TémakörökLezárt aukciók


Remenyik Zsigmond: Pernambucói éjszaka (Somlay Artúr számára dedikált példány)

Regény

Szerző
Remenyik Zsigmond
Uj Idők Irodalmi Intézet RT. (Singer és Wolfner) (Budapest) ,
Kiadói fűzött kemény papírkötés , 222 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1944, Új Idők Irodalmi Intézet Rt. (Singer és Wolfner) (Pesti Lloyd-nyomda), 222 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első kiadás. Pernambucói éjszaka. Regény. Írta: Remenyik Zsigmond.
Az előlapon a szerző, Remenyik Zsigmond tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "Somlay Arturnak barátsággal, öleléssel Remenyik Zsigmond"
A dedikáció címzettje: Somlay Artúr (Budapest, 1883. február 28. – Budapest, 1951. november 10.) kétszeres Kossuth-díjas színész, színészpedagógus, a Színművészeti Főiskola tanára. Mintegy fél évszázados színészi karrierje során számos neves fővárosi színháznál játszott (pl.: Nemzeti Színház, Belvárosi Színház, Vígszínház), továbbá a kezdetektől, a némafilm időszakától ismert filmszínész is volt.
Nyomtatta a Pesti Lloyd-nyomda.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő példány aranyozott feliratos címfedéllel, könyvkötő által pótolt, új, vászon könyvgerinccel, modern előzéklapokkal, tiszta belívekkel, hiánytalan állapotban.
A kötet szerzője Remenyik Zsigmond (Dormánd, 1900. július 19. – Budapest, 1962. december 30.) író. 1920-ban Dél-Amerikába utazott, ahol 6 évig élt, és az első chilei avantgárd művészeti csoport vezetője lett. Az 1920-as évek elején több spanyol nyelvű könyve is megjelent, itthon A Hét, a Ma, a Nyugat és a Független Szemle közölte első írásait. Hazatérése után, a '30-as években a Szép Szó munkatársa, majd József Attila halála után egyik szerkesztője lett. A második világháború után megjelenő regényeiben a széthulló úri társadalmának életét mutatta be szatirikus, kritikus hangvétellel.

Előszó

Részlet a könyvből: (Nem is tudom, hogy kezdjem ezt a furcsa történetet, amelynek nincse vége, kezdete is alig van, csak kavarog és gomolyog, akár sűrű ködben a füst. Szeretném úgy elmondani,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: (Nem is tudom, hogy kezdjem ezt a furcsa történetet, amelynek nincse vége, kezdete is alig van, csak kavarog és gomolyog, akár sűrű ködben a füst. Szeretném úgy elmondani, ahogy én bennem kialakult, félig hallomások, félig ujságokban közölt hírek nyomán, először lenn Délamerikában, később Pesten és most itt New Yorkban. Mert valamit már Délamerikában hallottam, róla de a könnyű, tejszínű délamerikai reggeli ködök betemették a történetet, míg egyszer, néhány évvel ezelőtt Pesten ismét eszembe jutott, ahogy a Nyugati pályaudvartól a Duna felé haladtam egyik délután. De még mindég nem jött elemetáris erővel s még hiányzottak a részletek; - ebben az őskori sárban és ködben még nem alakultak ki a teremtés kétes értékű föltételei. Talán több szenvedésnek és még több zavarnak, talán még több megalázásnak és még több szomorúságnak és keserűségnek kellett jönnie, hogy elkezdhessem és elmondhassam, úgy ahogy tudom. Vissza

Tartalom

Pernambucói éjszaka5
Nem is olyan rettenetes105
Agrella emléke161
Vissza
Tétel sorszám:
167

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
13.000 Ft Licitek száma: 78Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!