Témakörök



Lezárt aukciók


Rátonyi Róbert: Az operett csillagai I. (László Miklós számára dedikált példány.)

Szerző
Rátonyi Róbert
Szerkesztő
Barta András
Színháztudományi Intézet (Budapest) ,
Kiadói ragasztott papírkötés , 80 oldal
Sorozatcím: Százezrek Színháza
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 16 cm x 11 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1967, Színháztudományi Intézet (Egyetemi Nyomda, Bp.), 80 p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Százezrek Színháza, no.: 5. sz.
Első kiadás. Az operett csillagai I. Írta: Rátonyi Róbert.
A címlapon a szerző, Rátonyi Róbert tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "László Miklósnak őszinte megbecsülésem és igaz barátságom kifejezéséül szeretettel Rátonyi Róbert Bp 1967. nov. 3."
Fekete-fehér, szövegközti képekkel illusztrált kötet. Nyomtatta az Egyetemi Nyomda Budapesten.
Kiadói ragasztott papírkötésben lévő példány feliratos, fekete-fehér fotókkal illusztrált címfedéllel és hátlappal, feliratozatlan könyvgerinccel, több helyen tollal készült aláhúzásokat tartalmazó belívekkel, hiánytalan állapotban.
A kötet szerzője Rátonyi Róbert (Budapest, 1923. február 18. – Budapest, 1992. október 8.) kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, konferanszié, színházi rendező, író, érdemes és kiváló művész. A Royal Revüszínház, a Pódium Kabaré, a Művész Színház, a Vígszínház, a Budapesti Operettszínház, majd a Thália Színház tagja volt. Operettszínészként ért karrierje csúcsára, emellett több filmben is szerepelt, illetve számos előadást tartott és több cikket és könyvet is publikált az operett műfajáról, annak történetéről.

Előszó

Előljáróban azzal kezdeném, hogy nem szeretném, ha a cím az olvasót megtévesztené. "Az operett csillagai" nem azt jelenti, hogy operettszínészeink és -színésznőink művészi pályafutását, magánéletük... Tovább

Előszó

Előljáróban azzal kezdeném, hogy nem szeretném, ha a cím az olvasót megtévesztené. "Az operett csillagai" nem azt jelenti, hogy operettszínészeink és -színésznőink művészi pályafutását, magánéletük intimitásait, zenés színházaink élettörténetét, rendezők, muzsikusok, szerzők és nem utolsósorban műveik felsorolását lexikális tökéletességgel ismertetem. Szerény próbálkozásom e szűkre szabott terjedelem lehetőségein belül mindezeket a témákat csak igen hozzávetőlegesen érintheti, hiszen a színházi világ égboltozatán hosszú évtizedek óta az operett-csillagai (írók, zeneszerzők, rendezők, színészek, táncosok stb.) olyan beláthatatlan mennyiségben csillognak, sziporkáznak vagy ha úgy adódik, csak pislákolnak, hogy csillagvizsgáló legyen a talpán, aki vállalkozik arra, hogy keletkezésüket, pályájukat szakszerűen, de ugyanakkor közérthetően és főként hiánytalanul számbaveszi. Erre tehát nem vállalkozhatom! De arra sem, hogy átfogó képet adjak a műfaj körüli vitákról (operett, musical stb.), valamint azokról a problémákról, amelyek az operett keletkezése óta mind a mai napig fennállnak. Erre sem vállalkozhatom! Vissza

Tartalom

Előszó helyett5
Hogy is kezdődött6
Az operett Magyarországon13
A magyar operett születése16
Blaha Lujza22
Sztárok és társulatok24
Francia operett, osztrák operett, magyar operett26
Az "ellopott" operett34
Az angol operett35
Fedák Sári41
Az újak: Huszka Jenő - Lehár Ferenc45
A Király Színház52
Kacsóh Pongrác: János vitéz54
Útban a világhír felé60
Kálmán Imre61
Buttykay Ákos - Király Ernő - Rátkai Márton63
Együtt a gárda68
Tíz sikeres esztendő69
Import és export74
Vissza
Tétel sorszám:
165

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
15.100 Ft Licitek száma: 33



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!