1.059.247

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szarvasmarhatenyésztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 451 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A szarvasmarha népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége3
Tervfeladatok szarvasmarhatenyésztésünk fejlesztése érdekében5
A szarvasmarha háziasítása9
Előismeretek a szarvasmarhatenyésztés gyakorlatához
A külső vizsgálatának fontossága15
Méretek felvétele a szarvasmarhán16
Fényképek készítése a szarvasmarhákról20
A szarvasmarha súlya és súlyának meghatározása20
A testtájak külső alakulásának ismertetése (Küllemtan)25
Az általános benyomás25
Bírálat értékszámozás alapján29
A kültakaró30
A bőr30
A szőrözet31
A kültakaró színe33
A fej37
A fejél37
A szarvak38
A fülkagylók40
A homlok41
A szemek41
Az orr42
A szutyak vagy fényszáj42
A fej oldalai43
A torokjárat43
A nyelv43
A fej egészében43
A törzs46
A tarkó46
A nyak46
A mar48
A hát49
Az ágyék51
A far53
A mellkas, szügy és az oldalak57
A has59
A nemzőszervek60
A tőgy61
A végtagok65
A váll65
A felkar65
A könyök65
Az alkar66
A lábtő vagy mellső térd66
A szár67
A lábvég67
A körmök vagy csülkök67
A felcomb (konc)69
Az alcomb (comb)69
A csánk70
A hátulsó szár71
A hátulsó körmök (csülkök)71
A lábállás (lábszerkezet)71
A szarvasmarha mozgása75
A belső szervek sajátosságainak és a gazdasági értéknek összefüggése77
A szarvasmarha életkorának meghatározása78
A szarvasmarha "rossz" szokásai82
Az ivar és az ivartalanság83
A szarvasmarha fajtái
A szarvasmarhafajták csoportosítása87
A magyar szürke szarvasmarha89
A szimmentáli marha95
A magyartarka marha105
Az alpesi borzderesek115
A kárpáti borzderes120
A kosztromai marha121
A lapálymarhák125
A feketetarka lapálymarhák126
A vöröstarka lapálymarhák132
A vörös lapálymarhák133
Az angelni marha133
A dán vörös marha134
A hússhorthorn és a tejshorthorn136
Egyéb fajták141
A tenyészállatok kiválasztása
A tenyésztendő fajta meghatározása159
A tenyészegyedek kiválasztásának jelentősége162
A tehén kiválasztása163
Termékenység164
Egészség166
Ellenállóképesség, szívósság, hosszú élettartam168
A testnagyság (testtömeg)171
Vérmérséklet, rossz szokások, igénytelenség174
A termelőképesség és a külső testalkat175
Tejtermelés175
Hústermelés177
Erőtermelés178
Takarmányértékesítő-képesség és étkesség179
Származás180
Átörökítőképesség182
A tenyészbika kiválasztása183
Termelékenység184
Egészséges szervezet184
Az ellenállóképesség, szívósság, hosszú élettartam185
A fejlettség186
Vérmérséklet186
A külső testalkat és a termelőképesség187
Származás187
Átörökítőképesség188
A bika átörökítőképességének és tenyészértékének megállapítása190
Az anyák kiválasztása191
Az ivadékok (leányok) megválasztása191
A belső feltételek és a külvilág hatásának mérlegelése192
Anyák és leányok adatainak összehasonlítása195
Öröklési rács és görbe196
Az utódok testalakulásának ellenőrzése197
Az ivadékvizsgálat központosítása198
Javaslatok az ivadékvizsgálat megoldására hazai viszonyok közt200
A szülő általános értékének megállapítása203
Törzskönyvezés, tenyésztési és tejelési adatok gyűjtése204
Tejtermelési adatok gyűjtése205
Hústermelési adatok gyűjtése211
A törzskönyvezésnek, a tenyésztési és termelési adatok gyűjtésének jelenlegi rendszere hazánkban212
A törzskönyvezés alapvelvei és szervei212
A törzskönyvezéshez szükséges feljegyzések213
Állományvétel és megjelölés214
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése215
Küllemi bírálat216
Törzskönyvi osztályok217
A fejőstehenek és a tenyészbikák takarmányozása
A takarmányalap biztosítása220
A szarvasmarha létfenntartó táplálóanyag-szükséglete222
A fejőstehenek takarmányozása226
A fejőstehenek táplálóanyag-szükséglete226
A fejőstehenek bőséges vagy hiányos takarmányozásának hatása232
A takarmányozás hatása a tejképződésre és a tej minőségére236
A fejőstehenek legeltetése238
A fejőstehenek nyári takarmányai242
A fejőstehenek téli takarmányai249
Szálas és silózott (erjesztett) takarmányok249
Gyökerek, gumók és egyéb nedvdús takarmányok251
Abrakfélék253
A fejőstehenek takarmányozási rendje255
