fontossága és feltételei ....................................................85
A méh természetrajza .............................................85
A méhek életmódja...................................................................................86
A méhek tápláléka, a fontosabb mézelőnövények ...........................89
A méhlakások, a méhes..............................................................91
A méhek beszerzése és szállítása .................................. 93
A méhész évi teendői .........................................................................93
A méhek ellenségei és betegségei ................................................................100
A méhészet eszközei .......................................................................102
A méhészetet előmozdító intézmények ........................................102
II. RÉSZ
Tejgazdasági ismeretek.
I. FEJEZET.
A tej termelése, kezelése és szállítása.
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága .....................103
A tőgy és a tej képződése ................................................................................104
A tej képződését befolyásoló tényezők ....................................................106
A tej vegyi összetétele, alkotórészei és tulajdonságai ....................112
A föcstej ...........................................................................................................115 .
Baktériumok a tejben ........................................................................................116
A fejés és annak eszközei ...............................................................117
A kifejt tej összegyűjtése, kezelése és a tejkezelés eszközei .... 121
A tej pasztőrözése és annak hatása a tej tulajdonságaira............126
A tej szállítása ...............................................................................................127
II. FEJEZET.
A tej értékesítése, hamisítása és vizsgálata
A gyermektej ............................................................131
A minősített tej ....................................................................................................131
Az államilag gümőkórmentesnek nyilvánított tehenészetek .... 132
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése ................................................133
A tej forgalombahozata!ának szabályozása ............................................135
A tejhibák okai és megszüntetésük ............................................................137
A tejhamisítások és azok kiderítése ...................................................138
A mintavétel ...................................140
A tej fajsúlyáuak meghatározása .............140
A tej zsírtartalmának meghatározása .........142
A tej frisseségét megállapító eljárások .......144
III. FEJEZET.
A tej feldolgozása.
A természetes és mesterséges fölözés .........146
A fölözőgépek szerkezete és működése .........147
A fölözés szabályai és ellenőrzése .............151
A tejszín féleségei, kezelése, érlelése .........153
A köpülök .......................................156
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők....158
A köpülés kivitele, szabályai ...........159
A nyert vaj kezelése ..................160
A vajnyeremény kiszámítása ...........164
A vajhibák ........:......................164
A vaj értékesítése és márkázása.........165
A fölözés és a vajkészítés melléktermékei....166
A vaj vizsgálata .........................167
A túrókészítés ...........................168
A juhtej összetétele és feldolgozása .....173
A túró vizsgálata .........................175
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv