TémakörökLezárt aukciók


Lederman, Leon/Teresi, Dick: Az isteni a-tom

Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?

Szerző
Leon Lederman
Dick Teresi
Fordító
Vassy Zoltán
Lektor
Hraskó Péter
Typotex Elektronikus Kiadó Kft. (Budapest) ,
Ragasztott papírkötés , 459 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN: 963-7546-54-5
Aukció vége:
2022-01-23 20:00

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A borító kissé elszíneződött, töredezett. Néhány lap foltos, rajta bejegyzések, jelölések, aláhúzások láthatóak. Az előlapon pecsétnyom található.

Fülszöveg

"Képzelje el, hogy megkérem mindenes szolgámat: fenjen meg egy kést olyan élesre, amilyenre csak lehet... Mikor kész, előveszek egy darab sajtot... Kettévágom a késsel, aztán az egyik felét megint... Tovább

Fülszöveg

"Képzelje el, hogy megkérem mindenes szolgámat: fenjen meg egy kést olyan élesre, amilyenre csak lehet... Mikor kész, előveszek egy darab sajtot... Kettévágom a késsel, aztán az egyik felét megint ketté, aztán annak az egyik felét megint és megint és megint. A folyamatnak valahol be kell fejeződnie, mert az logikai abszurdum, hogy végtelen sokáig tartson, márpedig csak úgy tud befejeződni, ha eljutunk egy sajtdarabhoz, amely már nem vágható ketté. És akkor - legalább egy ilyen gondolatkísérlet során - megkaptuk a végső, oszthatatlan objektumot, az a-tomot."
Így magyarázza Démokritosz, az ókori görög filozófus az a-tom fogalmának kialakulását abban a képzeletbeli beszélgetésben, amelyet a könyv szerzőjével, Leon Lederman Nobel-díjas fizikussal folytatnak a Fermilab részecskegyorsítójának vezérlőtermében, Lederman pedig arról beszél a Nevető Filozófusnak, hogy kétezer év alatt hová is jutottunk az a-tom kutatásában.
Lederman a könyvben az a-tom keresésének kétezer éves történetét meséli el, és azt a leküzdhetetlen kételyt, amely a kutatás elválaszthatatlan kísérője: létezik-e valójában a "vad", ami után a hajsza folyik, vagy csupán a képzelet űz velünk gonosz játékot. Könnyed eleganciával és humorral írja le a vadászatot, azokat az izgalmas pillanatokat, amikor már-már úgy látszott, hogy az a-tom puskavégre kerül, de rendre kiderült, hogy amit oszthatatlannak véltek, maga is bonyolult struktúra. Számos anekdota hozza személyes közelségbe a tudomány olyan óriásait, mint Galilei, Newton, Lavoisier, Mengyelejev, Rutherford, Bohr vagy Fermi, és közben meglepően világos képet is kapunk az általuk vizsgált problémák jelentőségéről. Megismerhetjük a kutatási eszközök fejlődésének történetét Galilei lejtőitől a - végül is félbemaradt - SSC szupergyorsítóig, és nyomon követhetjük, hogyan jutott el a tudomány a démokritoszi a-tomtól a ma ismert legkisebb részecskékig, a kvarkokig.
A könyv nemcsak hasznos, de szórakoztató olvasmány is mindazok számára, akik örömüket lelik a tudomány intellektuális kalandjaiban. Vissza

Tartalom

A láthatatlan futball-labda11
Az első részecskefizikus38
Első közjáték - Az Út két város között81
Az atom nyomában: a mechanika kora82
Tovább az atom nyomában: a kémia és a villamosság kora126
A meztelen atom164
Második közjáték - A táncoló Moo-Shu mesterek220
Az atomokat szétlövik, ugye?231
Harmadik közjáték - avagy hogyan töröltük el egyetlen hétvégén a tükörszimmetriát, és hogyan találkoztunk Istennel293
A-tom!311
És végül: az isten-részecske382
Belső tér, külső tér és idő előtti idő422
Köszönet...454
Megjegyzés a forrásoktól és általában a történelemről455
Vissza
Tétel sorszám:
246

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
17.500 Ft Licitek száma: 28Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!