1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tápanyagtáblázat

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: "Művelt Nép" Tudományos és Ismeretterjesztő Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 31 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: III. bővített és átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Intézetünk munkaközössége III. kiadásban dolgozta fel a Tápanyagtáblázatot. Az I. és II. kiadás - bár nagy példányszámban készült - igen rövid idő alatt elfogyott. A kórházak, a közétkeztetés, a... Tovább

Előszó

Intézetünk munkaközössége III. kiadásban dolgozta fel a Tápanyagtáblázatot. Az I. és II. kiadás - bár nagy példányszámban készült - igen rövid idő alatt elfogyott. A kórházak, a közétkeztetés, a gyermekélelmezés, de az élelmezést ellenőrző, irányító hatósági orvosi kar is szükségesnek tartotta a Tápanyagtáblázat rendszeres használatát munkájának megkönnyítésére. Minden egyes újabb kiadás - felhasználva a szakemberek észrevételeit - lényegesen bővült.
Jelen tápanyagtáblázatunkkal kettős feladatot szeretnénk szolgálni. Egyrészt a napköziotthonok, kórházak, üzemi konyhák és más csoportos élelmezések számára a hazai élelmi anyagok tápanyagtartalmának, de az egyes foglalkozási ágak és korcsoportok szükségleteinek feltüntetésével gyakorlati munkájukhoz segítséget kívánunk nyújtani. Ezen felül a kórházi diétás kezelés szempontjából nélkülözhetetlen szénhidrát-, fehérje egyenértéktáblázatok, valamint a hazai élelmiszerek kálium-, nátrium- és magnéziumtartalmának összeállításával a dieto-terápiás törekvéseket is szerettük volna megkönnyíteni. A második cél, amely szemünk előtt lebegett, saját mérések és irodalmi adatgyűjtések alapján a biológiai, mezőgazdasági és élelmiszeripari kutatók számára azoknak az adatoknak az összegyűjtése, amelyek a táplálkozástudomány mai állása szerint fontosak egy-egy élelmianyag biológiai értékének elbírálásánál. Így pl. néhány fontos élelmiszer aminósavösszetételét, mikroelemtartalmát is közöljük táblázatunk IV. részében. Ugyanebben a fejezetben megjelöljük az egyes fontos élelmianyagok kihasználhatóságát, ami a legtöbb tápanyagtáblázatból eddig hiányzott. Feltüntetjük az egyes fehérjeféleségek aminósavösszetétele alapján az egymást kiegészítő (komplettáló) fehérjéket is. A Tápanyagtáblázat első része a szükségleti adatokat tartalmazza, korcsoportok és foglalkozási ágak szerint. A tápanyagszükségleten túlmenően, amely régebbi Tápanyagtáblázatunkban is szerepelt, itt a gyakorlati szakemberek munkájának megkönnyítésére olyan táblázatot is összeállítottunk, amely a magyar népélelmezési szokásokat figyelembe véve a tápanyagszükségletet élelmiszerek formájában is tartalmazza.
A második rész a tulajdonképpeni Tápanyagtáblázat, amely a legfontosabb élelmi anyagok és tápszerek kalória-, vitamin- és ásványi anyagtartalmát tünteti fel. Ezután néhány élelmiszer konyhatechnikai feldolgozása kapcsán keletkező „tisztítási veszteséget" ismertetjük. A csoportos élelmezésben az étrend táplálkozási értékének megítélésénél ezen adatok hiánya zavarokat okozott. Gyakori volt ugyanis, hogy a tisztítási veszteséget nem vonták le és a helytelen számítások miatt jóval magasabb értékkel számoltak, mint amit az elfogyasztott ételek valóságban jelentettek. Vissza

Tartalom

Bevezetés4
A tápanyagtáblázat használata6
Tájékoztató adatok különböző korú és foglalkozású egyének napi tápanyagszükségletéről7
Tájékoztató adatok különböző korú és foglalkozású egyének heti élelmiszerszükségletéről8
Hazai élelmiszerek és tápszerek kalória- és tápanyagtartalma9
Néhány fontosabb élelmiszer konyhatechnikai feldolgozása kapcsán keletkező veszteség18
Egyenértéktáblázatok21
Néhány fontosabb élelmiszer kálium-, nátrium- és magnéziumtartalma22
Élelmiszerek kihasználhatósága25
Kalórikus kihasználhatóság25
Élelmiszerek fehérjéinek emészthetősége25
Egymást jól kiegészítő fehérjék26
Legfontosabb fehérjeforrásaink aminosavösszetétele27
Néhány fontosabb mikroelem élelmiszereinkben29
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv