TémakörökLezárt aukciók


Schmidt Egon: Kócsagok birodalma (Marián Miklós ornitológusnak dedikált példány)

A Velencei-tó állatvilága

Szerző
Schmidt Egon
Grafikus
Kerekes Anna
Lektor
Radetzky Jenő
Bécsy László
Natura (Budapest) ,
Kiadói fűzött kemény papírkötés , 144 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-233-057-9
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1980, Natura (Kossuth Nyomda, Bp.), 144 p. + [3] p. + [16] t., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első kiadás. Kócsagok birodalma. A Velencei-tó állatvilága. Írta: Schimdt Egon.
Az előlapon a szerző, Schmidt Egon tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "Miklós bátyámnak szeretettel ajánlom Schmidt Egon Bp. 1981. 2. 21."
A címlapon Marián Miklós ornitológus, biológus ceruzával beírt tulajdonosi névbejegyzése látható.
A dedikáció címzettje: Marián Miklós (1914–2011) biológus, zoológus, ornitológus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum természettudományi gyűjteményének vezetője (1957-74). Biológusként zoológiai, ökológiai és faunisztikai vizsgálatokat végzett előbb Somogyban (Baláta-láp), majd a Tisza vidékén. Feldolgozta a Tisza és az alföldi szikes tavak kétéltű és hüllő faunáját, illetve értékes munkát végzett a tiszai árterek madárpopulációinak dokumentációjában.
Tizenhat számozatlan képtáblán fekete-fehér fotókkal, valamint szövegközti rajzokkal illusztrált, tartalomjegyzékkel ellátott kötet. Nyomtatta a Kossuth Nyomda Budapesten.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő példány feliratos, színes fényképpel illusztrált címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, színes fotókkal illusztrált hátlappal, térképvázlattal illusztrált, kiadói előzéklapokkal, tiszta, szép belívekkel, hiánytalan, jó állapotban.
A kötet szerzője Schmidt Egon (Budapest, 1931. június 16. –) ornitológus, Kossuth-díjas író. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, ahol a Madárgyűrűző Központot vezette. 1980-tól az "Állatvilág" magazin szaklektora. Publikált többek között a "Búvár" (Természetbúvár), az "Élet és Tudomány", a "Halászat", a "Nimród", a "Horgászújság" c. lapokban. Számos természetvédelmi ismeretterjesztő könyvet írt, leginkább a madárvédelem témakörében. A hazai rigófélék elismert szakértője, a nemzetközileg jegyzett német "Die Neue Brehmbücherei" monográfiasorozatban ő írta a kékbegyet, a karvalyposzátát és (Farkas Tiborral közösen) a kövirigót bemutató köteteket. Művei között külön csoportot képeznek a kirándulások leírásai, melyek nem csak ismert hazai (és néhány külföldi) madárparadicsomot mutatnak be, hanem olyan közismert élőhelyeket is, mint a Kiskunság, a Dunakanyar, a Margit-sziget, a Gellért-hegy, a Városliget vagy éppen a Kis-Balaton és a Dinnyési Fertő. 17 éven keresztül Balogh Istvánnal együtt készített madárhang-felvételekkel színesített kis anyagokat a Magyar Rádió hetente jelentkező "Oxigén" c. műsorába.

Előszó

Az évek távlatából ma már nehéz eldönteni, mikor szerettem meg a Velencei-tavat. A sok, elsősorban a tó állatvilágával kapcsolatos élmény - valami furcsa, de együtt is éppen oly szép emlékké olvad... Tovább

Előszó

Az évek távlatából ma már nehéz eldönteni, mikor szerettem meg a Velencei-tavat. A sok, elsősorban a tó állatvilágával kapcsolatos élmény - valami furcsa, de együtt is éppen oly szép emlékké olvad össze bennem. Hogy mikor is szerettem meg? Talán azon a rég elmúlt őszi alkonyaton, amikor mint kisfiú először álltam a dinnyési parton, és egészen elmerültem a vöröslő nyugati égbolt előtt vízre érkező libacsapatok csodás látványában. Pedig annak idején még nem tudtam teljes odaadással és osztatlan lelkesedéssel figyelni a madarak légi játékát, mert egy-egy ritkábban látható fajt bizony még könyv segítségével tudtam csak felismerni. Akkoriban még nem volt "Peterson", hogy segítsen a kíváncsi madarászpalántának. Rendszerint Lovassy Sándor "Magyarország gerinces állatai" című könyvét cipeltem magammal, és a képek nélküli szöveg alapján próbáltam a látott madarat meghatározni. Azóta szerencsére lerakódott némi tapasztalat, ebből szeretnék most egy csokorravalót átnyújtani az olvasónak. A könyvben elsősorban gerinces állatokkal, főként madarakkal foglalkozom. Nemcsak azért, mert magam is ezeket kedvelem és ismerem a legjobban, de azért is, mert az érdeklődő természetbarátok is őket veszik észre elsősorban. A rovarok, pókok csodálatos világában sokkal nehezebben ismeri ki magát az állattanban járatlan ember. De azt persze semmi sem gátolja, hogy alkalmilag megcsodáljuk őket. Egy gyönyörű pillangó, a nádszálon sütkérező szitakötő vagy az úton átigyekvő bogár látványa még akkor is élményt jelent, ha netán nem is tudjuk pontosan, milyen fajhoz tartozik. A természet nagy egészének szeretete a legfontosabb. Ha otthon érezzük magunkat a vízparton, a füzesben vagy a suttogó nádasok birodalmában, akkor egy-egy talán pontosan fel sem ismert állat problémája apró részletkérdéssé válik. Szeptemberben járunk, az időjárás kiszámíthatatlan szeszélye néha-néha már az októbert idézi elénk. Megedződött a tanítás az iskolákban, lassan színesedni kezdenek a lombok a fák ágain. Ha megerősödik a szél, egyik-másik elfáradt levél szép csendben elválik az ágtól, és kerengve, hintázva indul a föld felé. Még néhány hét és a pákozdi dombok felett vöröslő nyugati égbolt előtt ismét ott repülnek majd a magas északról érkezett vadlibák. Gágogó hangjuk végigszáll a sárguló nádszálak és a szürkén csillogó víztükör felett. Ha hírüket hallom, biztosan leutazom majd, hogy üdvözöljem őket. Újra ott állok majd a tóparton, mint annyi éven át minden ősszel, és gyönyörködöm bennük. Hallgatom csodálatos hangjukat, figyelem a vízre ereszkedő csapatokat. És közben megszűnik számomra minden egyéb, csak a tóparti alkony marad a tengernyi nagy madárral. Mert a természetes ezerarcú szépsége talán az egyetlen, amit soha meg nem unhat az ember. /A szerző/ Vissza

Tartalom

Ismerkedés a Velencei-tóval7
Évszakok szerint19
Amikor a tavasz bontogatja szárnyait21
Virágzik a nyár51
Őszi madárvonulás81
A jéggé dermedt vizek hátán99
A természetvédelmi terület 117
Belépési engedély a madárrezervátumba119
A madárrezervátum története124
A Charnel István Madárvárta128
Gyakrabban megfigyelhető madarak133
Vissza
Tétel sorszám:
172

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
6.600 Ft Licitek száma: 22Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!