TémakörökLezárt aukciók


Herczeg Ferenc: Tűz a pusztában (Herczeg Ferenc és Szalay Lajos által aláírt, számozott, védődobozos példány)

Szerző
Herczeg Ferenc
Grafikus
Szalay Lajos
Uj Idők Irodalmi Intézet RT. (Singer és Wolfner) (Budapest) ,
Kiadói félbőr kötés , 101 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1943, Új Idők Irodalmi Intézet R. T. (Singer és Wolfner) (Hungária Nyomda Rt.), 100 p. + [1] p. + [12] t.: ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Előre bejegyzett ajándékozási bejegyzéssel ellátott példány, melyet aláírt a szerző és az illusztrátor. Számozott, bibliofil kiadás. Tűz a pusztában. Írta: Herczeg Ferenc.
A címlapon előre bejegyzett ajándékozási bejegyzés olvasható: "Traeger Ernőnek a jóbarátnak. 943. szept. 22.", mely alatt a szerző, Herczeg Ferenc és az illusztrátor, Szalay Lajos tollal beírt, jól olvasható aláírása látható.
A dedikáció címzettje, Traeger Ernő (Pinkafő, 1887. október 27. – Vác, 1971. február 15.) osztrák–magyar családból származó jogász, politikus, gyorsírástörténész. A cs. és kir. (közös) pénzügyminisztérium, majd a Magyar Királyság állami tisztviselője, ezt követően miniszteri tanácsos, utána pedig az osztrák–magyar határmegállapító bizottság titkára volt. Dolgozott az Ausztriának ítélt nyugat-magyarországi területek visszaszerzéséért. 1926-ban megválasztották a gyorsírási ügyek kormánybiztosának, majd 1942-től a Nemzetvédelmi Propagandahivatal miniszteri tanácsosaként tevékenykedett. Később pedig a Gyorsírók Országos Szövetségének munkatársa lett.
"Készült Herczeg Ferenc nyolcvanadik születésnapjára, ezer számozott példányban". E példány száma 35.
Szalay Lajos tizenkét fekete-fehér rajzával illusztrált kiadás. Nyomtatta a Hungária Nyomda Rt.
Kiadói félbőr kötésben lévő példány feliratozatlan, színes, mintás címfedéllel és hátlappal, aranyozott feliratos, díszes, álbordás könyvgerinccel, színes, mintás, kiadói előzéklapokkal, hiánytalan, jó állapotban, színes, mintás, feliratozatlan, eredeti védődobozban.
A szerző, Herczeg Ferenc (1863. szeptember 22. – Budapest, 1954. február 24.) író, színműíró, újságíró. A Horthy-korszak egyik legnépszerűbb írója. A Temesvári Piarista Gimnáziumban tanult, majd Budapesten volt joghallgató és ügyvédjelölt. Egy kardpárbaj apropóján a váci fegyházba került, itt írta meg a Fenn és Lenn c. első regényét, amellyel a Singer és Wolfner Könyvkiadó 1000 frankos regénypályázatát is megnyerte. 1891-ben Rákosi Jenő felfigyelt "Egy kard affaire" c. tárcájára és a "Budapesti Hírlap"-hoz szerződtette mint állandó tárcaírót. Ekkor novellák és vígjátékok helyett már történelmi drámákat, regényeket kezdett írni, amikkel hatalmas sikere lett. 1893-ban a Nemzeti Színház bemutatta "A dolovai nábob leánya" c. első drámáját, mely az év során huszonötször került előadásra. Az "Új Idők" c. népszerű irodalmi hetilap főszerkesztője, a Magyar Revíziós Liga elnöke. A területi revízió következetes képviselőjeként többször is nyilatkozott a hazai és a nemzetközi sajtóban egyaránt.

Előszó

Részlet a könyvből: Fiatal emberpár áll a potrohos kőerkélyen és csendesen tekint ki a nyári éjszakába. Az égbolt csillagos, de lenn a földön is hosszú csillagsor fénylik: fáklyás jobbágyok... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: Fiatal emberpár áll a potrohos kőerkélyen és csendesen tekint ki a nyári éjszakába. Az égbolt csillagos, de lenn a földön is hosszú csillagsor fénylik: fáklyás jobbágyok állanak a megyei úton, hogy a netán még elkésetten érkező vendéghintók elé világítsanak. A kastély ablakai mind tárva-nyitva vannak, az öreg ház ragyog, zeng és kacag az ünnepi jókedvtől. A kert felé ugyan csöndesség van, ott a kártyások ülnek együtt, a földszint azonban igen lármás, ott magyar urak isszák a hegy levét, közben hangos szóval szeretik a hazát és sokat emlegetik az ifjú Mária Teréziát. Vissza
Tétel sorszám:
085

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
33.500 Ft Licitek száma: 64Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!