A tenyészbikák takarmányozása259
A szarvasmarhák tartása, elhelyezése és ápolása
A szarvasmarhaistállók és berendezésük262
Általános irányelvek262
Az istálló helyének kijelölése262
Az istálló hossztengelyének iránya263
Az istálló alapterülete263
A határfalak264
Az ajtók264
Az ablakok265
A mennyezet és a tető266
A padozat266
Az "állás" hossza268
Szellőztetők270
Jászlak, itatók271
A felállítás módja275
Ellető istállók276
Borjúistállók276
Növendékistállók278
Bikaistállók279
Beteg- és vesztegistállók279
Mélyített- vagy trágyaistállók279
A nyitott istállók (fészerek, színek)280
Az istállók felszerelési tárgyai282
Gépek alkalmazása az istállóban az emberi munka megkönnyítésére283
A kifutók (korlátok, karámok)285
A fejőstehenek ápolása és mozgatása286
Munkarend a tehenészetben286
Bőrápolás és körömápolás287
Védelem a legyek ellen292
Mozgási alkalom292
Kedvező környezet biztosítása293
Egészségvédelem294
Az istálló levegőjének hőfoka, páratartalma, tisztasága294
Tenyészbikák ápolása és jártatása297
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés
A szarvasmarhatenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások302
Fajtatiszta tenyésztés302
Vérújítás (vérfrissítés)303
Új fajták előállítása keresztezés útján304
Fajtaátalakító keresztezés304
Keresztezés haszonállatok előállítására305
Cseppvérkeresztezés305
Vonaltenyésztés305
A párosítás306
A szarvasmarha ivarérettsége308
Az üsző és a bika tenyészérettsége309
A tehenek és a bikák tenyészképességének tartama és kiselejtezésük312
Az ivarzás (folyatás, üzekedés) jelei, tartalma és ismétlődése315
A folyatás kimaradásának és elmaradásának okai317
A tehenek behágatásának évszaka318
A bika nemi ereje és párzási ingere320
A bika igénybevételének mérve321
A hágatás (beüzetés, befolyatás, beugratás)322
Mesterséges megtermékenyítés325
A fogamzás elmaradásának okai327
A vemhesség jelei327
A vemhesség tartama329
A vemhes tehén ápolása, szárazra állítása és előkészítése a következő tejelési idényre330
Koraellés és elvetélés335
Az ellés és a tehén ápolása az ellés után338
Az ikrek340
Rendellenesség a szülés után342
A szarvasmarha felnevelése
A korszerű felnevelés jelentősége344
Az újszülött borjú ápolása346
A borjú táplálóanyagszükséglete348
A borjú elhelyezése352
A szoptatásos és itatásos borjúnevelés előnyei, illetőleg hátrányai355
A borjú táplálása és ápolása az elválasztásig357
Táplálás föcstejjel357
Az itatásos nevelés végrehajtása359
Itatóedények359
Mivel itassuk a borjút?360
Hányszor itassuk naponta?363
Mennyi tejet itassunk?363
A tejjel táplálás időtartama366
A természetes nevelés (szoptatás) végrehajtása366
A tejtáplálást kiegészítő szilárd takarmányok367
A borjú gondozása és mozgatása371
A borjak elválasztása és súlygyarapodása373
A borjú és növendékmarha takarmányozása és ápolása elválasztástól az első borjazásig375
A választott (4-6 hónapos) borjú takarmányozása és ápolása375
A félévnél idősebb üszők és tinók takarmányozása és ápolása379
A bikaborjak nevelése383
A szarvasmarha mint tejtermelő
A szarvasmarha mint tejtermelő386
A termelt tej mennyiségére befolyást gyakorló tényezők387
A tej zsírtartalmára befolyást gyakorló tényezők393
A szarvasmarha mint hústermelő
A szarvasmarhahizlalás célja397
A hizlalandó szarvasmarha kiválasztása399
A hízók táplálása400
A hízók ápolása407
A hizlalás tartalma és a súlygyarapodás408
Baby beef-ek hizlalása409
Fejlődő bikák hizlalása409
Hizlaló takarmányozás a lefejésre szánt teheneknél411
Borjúhizlalás412
A levágott szarvasmarhák húsának felosztása a mészárosiparban413
A szarvasmarha mint erőtermelő
Az igásökör kiválasztása415
Az igásökör takarmányozása417
Az igásökör ápolása420
A jármok421
A fejőstehén igázása422
A szarvasmarha keresztezése rokonfajokkal424
Függelék - A bivaly tenyésztése
A bivaly gazdasági jelentősége és domesztikációja427
A bivaly tenyésztésének előismeretei428
A bivaly tenyésztése és felnevelése429
A bivaly mint tejtermelő431
A bivaly mint hús- és erőtermelő432
A szarvasmarha és a bivaly takarmányainak táplálóértéke434
Tárgymutató441

Schandl József

Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem