TémakörökLezárt aukciók


Cs. Pataj Mihály

Kiállítási meghívó/Gulácsy Lajos Terem Szeged, Kárász utca 17. 1979. március 22. csütörtök délután 5 óra

Kapcsolódó személy
Cs. Pataj Mihály
Gulácsy Lajos Terem (Szeged) ,
Kiadói hajtogatott papír , 4 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 22 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Szeged, 1979, Gulácsy Lajos Műterem kiadása (Képcsarnok Nyomda, Bp.) 4 p.; ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Cs. Pataj Mihály festőművész által aláírt példány. Első kiadás. Kiállítási meghívó Cs. Pataj Mihály festőművész kiállításának ünnepélyes megnyitójára 1979. március 22.-én csütörtökön délután 5 órára.
A kiállítást megnyitja: Dr. Koncz János a neveléstudományok kandidátusa, az MSZMP Csongrád Megyei Bizottságának titkára.
Címoldalon a festőművész, Cs. Pataj Mihály tollal beírt aláírása látható.
Szövegkivonat: Ács József (Cs. Pataj Mihály szabadkai tárlatának kritikájából).
Ismertető szöveggel és fekete-fehér reprodukciókkal.
Kiadói hajtogatott papírkötésben lévő példány feliratozott, illusztrált címoldallal, valamint a kiadási adatok feltüntetésével ellátott hátoldallal, jó állapotban.
Cs. Pataj Mihály [Pataj Mihály] (Békéscsaba, 1921. december 22. — Szeged, 2008. január 24.) magyar festő, grafikus, művésztanár. Szülővárosában a Rudolf Főgimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán ábrázoló geometria-művészeti rajz és festő-művészettörténet szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. A főiskolán Rudnay Gyula volt a mestere. 1947-ben elvégezte a szegedi Apponyi Kollégiumot, ahol tanítóképző intézeti tanári képesítést szerzett. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Rajz- és Művészettörténet tanszékének oktatótanára, főiskolai docens, tanszékvezető, a Képzőművészeti Szövetség, a Rudnay Gyula Baráti Társaság és a Magyar Festők Társaságának tagja. Műveit átjárja a lüktetés, a szenvedélyesség, expresszív formaelemek dominanciája.

Előszó

....Cs. Pataj Mihály a festészet mai eszközeivel és kifejezésmódjával a múltból meríti inspirációját és leggyakrabban témáit is. Eltérően az alföldi művészet múlt felé való fordulásától és... Tovább

Előszó

....Cs. Pataj Mihály a festészet mai eszközeivel és kifejezésmódjával a múltból meríti inspirációját és leggyakrabban témáit is. Eltérően az alföldi művészet múlt felé való fordulásától és hangsúlyozottan érzelmi, meditáló jellegétől, Cs. Pataj Mihály az intellektuson keresztül a népszerű tudományra emlékeztető módszerekkel közelíti meg és kezeli témáit. Érdeklődésében a művelődéstörténetet és néprajzot boncolgató kiváncsiság derűje viszi a fő szólamot. A vizsgáló és körültekintő, a történeti emlékezés egymás alatti rétegeit a régészeti kutatások módszereire hasonlító módon tárja föl.... ...az alkotásaiban rétegenként halad vissza a múltba, vagy a múltból a jelen felé. Elemez és állandóan "ízlel", örömét leli a múltba, a néprajzba és a tájba való művelődéstörténeti "leszállásaiban" és a jelenben való fölmerüléseiben. Ez tehát Cs. Pataj esztétikájának időben széthúzott, "kincsekben gazdag" területe. Valójában "történelmi regényíró" és festészetben Passuth, Mereskovszkij módszereire emlékeztet. Cs. Pataj stílusa kemény, sarkos és fordulatos színeinek hőfoka a múlt képzeletét tágítja és cselekvéssel telíti... Kivonat, Ács József: Cs. Pataj Mihály Szabadkai tárlata c. kritikájából Vissza
Tétel sorszám:
033

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
800 Ft Licitek száma: 8Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!