TémakörökLezárt aukciók


Arató István/Csikós-Nagy Béla/Török Béla: Válasz a Szürke Könyvre (Tiltólistás kötet)

Szerző
Arató István
Csikós-Nagy Béla
Török Béla
Magyar Nemzeti Front (Berlin) ,
Kiadói tűzött papírkötés , 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2021-12-12 20:00

Aukciós tétel adatai

Berlin, 1939, Magyar Nemzeti Front Berlin (Ernst Steiniger Druck- und Verlagsanstalt, Berlin), 75 p. + [1] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Válasz a szürke könyvre. [Írta: Arató István, Csikós-Nagy Béla és Török Béla] Kiadja a Magyar Nemzeti Front Berlin.
Szigethy Vilmos, a Magyar Nemzeti Front Berlin üv. elnöke előszavával kiegészített, tartalomjegyzékkel ellátott kiadás. A címfedélen "Főbizományos" feliratú bélyegzés, a hátlapon ceruzával írt számjelzés látható.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány, feliratos, kissé sérült, enyhén foltos címfedéllel, kissé sérült, feliratozatlan könyvgerinccel, enyhén foltos hátlappal, a tűzésnél helyenként kissé foltos belívekkel, hiánytalan állapotban.
A berlini Magyar Nemzeti Front által 1939-ben kiadott Válasz a Szürke Könyvre c. politikai kiadvány a Lajos Iván által ugyanebben az évben megjelentetett és a magyar hatóságok által elkobzott, Németország háborús esélyei a német szakirodalom tükrében (közismert nevén: "szürke könyv") c. munkájára adott válaszként jelent meg. Míg Lajos könyve a küszöbönálló második világháború kapcsán erős kritikát fogalmazott meg a hitleri Németországgal szemben, egyúttal vitatta annak háborús esélyeit, addig a Válasz a szürke könyvre egy – a korabeli hivatalos magyar politikai irányvonallal egybevágó – németbarát álláspontból kiindulva igyekezett cáfolni a "szürke könyv" állításait.

A kötet szerepel a Magyar Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945/1946-ban összeállított „Fasiszta szellemű, antidemokratikus és szovjetellenes sajtótermékek I-IV.” címmel megnevezett zárolt könyvek tételes és hivatalos listáján.

Előszó

Ennek a könyvnek a felelős kiadója a Magyar Nemzeti Front Berlin. A Berlinben élő magyarok, a berlini magyar kolónia nemzeti arcvonala ez az egyesület, amely pártkülönbség nélkül egyesíti... Tovább

Előszó

Ennek a könyvnek a felelős kiadója a Magyar Nemzeti Front Berlin. A Berlinben élő magyarok, a berlini magyar kolónia nemzeti arcvonala ez az egyesület, amely pártkülönbség nélkül egyesíti kereteiben a Berlinben élő magyarságot. A szövetség díszelnöke a mindenkori berlini magyar követ. Az egyesület egyik főfeladatát abban látja, hogy ápolja a magyar-német jóbaráti viszonyt s megakadályozzon minden olyan törekvést, amely alkalmas lenne arra, hogy éket verjen a két nemzet közé. Elképzelhető tehát az egyesület mélységes megdöbbenése, amikor tudomására jutott, hogy odahaza megjelent egy u. n. "szürke könyv", amely a Német Birodalom háborús esélyei latolgatásának a jogcimén, tulajdonképen burkolt támadást jelent a Német Birodalom ellen s amely különösen ma, amikor egymással szembe álló táborok propagandája igyekszik mérgezni a népek viszonyát, rendkivül veszélyes, mert olyan irányban befolyásolhatja népünk érzelmeit, amely a magyar kir. kormány szándékaival és a magyar nemzet legszentebb érdekeivel egyaránt élet ellentétben áll. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Mindenki felelős 5
A "Szürke könyv" általános kritikája 8
Magyarország és a Német Birodalom 12
A feltételezett háború kérdései 21
A német élelmezési gazdálkodás 30
A német "hadiipar" helyzete 37
Munkaerő és utánpótlás 43
A német nyersanyagellátás kérdése 54
A német pénzügyi helyzet 59
A Brinkmann beszéd margójára 68
A német néphangulat kérdése 71 Vissza
Tétel sorszám:
031

Kikiáltási ár:
6.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
10.000 Ft Licitek száma: 2Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!