TémakörökLezárt aukciók


Bernáth Aurél által Dr. Rédey Tivadarné részére írt két magánlevél (Egy kézzel és egy géppel írt példány. Eredeti megcímzett futott borítékban.)

(Budapest) , , Papír , 4 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 14 cm x 21 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1948, Bernáth Aurél által írt két magánlevele Dr. Rédey Tivadarné részére, [1] p. + [1] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Bernáth Aurél által Dr. Rédey Tivadarné részére írt két magánlevél.
Mindkét levél alján Bernáth Aurél festőművész tollal beírt, jól olvasható aláírása látható.

A levelek tárgya:
  • A kézzel írt levél (Bpest., 1948.X.25.): Bernáth Aurél megköszöni a címzettnek, hogy elküldte neki a testvére, Edith írását és boldogan közölné azt, de a legjobb akarata mellett sem lehetséges a cikkben szereplő egyik Wöfflint érintő részlet miatt, valamint kéri, hogy a másik említett cikket és Edithről egy fényképet haladéktalanul juttasson el hozzá.
  • A géppel írt levél (Budapest, 1948. október 26.): Bernáth Aurél tájékoztatja a címzettet, hogy megkapta a testvére, Edith cikkét, azt nagyon szépnek tartotta és szívesen közölné a Magyar Művészetben, valamint kéri a jelzett másik cikket, hogy az összevetést megtehesse és döntésre juthasson. Továbbá megjegyzi, hogy a Wöfflin cikkben van azonban egy olyan tétel, amit nem lehet közreadni.
Egy kézzel és egy géppel írt, keltezéssel (Bpest., 1948.X.25. és Budapest, 1948. október 26.) és a Magyar Művészet (Art Hongrois) fejlécével ellátott, jó állapotú magánlevél, korabeli, géppel címzett, két bélyegzéssel és bélyeggel, valamint a Magyar Művészet (Art Hongrois) fejlécével ellátott borítékban.

A leveleket írta, Bernáth Aurél (Marcali, 1895. november 13. – Budapest, 1982. március 13.) festőművész, grafikus, művészpedagógus, művészeti szakíró. Az ifjú Bernáth Aurél Rippl-Rónai Ödön tanácsára kezdett el a festészettel foglalkozni, akivel Kaposvárott ismerkedett meg. Később Nagybányán tanult tovább, Réti István és Thorma János festőművészek irányítása alatt. 1921-ben Bécsbe költözött, ahol expresszionista és absztrakt stílusban kezdett festeni. Kapcsolatba lépett Kassák Lajossal és az aktivistákkal. 1926-ig élt Bécsben és Berlinben. 1928-tól rendszeresen kiállított a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban. Az 1930-as években visszatért a Nagybányai festőiskola tradícióihoz. Festészetére egyre inkább a nagybányai hagyományokon alapuló impresszionista stílus vált jellemzővé. Erőteljesen szembe helyezkedett a nonfiguratív ábrázolásmóddal.

A levelek címzettje, Rédey Tivadarné Hoffmann Mária (Pozsony, 1885. február 25. – Budapest, 1949. március 20.) irodalomtörténész, műfordító, író, múzeumi könyvtárnok. Hoffmann Edith, művészettörténész, muzeológus nővére, Rédey Tivadar könyvtáros, színház- és irodalomtörténész felesége. Irodalom szakon végzett a budapesti egyetemen. Később a Széchenyi Könyvtár munkatársa lett és a kézirattárban levő levelezések feldolgozásával foglalkozott. Írt egy életrajzi regényt Jászai Mariról a levelek és még akkor kiadatlan naplók felhasználásával.

Előszó

Kedves Mici, Edit cikkét megkaptam, melyet nagyon szépnek tartok és közölném is a Magyar Müvészetben. Mindenekelőtt azonban ismernem kellene a jelzett másik cikket is, hogy az összevetést... Tovább

Előszó

Kedves Mici, Edit cikkét megkaptam, melyet nagyon szépnek tartok és közölném is a Magyar Müvészetben. Mindenekelőtt azonban ismernem kellene a jelzett másik cikket is, hogy az összevetést megtehessem. Nagyon kérlek, hogy azt is postafordultával juttasd el hozzám, hogy dönthessek. A Wölfflin-cikkben van azonban egy tétel, amelyet a mai időkben nem nagyon bocsáthatnék közlésre. Egy helyen Wölfflin anti-hegeliánus beállitottságáról beszél és ez a rész ma nem volna nagyon opportanus. Mielőbb várom tehát a kéziratot és addig is kézcsókkal, igaz barátsággal: Bernáth Aurél. Vissza
Tétel sorszám:
021

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
12.000 Ft Licitek száma: 8Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!