Témakörök
Szép Ernő: Vétkeztem (Királyhegyi Pál írónak dedikált példány)

Válogatott elbeszélések

Szerző
Szép Ernő
Szerkesztő
Réz Pál
Szépirodalmi Könyvkiadó (Budapest) ,
Kiadói fűzött papírkötés , 119 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Aukció vége:
2021-10-24 20:00

Aukciós könyv adatai

Budapest, 1951, Szépirodalmi Könyvkiadó (Révai Nyomda, Bp.), 119 p.

Aukciós jelenlegi példány részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első kiadás. Vétkeztem. Válogatott elbeszélések. Írta: Szép Ernő.
Az előlapon a szerző, Szép Ernő tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "Kedvenc írómnak Királyhegyi Pálnak Szép Ernő 1951 nov. 1.".
A dedikáció címzettje, Királyhegyi Pál (Budapest, 1900. december 27. – Budapest, 1981. augusztus 7.) író, újságíró, humorista, forgatókönyvíró. Az iskolás évei alatt együtt szerkesztette Kálnay Ferenccel a Diákhumor című hetilapot. Budapesten érettségizett, majd az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahol magyar nyelvű újságokba írt cikkeket. Miután 1931-ben hazatért a Pesti Napló munkatársaként kezdett el dolgozni, de megjelentek cikkei a Színházi Életben és az Új Időkben is. 1938-tól 1941-ig Angliában élt és a Daily Telegraphnál tevékenykedett. 1946 után jeleneteket írt a budapesti kabaréknak, valamint megjelentek humoreszkjei a Ludas Matyiban, illetve a Képes Figyelőben is.
Címlapterv: Hajnal Gabriella. Részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kiadás. Nyomtatta a Révai Nyomda Budapesten.
Kiadói fűzött papírkötésben lévő példány két színnel feliratozott, alakos-ábrás illusztrációval ellátott, foltos címfedéllel, feliratos, kissé sérült, kopott könyvgerinccel, a foltos hátlapon a nyomda feltüntetésével, hiánytalan állapotban.
A kötet szerzője, Szép Ernő (Huszt, 1884. június 30. – Budapest, 1953. október 2.) magyar költő, regényíró, újságíró, színpadi szerző, elbeszélő. Középiskolai tanulmányait Hajdúszoboszlón, Debrecenben és a mezőtúri Tisza István Református Gimnáziumban végezte. 1902-ben megjelent Első csokor című verseskötete. Budapestre költözve csak az írásaiból élt. A Hét, a Budapesti Napló, az Est és a Cabaret Bonbonniere állandó szerzője volt. 1908-tól rendszeresen publikált a Nyugatban. A hazai kabaréirodalom úttörőjeként behatóan foglalkozott a sanzon műfajával (Kabaret-Dalok, 1909). A nagyvárosi lét magányát, elidegenedését rajzolta meg írásaiban. Patika című darabjának 1920-as bemutatóján megnyilvánult antiszemita hecckampány után egy évre Bécsbe emigrált. 1925-től Az Újság szerkesztőjeként a polgári liberális eszmék szószólója volt. 1944 augusztusában az egyik csillagos házba internálták, ahonnan a svéd követség mentelmi útlevelével rövid időre kiszabadult. Később munkaszolgálatra hívták be.

Előszó

Részlet a könyvből: Vétkeztem Igen, uram, nekem nehéz és örökös vétek nyomja a szívemet. Az a vétkem, hogy az édesség oly jól esett nekem. Hogy a számnak az édessége jobban esett, mint a... Tovább
Tétel sorszám:
192

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
60.200 Ft Licitek száma: 88Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!