Előszó az ötödik kiadáshoz | 11 |
ÁLTALÁNOS ISMERETEK | |
Történeti áttekintés, a zöldségtermesztés gazdasági jelentősége | 15 |
A zöldségtermesztés fogalmának vázolása | 15 |
A zöldségfajok őshazája és elterjedése a Földön | 18 |
A gazdaságilag jelentős zöldségfajok ősalakjainak területi központjai | 18 |
A zöldségfajok elterjedése az egyes földrészeken | 22 |
A zöldségtermesztés fejlődésének történeti áttekintése és gazdasági jelentősége a magyar kertészetben | 23 |
A zöldségtermesztés helyzete néhány európai országban | 37 |
Zöldségtermesztési kutatások és az oktatás fejlődése, feladatai | 40 |
A zöldségfélék szerepe a táplálkozásban | 42 |
Biológiai alapok | 48 |
A növények fejlődését és növekedését befolyásoló alapvető élettényezők | 48 |
Az építés és a bontás folyamata a növényben | 49 |
Hőigény és a hiányzó hő pótlása | 49 |
Az egyes zöldségfajok hőmérsékleti potimuma | 50 |
A zöldségnövények kezdeti fejlődésének serkentése a hőmérséklet változtatásával | 52 |
A szélsőséges hőviszonyok hatása a zöldségnövényekre | 54 |
A termesztőhely hőmérsékleti viszonyainak szabályozhatósága a zöldségtermesztő üzemben | 56 |
Fényigény és fényszabályozás | 58 |
A fény összetétele | 59 |
A fény erőssége | 61 |
A napi fénytartam hatása a növények fejlődésére | 63 |
A fényszabályozás irányelvei | 65 |
Vízigény és vízszabályozás | 67 |
A víz szerepe a növények életében | 67 |
A termesztett zöldségfajok vízigény szerinti csoportosítása | 68 |
A vízfogyasztás változását befolyásoló tényezők | 70 |
A vízszabályozás irányelvei | 71 |
A levegő szerepe és szabályozása | 74 |
Tápanyagigény | 77 |
A növények építőelemei | 77 |
A tápanyagigény megállapításának irányelvei | 80 |
A talaj szerepe a tápanyagigény kielégítésében | 81 |
A tápanyagfelvétel módja és alakulásának tényezői | 84 |
A termésalakító tényezők hatásának néhány törvényszerűsége | 87 |
A termesztett növények és környezetük kölcsönhatása | 90 |
A biológiai és ökológiai potenciál (adottság) szerepe a terméshozamok és a jövedelem alakulásában | 92 |
Alapvető agrotechnikai munkák | 95 |
A talajművelés | 95 |
Talajmunkák az üzemben | 96 |
Talajművelési rendszerek | 101 |
Trágyázási rendszerek | 102 |
Trágyaanyagok | 102 |
A szükséges trágya mennyiségének meghatározása | 104 |
A trágya talajba vitelének időpontja és módja | 105 |
A trágyázási rendszer meghatározó tényezői | 107 |
Különleges trágyázási módok | 107 |
Vetésforgók az üzemben | 112 |
A vetésforgók csoportosítása termelési irány szerint | 115 |
A monokultúrás termesztés | 121 |
A zöldségnövények szaporítása | 123 |
A vetés | 125 |
A vetőmag | 125 |
A vetés előtti magkezelés | 128 |
A magvetés és a vegetatív szaporítóképletek ültetési időpontjának meghatározása | 131 |
A palántanevelés | 133 |
A magvetésre használt talaj előkészítése | 133 |
A palánták ápolása | 139 |
Az állománysűrűség meghatározásának irányelvei | 143 |
A palánták ültetése végleges helyre | 146 |
A palántanevelés létesítményei | 148 |
