TémakörökLezárt aukciók


Bródy Sándor: Az asszonyi szépség (Wolfner Józsefnek dedikált példány) (Rippl-Rónai József, Dudits Andor és Márk Lajos rajzaival.)

Többféle apróságok, melyek a czimre vonatkoznak

Szerző
Bródy Sándor
Grafikus
Márk
Dudics
Rónai-Rippel
Pallas Irodalmi és Nyomdai Részv.-Társaság (Budapest) ,
Könyvkötői selyemkötés , 177 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 17 cm x 11 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1897, Pallas Irodalmi és Nyomdai Részv.-Társaság, 173 p. + [10] p. + [1] t., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első kiadás. Az asszonyi szépség. Többféle apróságok, melyek a czimre vonatkoznak. Írta: Bródy Sándor.
A címfedélen a szerző, Bródy Sándor tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "Wolfner Józsefnek igaz barátsággal és örök kötődéssel Bródy Sándor"
A dedikáció címzettje: Wolfner József (1856–1932) a múlt századforduló egyik legjelentősebb magyar könyvkiadója, az 1885-ben létrejött Singer és Wolfner könyvkiadó és könyvkereskedő cég egyik alapítója. Az 1943-ig fennálló Singer és Wolfner korának kiemelkedően sikeres könyves vállalkozása volt, ismertségét elsősorban azzal alapozta meg, hogy elsőként foglalkozott ifjúsági irodalom kiadásával, és hogy felismerte a népszerű szórakoztató irodalomban rejlő lehetőségeket.
"A képeket rajzolták: Márk, Dudics és Rippl-Rónai József. Az asszonyfejek a klasszikus Vénusz-festmények fejei után készültek. E munkát nyomtatta a Pallas nyomdája 1896 novemberében."
Néhány fekete-fehér, szövegközti képpel, továbbá címlapképen a szerző hártyapapírral védett, fekete-fehér fotóportréjával. Tartalomjegyzékkel és a szerző további munkáinak listájával kiegészített kötet. A könyv kötési munkáit Leszik Károly könyvkötő végezte Budapesten.
Könyvkötő által, Leszik Károly bibiliofil, párnázott selyemkötése alapján készült restaurált selyemkötésben lévő példány az aranyozott feliratos, eredeti selyemborítás és -hátlap megmaradt részének címfedélre és hátlapra dolgozásával, feliratozatlan könyvgerinccel, mintás előzéklapokkal, körbevágatlan és részben felvágatlan belívekkel, hiánytalan állapotban, könyvkötő által készített, feliratos gerincvignettával ellátott, színes, mintás papírborítóban és színes, mintás utólagos papír védődobozban.
A kötet szerzője Bródy Sándor (Eger, 1863. július 23. – Budapest, 1924. augusztus 12.) író, drámaíró, publicista, korának "a magyar Zolaként" emlegetett alkotója, a Nyugat előfutáraként számon tartott Jövendő c. lap szerkesztője (1903-1905).
"Könyvében, amely az asszonyi szépség mámoros bibliája — finom cirádákkal, akár a középkori barátok bibliáinak évekig rajzolgatott díszítései — nagyon érdekesen, minden eredetiségével megkapjuk azt az írót, aki irodalmunkban az asszonyok egyik legkedvesebb és legtökéletesebb írója. Nem mond róluk ideális, bűbájos meséket, de a legszebben elmondja róluk és nekik az igazságot. S az első pillanatban csodálatosnak tűnik fel előttünk, hogy ennek az írónak, akit naturalistának hirdetnek, a nőalakjai mennyire telisteli vannak romantikával." (Pesti Napló, 47. évf./350. szám, 1896. december 20., 19.)

Előszó

Részlet: Az arckép vallomásai. Sok tanút állíthatok arra, hogy nem úgy indultam neki az irodalomnak mint a ki szilárdul elhatározta, hogy ezen a téren lesz belőle valami. Egyrészt a nyilvánosság... Tovább

Előszó

Részlet: Az arckép vallomásai. Sok tanút állíthatok arra, hogy nem úgy indultam neki az irodalomnak mint a ki szilárdul elhatározta, hogy ezen a téren lesz belőle valami. Egyrészt a nyilvánosság előtt nagyon későn kezdtem a dolgot, csaknem tizennyolc éves voltam már. Pedig az irodalomtörténetből meg a biographiákból tudni való, hogy a kikből lesz valami, nagyon is korán kezdik el a munkát és a maguk drámai költeményét tizenkét éves korukban megírták már és tizenöt évvel pályadíjat nyertek egy púpos naplójegyzetei című novellával (de tárgy és cím lehet más is). Vissza

Tartalom

Az arckép vallomásai 9
A női hajról 25
Elmélkedések a női ruháról 33
Tanítás, leányoknak 55
A dada 63
A tanítónő 75
Két kis leány és a hét malac 85
A királyné arcképe 99
Parasztasszon 107
A lovagló leány 117
Don Juan búcsuja 123
Tavaszi hullámok 143
A csuna férfiak városa 149
Tuza Istvánné 159
A fecske 167

Vissza
Tétel sorszám:
029

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
47.100 Ft Licitek száma: 102Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!