A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Gombatermesztés

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Fotózta

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 270 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-024-6
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az ehető gombákkal - különleges íz- és zamatanyagaik révén - igen változatossá tehetjük étrendünket. Számos régi adat is bizonyítja, hogy fogyasztásuk szinte egyidős az emberiséggel. Fehérjetartalmuk és tápértékük közel áll a húsokéhoz, ezenkívül zsírokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is igen gazdagok.
A gomba iránti szükségeltet már régóta nem lehet a bizonytalan gyűjtésből fedezni, érthető tehát, hogy évszázadok óta kísérleteznek termesztésbe vonásával. Ezt a törekvést csak a közelmúlt eredményei, a régi és új tapasztalatok alapján kialakított technológia koronázta sikerrel. A szerzők a műben felsorakoztatják és elemzik a termesztés valamennyi buktatóját és tudnivalóját a gazdaságosság és a nagyobb termésátlag tükrében.
A könyv második, alaposan átdolgozott és kibővített kiadásával a gazdaságos termést garantáló, kiforrott, hagyományos és korszerű nagyüzemi technológiák közreadásával segítséget kívánunk nyújtani a kezdő és gyakorló gombatermesztők... Tovább

Fülszöveg

Az ehető gombákkal - különleges íz- és zamatanyagaik révén - igen változatossá tehetjük étrendünket. Számos régi adat is bizonyítja, hogy fogyasztásuk szinte egyidős az emberiséggel. Fehérjetartalmuk és tápértékük közel áll a húsokéhoz, ezenkívül zsírokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is igen gazdagok.
A gomba iránti szükségeltet már régóta nem lehet a bizonytalan gyűjtésből fedezni, érthető tehát, hogy évszázadok óta kísérleteznek termesztésbe vonásával. Ezt a törekvést csak a közelmúlt eredményei, a régi és új tapasztalatok alapján kialakított technológia koronázta sikerrel. A szerzők a műben felsorakoztatják és elemzik a termesztés valamennyi buktatóját és tudnivalóját a gazdaságosság és a nagyobb termésátlag tükrében.
A könyv második, alaposan átdolgozott és kibővített kiadásával a gazdaságos termést garantáló, kiforrott, hagyományos és korszerű nagyüzemi technológiák közreadásával segítséget kívánunk nyújtani a kezdő és gyakorló gombatermesztők eredményes munkájához. Vissza

Tartalom

A gomba jelentősége, a gombatermesztés története (Balázs Sándor)5
A gomba mint élelem7
A gombatermesztés gazdasági előnyei9
A csiperkegomba termesztésének története11
Egyéb gombák termesztésének története és jelentőségük (Gyurkó Pál)19
A CSIPERKEGOMBA
Rendszertani helye a növényvilágban (Uzonyiné Látkóczki Adél)31
Fejlődése és alaktana32
Környezeti igényei35
A csiperketermesztés feltételei (Balázs Sándor)38
Hagyományos termesztőhelyiségek38
Pince38
Egyéb gazdasági épületek41
Növényházak42
Bányák43
Táptalajok43
Trágya44
Szintetikus komposzt47
Szaporítóanyagok50
Trágyacsíra50
Egyéb csírák52
Fajták53
Takaróanyagok54
A komposztálás célja (Koronczy Imréné)57
Hagyományos, hőkezelés nélküli komposztálás60
Komposztálás hőkezeléssel66
A hagyományos csiperketermesztés70
Az ágyazás70
A csírázás73
A takarás76
A szedés és az ápolás81
A növényházi csiperketermesztés (Balázs Sándor)93
A növényházi termesztés időpontjai95
Növényi sorrend95
A főnövény paprika, paradicsom96
A főnövény uborka97
A palántanevelő házak és a gomba98
A növényházi termesztés jellegzetességei99
A hőmérséklet alakulása99
A házak előkészítése gombatelepítésre100
A növényházi komposzt készítése101
Az ágyazás104
A csírázás105
Kezelések107
Szedés108
A korszerű csiperketermesztés (Koronczy Imre)111
Felszíni gombatermesztő üzem111
Felszíni gombatermesztő üzem tervezése115
Gépi felszerelés, belső berendezés124
A természtés technológiája131
A hőkezelés131
A csírázás134
A hajtatás135
A takarás135
A lappangási idő136
A termésidő136
A kiürítés137
A zsákos csiperkatermesztés137
Újabb módszerek a csiperketermesztésben143
A tömegben való hőkezelés ás átszövetés143
A tömeghőkezelés és átszövetés technológiája145
Gépi szedés146
A termesztett csiperke legfontosabb kártevői, betegségei (Tóth György)148
A csiperke állati kártevői148
Fonálférgek148
Ikerszelvényesek150
Ászkák150
Atkák150
Rovarok153
Kétszárnyúak154
Csigák és meztelencsigák154
Egér és patkány158
A csiperke növényi kártevői (betegségei)159
Gyomgombák160
Konkurrens gombák160
Parazita vírusok, baktériumok és gombák162
Élettani és környezeti tényezők hatására képződő rendellenes termőtestek166
A csiperketermesztés gazdaságossága (Koronczy Imre)167
100 m2 hasznosítása hagyományos gombatermesztéssel167
1000 m2 hasznosítása felszíni gombatermesztő üzemben169
LASKAGOMBA
Rendszertani helye, alaktani, élettani és tenyésztulajdonságai (Gyurkó Pál)175
A tenyésztörzsek kiválasztása és az oltóanyag előállítása179
Laskagomba-termesztés faanyagon182
Intenzív termesztési eljárások187
Az alapanyag előkezelése gőzöléssel192
Az alapanyag előkezelése merítéssel195
Az alapanyag előkészítése tömeghőkezeléssel197
Az alapanyag átszövetése199
Az átszőtt anyag érlelése201
A termőre fordítás202
A laskagomba betegségei és kártevői212
Néhány tanács a laskagomba üzemi termesztéséhez215
HARMATGOMBA
Jelentősége, termesztésének feltételei (Balázs Sándor)219
Termesztőhelyiség220
Táptalajok221
Takaróanyagok222
Szaporítóanyagok, fajták223
A harmatgomba környezeti igényei226
Hőigénye226
Levegőigénye227
Vízigénye227
Fényigénye228
Nyári termesztés229
A termesztés módja230
Átteleltetéses termesztés234
Kombinált termesztés235
A termesztés gazdaságossága236
A TERMESZTETT GOMBA VÉDELME
A csiperke védelme (Farkas Károly)239
Termesztőhelyiségek, berendezkedések és szerszámok fertőtlenítése239
Növényvédelmi teendők a komposztálóban242
Védekezés a komposztálás alatt 242
A takaróanyag fertőtlenítése245
Ágyazás, illetve telepítés előtti védekezés248
A termő gomba védelme251
A letermett komposzt eltávolítása252
Védekezés az alkalmi kártevők ellen253
Egyéb gombák védelme255
KÜLÖNLEGES GOMBÁS ÉTELEK
Receptek259
Irodalom266
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gombatermesztés Gombatermesztés Gombatermesztés

Néhány lap elszíneződött.

Állapot:
1.280 ,-Ft
6 pont kapható
Kosárba
konyv