TémakörökLezárt aukciók


Kass János/Miklós Pál: Fejek (Balla Demeternek dedikált példány) (Borító- és kötésterv: Kass János)

Szerkesztő
Miklós Pál
Pásztói Margit
Grafikus
Kass János
Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata (Budapest) ,
Kiadói fűzött kemény papírkötés , 60 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 32 cm x 22 cm
ISBN: 963-336-014-5
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1974, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalat (Athenaeum Nyomda, Bp.), [28] t. + [3] p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Kass János által dedikált példány. Első kiadás. Fejek. Illusztrációk, borító- és kötésterv: Kass János. Szöveg: Miklós Pál.
A címlap hátoldalán a kötet grafikusművészének, Kass Jánosnak a tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "Balla Dömének Kass János"
A dedikáció címzettje Balla Demeter (Szentes, 1931. május 4. – Budapest, 2017. november 5.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar fotográfus, érdemes művész.
Összesen huszonnyolc képtáblán Kass János többségében fekete-fehér, illetve néhány színes, egész oldalas grafikáját ábrázoló, Miklós Pál kísérőszövegével kiegészített képzőművészeti album. Nyomtatta az Athenaeum Nyomda Budapesten.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő példány feliratozatlan, illusztrált címfedéllel és hátlappal, feliratos könyvgerinccel, illusztrált előzéklapokkal, tiszta belívekkel, hiánytalan, jó állapotban, feliratos, betűképpel illusztrált kiadói borítófedélben.
A kötet dedikálója Kass János (Szeged, 1927. december 26. – Budapest, 2010. március 29.) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervező, illusztrátor. A Magyar Iparművészeti Főiskolán és a Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1967-től az Iparművészeti Főiskola tipografikai tanszékén volt tanár. 1965–73 között az Új Írás folyóirat művészeti szerkesztőjeként dolgozott. Hosszú és sokoldalú művészi pályafutása alatt számtalan könyvet illusztrált. A '70-es évektől bélyegek tervezésével is foglalkozott.
"Ennek a csodálatosan szép albumnak az első lapján egy fekete kört látunk. Második lapján: egy félig fekete, de félig már fehér kört. Aztán — továbbiakban — ez a kör szétnyílik előttünk, kibontakozik: pontok és vonalak jelennek meg a szemünk előtt. A vonalak, pontok, s végül a körök, a kiformálódott gömbök is osztódnak: elnyúlnak, összenyomódnak, kiszélesülnek és kiteljesednek. Aztán előttünk áll: az emberi fej. Aztán az emberi fejek. Egyformák. És különbözőek. Mint az életben. A fejek egyéniséget nyernek. De el is veszthetik egyéniségüket." (Képes Újság, 15. évf./50. sz., 1974. december 14., 13.)

Előszó

a kör írott jel. a képíró ezzel a jellel helyettesíti a gömböt, amely a geometria tudósa szerint a legtökéletesebb test. a tökéletes testet, bár a természettől lestük is, tökéletesebbé csak mi... Tovább

Előszó

a kör írott jel. a képíró ezzel a jellel helyettesíti a gömböt, amely a geometria tudósa szerint a legtökéletesebb test. a tökéletes testet, bár a természettől lestük is, tökéletesebbé csak mi emberek tettük hézagtalan és makulátlan gömb anyagban sosincs, csak a fejünkben. a fejünk ugyancsak gömbféle, de, anyagból lévén, mindig tökéletlen: van tökfej és tojásfej, kockafej és vízfej, s a kifejezően betűrímest, nyelvünk telitalálatát le sem szabad írni. a rokonság analógiás csupán, de tény, hogy a primitív ember körrel jelöli a fejet, amikor elkezd képet írni, s így tesz a kisgyerek is. mert az egyes ember is végigrója kicsinyben a maga rövid életútján annak a nagy és tömérdek embernek a pályáját, amelynek eleme is, huzalozása is, de célja és értelme is: az emberiséget az ember a nemének lényegére utaló fej jelével írható le képben a legnyomatékosabb módon. ennek a törvénynek tesz eleget a művész, amikor saját szemének, kezének, eszének, lelkének látomását írja tudatos és érzékeny képekbe. az élet maga éppoly tökéletlen, mint az anyagból való gömb, tökéletes csak az eszméje lehet mind a kettőnek a jel, akár körrel a gömböt, akár fejekkel az élet világát jelölje, mindent magában hordhat. a művészt is, látomását is, az emberiséget is, az eszmét is, a természet torz és szeplős gömbjeit is, a bennük párolt teljes és tiszta eszméket is. ha van, aki az írott jelek üzenetét kihüvelyezi Vissza
Tétel sorszám:
107

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
6.100 Ft Licitek száma: 11Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!