Lezárt aukciók


Kassák Lajos: A mi életünkből - 1932 (aláírt példány)

Szociofoto kiállítás/Damjanich Múzeum

Fotózta
Bass Tibor
Bergmann Teréz
Bruck László
Gönci (Frühof) Sándor
Haár Ferenc
Lengyel Lajos
Schmidt Anna
Tabák Lajos
Kapcsolódó személy
Kassák Lajos
Kaposvári Gyula
Damjanich Múzeum (Szolnok) ,
Kiadói ragasztott papírkötés , 47 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 19 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Szolnok, 1966, Damjanich Múzeum (Kossuth Nyomda, Bp.), 16 p. + + [3] p. + [28] t.: ill. + 1 mell.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Kassák Lajos által aláírt példány. A mi életünkből - 1932. Szociófotó kiállítás.
Az előlapon Kassák Lajos Kossuth-díjas író tollal beírt, jól olvasható aláírása látható: "Kassák Lajos 1966. X/9.".
Kiállítási katalógus. A fedőlap első oldalán: Erőszak (Foto: Lengyel Lajos). A fedőlap hátsó oldalán: Magánút, tilos az átjárás! (Foto: Tabák Lajos). Huszonnyolc fekete-fehér feliratos fényképpel illusztrált, valamint Kaposvári Gyula bevezetőjével, Kassák Lajos előszavával, illetve német, orosz, francia összefoglalóval kiegészített kiadás. Nyomtatta a Kossuth Nyomda Budapesten.
Kiadói ragasztott papírkötésben lévő példány feliratos, fekete-fehér fényképpel illusztrált címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel, néhány nedvességtől foltos, hullámos lappal, fekete-fehér fényképpel illusztrált hátlappal, hiánytalan állapotban.
Különálló egyedi melléklet: A mi életünkből - 1932. Szociófotó kiállítás meghívója (Damjanich Múzeum, Szolnok, 1966. okt. 9. - nov. 7.).
A kötetet aláírta, Kassák Lajos (Érsekújvár, 1887. március 21. – Budapest, 1967. július 22.) író, költő, műfordító, képzőművész. A "Tett" főszerkesztője, a bécsi "Ma" munkatársa, a Tanácsköztársaság alatt az Írói Direktórium tagja, valamint avantgárd szellemű folyóiratok szerkesztője volt. Majd az "Új Idők" és az "Alkotás" szerkesztőjeként tevékenykedett és a "Libertas" Szabadkőműves Páholy tagja lett. Később az SZDP Művészeti Bizottságának elnöki tisztségét töltötte be. 1948 januárjától országgyűlési képviselő volt. Nyitott, demokratikus művészeteszményben hitt. Egy nemzetközi költői nyelv kialakítására törekedett, amit több művészeti irányból közelített meg (avantgárd, expresszionizmus, futurizmus, dadaizmus, szürrealizmus, konstruktivizmus). Kassák Lajos a magyar avantgárd kitörölhetetlen, hatalmas, sokszínű alakja. Univerzális költészete és annak egyéni kifejezésmódja a magyar líra megújítóvá avatta a szerzőt.

Előszó

1932-ben Szolnokon, egy tavaszi vasárnap délelőtt, fényképkiállítás megnyitására sereglettek össze fiatal szolnoki munkások és értelmiségiek, de a 10 órára hirdetett megnyitó elmaradt, mert a... Tovább

Előszó

1932-ben Szolnokon, egy tavaszi vasárnap délelőtt, fényképkiállítás megnyitására sereglettek össze fiatal szolnoki munkások és értelmiségiek, de a 10 órára hirdetett megnyitó elmaradt, mert a rendőrség őrizetbe vette Kassák Lajos írót, lengyel Lajos budapesti nyomdászgrafikust és Tabák Lajos szolnoki magántisztviselőt. A Tisza-parton levő rendőrségi fogda lakói ellen megindult az eljárás. A rendőrség a kiállított fényképeket is lefoglalta. Szolnokon gyorsan szétfutott a hír. Kassák Lajos író előző esti irodalmi előadásáról is sok szó esett. A rendőrség sorra kihallgatta azokat is, akik részt vettek az előadáson. A szolnoki újságok és az országos lapok részletesen kommentálták a szociofotó kiállítás előzményeit. Ezekből közöljük a Szolnoki Újság 1932. április 7-i számában megjelent közleményt: "Kassák előadása és a fotókiállítás." "A szolnoki Magántisztviselők Egyesülete f. hó 2-án (szombaton) este 8 órakor saját helyiségében előadó estet rendezett, ahol Kassák Lajos író »Irodalmi problémák« címen tartott előadást. Másnap (vasárnap) pedig fotokiállítást rendeztek jórészt budapesti amatőrök képeiből. Kassák Lajos előadót és Lengyel Lajos fővárosi nyomdászt, a fotokiállítás rendezőjét, a rendőrség a társadalmi rend elleni izgatás vétsége címén vasárnap őrizetbe vette. kihallgatásuk után kedden mindkettőjüket szabadon bocsátották, de az eljárás tovább folyik ellenük a budapesti kir. ügyészségen. Vissza

Tartalom

Tabák Lajos: "Modern csendélet - 1932"
Bass Tibor: Proletárcsalád
Bass Tibor: Tört hegedűvel
Bruck László: Megöregedve
Bruck László: Kikötőben
Bergmann Teréz: Proletárgyermekek
Bergmann Teréz: Profit
Gönci (Frühof) Sándor: Proletárgyermek bölcsőben
Gönci (Frühof) Sándor: Külváros
Gönci (Frühof) Sándor: Üvegező
Gönci (Frühof) Sándor: Kimerülve
Haár Ferenc: Ifjúmunkás
Haár Ferenc: Utcán
Lengyel Lajos: Van, de nincs
Lengyel Lajos: Muterka
Lengyel Lajos: Szénhordók
Lengyel Lajos: Papucsos
Lengyel Lajos: Munkásasszonyok
Lengyel Lajos: Népkonyha
Schmidt Anna: Munka nélkül
Tabák Lajos: Szociális berendezésünk magaslatán
Tabák Lajos: Nehéz munka
Tabák Lajos: Cselédember portréja
Tabák Lajos: Másnak aratnak I.
Tabák Lajos: Másnak aratnak II.
Tabák Lajos: Másnak aratnak III.
Tabák Lajos: Szerelők magasban
Gönci (Frühof) Sándor: Munkában
Vissza
Tétel sorszám:
108

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
17.500 Ft Licitek száma: 41Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!