TémakörökLezárt aukciók


Kass János tizenöt rézkarca Az ember tragédiájához (Kass János és Juhász Ferenc által aláírt, számozott, bibliofil példány)

Szerkesztő
Katona Tamás
Grafikus
Kass János
Kapcsolódó személy
Juhász Ferenc
Magyar Helikon (Budapest) ,
Kiadói egészvászon kötés , 39 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 40 cm x 34 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

[Budapest], 1967, Magyar Helikon (Kner Nyomda - Pénzjegynyomda), [16] p. + [15] t.: ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Kass János és Juhász Ferenc által aláírt, számozott, bibliofil példány. Egyetlen kiadás. Kass János tizenöt rézkarca Az ember tragédiájához.
A [15.] oldalon (a Találkozások c. bevezető végén) Juhász Ferenc költő, a kötetvégi kolofon alatt Kass János grafikus tollal beírt aláírásai láthatók.
Megjelent a Magyar Helikon gondozásában, Kass János és Juhász Ferenc kézjegyével. A tipográfia és a kötésterv Szántó Tibor munkája. Felelős szerkesztő Katona Tamás. Műszaki szerkesztő Ginács László. A rézkarcok a művész műhelyrajzait is tartalmazzák, nyomásukat a Pénzjegynyomda végezte. Készült a Kner Nyomdában, ofszet papíron, Bembo kurzív betűvel. Könyvárusi forgalomba kerül 525 számozott példányban, ebből az 1-től 25-ig számozott példányok kézisajtón nyomva. Felelős kiadó az Európa Könyvkiadó igazgatója. Ez a könyv a 252. számú példány.
Kass János tizenöt eredetei, feliratos hártyapapírral védett rézkarcait tartalmazó, Juhász Ferenc lírai bevezetőjével kiegészített kötet.
Kiadói egészvászon kötésben lévő példány feliratos címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel és hátlappal, tiszta belívekkel, hiánytalan állapotban.
A kötet aláírói:
Kass János (Szeged, 1927. december 26. – Budapest, 2010. március 29.) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervező, illusztrátor. A Magyar Iparművészeti Főiskolán és a Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1967-től az Iparművészeti Főiskola tipografikai tanszékén volt tanár. 1965–73 között az Új Írás folyóirat művészeti szerkesztőjeként dolgozott. Hosszú és sokoldalú művészi pályafutása alatt számtalan könyvet illusztrált. A '70-es évektől bélyegek tervezésével is foglalkozott.
Juhász Ferenc (Biatorbágy, 1928. augusztus 16. – Budapest, 2015. december 2.) Kossuth- és József Attila-díjas költő, szerkesztő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A '40-es évek második felében jelentek meg első versei, 1949-ben első kötete. 1951-74-ig a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője volt. Mivel az '50-es évek eleji kultúrpolitika egyik támogatottja volt, ezért személyét többször támadták, költői pályája ugyanakkor nem tört meg. Széleskörű és határokon átívelő elismertségét mutatja, hogy számos külföldi irodalmi eseményen vett részt olyan szerzők társaságában, mint pl. Ottlik Géza, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János és Weöres Sándor. Költői életművének védjegyévé vált az a sajátos alkotói világ, amely túlmutat mind a neoavantgárd, mind a posztmodern poétika keretein.

Előszó

Részlet: Tizenhárom éves koromban, a bicskei polgári iskola tanári könyvtárából olvastam először Az ember tragédiáját. Háború volt már Európában, és nagy nyár, koponyát-égető,... Tovább

Előszó

Részlet: Tizenhárom éves koromban, a bicskei polgári iskola tanári könyvtárából olvastam először Az ember tragédiáját. Háború volt már Európában, és nagy nyár, koponyát-égető, növényt-hártyásító, levélpernyét lüktető féktelen arany-hánytorgás, tűz-omlás és láng-zuhatag, isten iszapos arany-könnye folyt ámuldozó és oktalan szívünkre, a jelenések fénylő és robbanó trombita-hangja, a parázsló óriásangyal-csőcselék tüzes gyanta-szakálla. Egyik lomha, gyűlölködő, foszladozó-emlékezetű, lucerna és lóhere-szagú, kalász-zörgéses, temető-fogsorú faluból jártam naponta vonattal a másik poros-harangú, az elmúlásba-szekerező, tehén- és disznócsordákkal szuszogó és lökdösődő faluba, ahol ecetfát és jegenyét, nyárfát és akácot hajt ki a hősi-halott nagyapák földtől-megrágott csontja és rozomaringot és kőrózsát a penész-szoknyás, gyökér- fejkendős dédanyák medencecsontja és kőcsipke-csigolyája.... Vissza
Tétel sorszám:
106

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
177.000 Ft Licitek száma: 87Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!