TémakörökLezárt aukciók


Kovács Margit (aláírt példány)

Kovács Margit keramikusművész kiállítása, Budapest Műcsarnok 1970. június 6-június 28.

Szerkesztő
Katona László
Fotózta
Petrás István
Kapcsolódó személy
Kovács Margit
Kiállítási Intézmények (Budapest) ,
Kiadói tűzött papírkötés , 40 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 20 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1970, Kiállítási Intézmények (NyV., Balassagyarmat), [40] p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Kovács Margit keramikusművész által aláírt példány. Kovács Margit keramikusművész kiállítása, Budapest Műcsarnok 1970. június 6-június 28.
A katalógus előlapján Kovács Margit aláírása látható.
Az installációt tervezték: Breiter Artúr, Gábor László és Vörös Ferenc. A kiállítást rendezte: Lányi Ottóné. A katalógust tervezte: Katona László. Fotó: Petrás István.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány feliratos, színes illusztrációval ellátott címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel, hiánytalan állapotban.
Kovács Margit (Győr, 1902. november 30. – Budapest, 1977. június 4.) kerámiaművész. Kovács Margit keramikusi tevékenységére hazai és külföldi iskolákban folytatott tanulmányok során készült fel. Jaschik Álmos magániskolájában grafikát, az Iparművészeti Iskolában porcelánfestést tanult. Bécsben elsajátította a keramikusi mesterség fontos alapjait Hertha Bucher kerámiaműhelyében. Majd Münchenben a Staatsschule für Angewandte Kunst intézményében képezte tovább magát. A Sevres-i Porcelángyárban a samottos figura és a porcelán zsánerfigurák mintázási technikáját tanulta. A korongozás technikáját és az érzékeny plasztikai formálást egyesítve Kovács Margit a magyar kerámiaművészet meghatározó új irányait jelölte ki.

Előszó

Egyszer volt, hol nem volt, tán az Óperencián is túl, de biztosan a keresztnevét viselő híd pesti fejénél, volt egy bérháznak álcázott tündérpalota, s ebben élt - él ma is - Kovács Margit.... Tovább

Előszó

Egyszer volt, hol nem volt, tán az Óperencián is túl, de biztosan a keresztnevét viselő híd pesti fejénél, volt egy bérháznak álcázott tündérpalota, s ebben élt - él ma is - Kovács Margit. Szabályszerint így kezdhetném a mesét, melyet elmondandó vagyok. Persze számtalan Kovács Margit él ebben a városban, országban. És mégis, amikor e nevet kimondjuk vagy halljuk mindnyájan - művészet-ismerők, művészet-szeretők - ugyanarra az egyetlenre gondolunk. Hiszen e név immár nem csupán valamely nagyon kedves ember neve, hanem egy fogalomé is: a kerámia-plasztika egy sajátos, egyéni, utánozhatatlan műfajának fogalmáé. Ez a Kovács Margit ugyanis, mondhatni, gyereksége óta e varázslatos életkor hiedelmeinek, álmainak-vízióinak szinte teljességét eleveníti meg a művészetében, kifogyhatatlan leleménnyel és gazdagsággal. Szüntelen és fáradhatatlan gyúrja az agyagot, munkálja, formálja, színezi, süti, égeti, s, íme, csudálatos képeskönyvek figurái, jelenetei, történetei öltenek testet keze nyomán. Ezekben a testekben pedig lélek lakozik, mélyen érzékeny emberi lélek, melyet ő lehelt beléjük. Örömünkre és vigasztalásunkra tette - és teszi - ezt, annak ösztönös megérzéséből és megértéséből, hogy, idősödvén, egyre telibb vagyunk heves - s kissé keserű mert, kielégíthetetlen - nosztalgiával gyermekkorunk, s e kor csudálatos mesevilága iránt. Vissza
Tétel sorszám:
128

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
20.300 Ft Licitek száma: 38Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!