A létesítmények elhelyezése | 148 |
A létesítmények fő típusai | 149 |
Kis légterű létesímények | 149 |
Nagy légterű létesítmények | 150 |
Ápolási munkák | 156 |
A csapadékhiány és -bőség káros hatásának csökkentése | 159 |
Az öntözés | 159 |
A zöldségnövények öntözésének irányelvei | 160 |
Az öntözésre használható irányelvei | 163 |
Az öntözés célja és módjai | 163 |
A talaj vízkészletének gazdaságosabb felhasználását segítő ápolási munkák | 168 |
A kívántnál több víz csökkentése a talajban | 169 |
A kedvezőtlen hőmérsékleti hatások elleni védekezés | 169 |
A szélkárok elleni védekezés | 171 |
A növényápoló talajmunkák | 173 |
A gyomirtás | 174 |
A tápanyagpótlás (fejtrágyázás) | 176 |
A termékenyülés- és érésszabályozás | 177 |
A betegségek és kártevők elleni védekezés | 178 |
Egyéb okokból eredő fejlődési zavarok csökkentése | 179 |
Az áplási munkák költségeinek csökkentése | 179 |
A termények betakarítása és előkészítése a szállításra | 181 |
A szedés és az aratás | 181 |
A betakarítás néhány jellemzője | 181 |
A betakarítás módjai | 183 |
Előkészítés az értékesítésre | 185 |
A termények tisztítása | 185 |
Az osztályozás | 186 |
A zöldségfélék csomagolása | 187 |
A rakodás és szállítás | 191 |
A termények tárolása a termesztőüzemekben | 195 |
Rövid ideig tartó tárolás | 196 |
Hosszabb ideig tartó tárolás | 196 |
Előkészítés a tárolásra | 197 |
A tárolás irányelvei és módjai | 198 |
Szabadtéri zöldségtárolás | 199 |
Tárolás, eltartás fedett helyiségekben | 201 |
Irodalom | 204 |
RÉSZLETES TERMESZTÉSI ISMERETEK | |
Burgonyafélék | 209 |
Paradicsom | 213 |
Paprika | 240 |
Tojásgyümölcs | 269 |
Korai burgonya | 272 |
Kabakosok | 284 |
Görögdinnye | 291 |
Sárgadinnye | 298 |
Uborka | 309 |
Spárgatök | 320 |
Sütőtök | 323 |
Csillagtök (patisszon) | 326 |
Olasz tök | 328 |
Hüvelyesek | 331 |
Borsó | 335 |
Bokorbab | 351 |
Karósbab | 363 |
Földimogyoró | 365 |
Lóbab | 367 |
Étkezési kukorica | 369 |
Csemegekukorica | 369 |
Pattogatni való kukorica | 375 |
Káposztafélék | 377 |
Fejes káposzta | 383 |
Kelkáposzta | 401 |
Karalábé | 404 |
Karfiol | 411 |
Brokkoli | 417 |
Bimbóskel | 420 |
Leveleskel | 423 |
Kínai kel | 423 |
Levélzöldségnövények | 427 |
Fejes saláta | 431 |
Kötözősaláta | 443 |
Tépősaláta | 444 |
Endíviasaláta | 445 |
Cikóriasaláta | 446 |
Mezei vagy madársaláta | 449 |
Spenót | 450 |
Új-zélandi spenót | 457 |
Sóska | 459 |
Rebarbara | 462 |
Mangold | 466 |
Libatop | 467 |
Porcsin | 467 |
Spárga | 468 |
Hagymafélék | 479 |
Vöröshagyma | 484 |
Fokhagyma | 497 |
Póréhagyma | 501 |
Téli sarjadékhagyma | 505 |
Metélőhagyma | 507 |
Salottahagyma | 508 |
Gyökérzöldségnövények | 510 |
Sárgarépa | 515 |
Petrezselyem | 527 |
Gumós zeller | 531 |
Pasztinák | 537 |
Feketegyökér | 540 |
Retek | 542 |
Cékla | 551 |
Torma | 557 |
Saláta- vagy gumóskömény (édeskömény) | 561 |
Termesztett gombák | 564 |
Csiperkegomba | 567 |
Kései laskagomba | 580 |
Harmatgomba | 581 |
Bocskorosgomba | 582 |
Irodalom | 583 |