TémakörökLezárt aukciók


Berda József: Sötétség (aláírt, dedikált, számozott példány)

Berda József új versei

Szerző
Berda József
Szerzői kiadás
Modern plüss kötés , 32 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

[Budapest], [1939], Szerzői kiadás (Özv. Ritter Jenőné Könyvnyomdája, Ujpest), 31 p. + [1] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által aláírt és dedikált példány. Első, számozott, bibliofil kiadás. Sötétség. Berda József új versei.
A címlapon a szerző, Berda József tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "K. B. barátomnak a szellem emberének szolidaritásával, mely több a profán politikánál! Ujpest, 939, szept. 13. Berda József", valamint a címlap belső oldalán, a számozás alatt tollal beírt aláírása látható.
"Ebből a könyvből 500 számozott, a költő kézjegyével ellátott példány készült". Ez a 313. számú könyv.
Szerzői megjegyzéssel és tartalomjegyzékkel kiegészített verseskötet. Nyomtatta Özv. Ritter Jenőné Könyvnyomdája Ujpesten.
Modern plüss kötésben lévő példány feliratozatlan címfedéllel, hátlappal és könyvgerinccel, modern előzéklapokkal, néhol foltos belívekkel, hiánytalan állapotban.
A kötet szerzője, Berda József (Budapest, 1902. február 1. – Budapest, 1966. július 6.) költő. Mély szegénységből, proletár környezetből indult. Négy elemi osztályt végzett. Hányatott életében volt lakatosinas, kifutó, hordár, könyvügynök, segédmunkás, eladó, rakodó. Első verseskötete a "Könnyek útja és egyéb írások", amihez Krúdy Gyula írt előszót. Bár mindvégig a szegénység útját járta, mégis ódai hangon, főként a lét hétköznapi örömeiről, az evés-ivás élvezetéről írt epigrammatikus tömörségű, bravúros szabadverseket. Első verseskötete után a Nyugat, a Széphalom és az Est-lapok munkatársa lett. Szoros baráti szálak fűzték József Attilához. Egyedi hangulatú költészete a magyar líra különleges gyöngyszemeihez tartozik.

Előszó

Fanyar vigasztalódás Csak nézek, nézegetek magam elé révedezőm s előre méregetem, mekkora lesz a koporsó, ha egyszer búcsút kell intenem a világnak. Így évődöm, játszogatok magammal napról-napra,... Tovább

Előszó

Fanyar vigasztalódás Csak nézek, nézegetek magam elé révedezőm s előre méregetem, mekkora lesz a koporsó, ha egyszer búcsút kell intenem a világnak. Így évődöm, játszogatok magammal napról-napra, óráról-órára, nehogy kikezdjen az unalom ördöge már. Furcsa szórakozás ez, de mit mívelhetek még mást, ami nemesebb munka, mondd? Csupa tilalom már az élet: kegyes irgalom már az is, hogy eszem, iszom és alszom csupán s ha olykor mégis bolond kísértésbe esem, olyan kéjjel méregetem -mustrálgatom magam, hogy máris mosolygok, - mily bőséges falatot emészt meg majd a föld, ha egykor anyai ölébe fogad. Vissza

Tartalom

Megjegyzés 3
Fanyar vigasztalódás 4
Aki meghalt 5
Óda 6
Szent Sebestyén százados 7
Vallomás 8
Örök gyermek 9
Oktató vers 10
Fénykép 11
Szeress már minket, Szabadság! 12
Gizella 13
Tanulság 14
Ágy 15
Csobánka 16
Májusi fürdés 17
Mosolygó halál 18
Szegénység 19
Húsleves dicsérete 20
Szép kofaasszony 21
Filozófia 22
Elaludtál 23
Jótanács verse 24
Szomorú hétfő 25
S. Gy. dr.-nak 26
Hivatás 27
Giccs 28
Rémület 29
Ősz turista 30
Sötétség 31 Vissza
Tétel sorszám:
020

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
42.100 Ft Licitek száma: 41Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!