TémakörökLezárt aukciók


Benczúr Gyula levele saját névjegykártyáján Kézdi-Kovács László festőművész részére (Eredeti megcímzett borítékban.)

Papír
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv:
Méret:
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

h. n., 1915, Benczúr Gyula levele saját névjegykártyáján Kézdi Kovács László festőművész részére, [2] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Benczúr Gyula levele saját névjegykártyáján Kézdi-Kovács László festőművész részére.
A levél tárgya: Benczúr Gyula megkéri Kézdi-Kovács Lászlót, hogy a Pesti Hírlapban ismertesse az Árpád-házi sz. Erzsébet népipar és hímzőtelep vásárát, mely a hadiárvák javára gyűjt.
Benczúr Gyula saját, nyomtatott névjegykártyájára kézzel írt, keltezéssel (1915. V. 27.) ellátott, jó állapotú magánlevél, kézzel címzett, két bélyegzéssel és egy bélyeggel ellátott borítékban. A boríték hátlapján a szerző nevének utólagos, ceruzás feltüntetése látható.

A levelet írta, Benczúr Gyula (Nyíregyháza, 1844. január 28. – Dolány, 1920. július 16.) festőművész, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. 1861-től a müncheni Képzőművészeti Akadémián folytatott tanulmányokat, ezt követően először Olaszországba, majd Franciaországba tett tanulmányutat. 1876-tól a müncheni akadémia tanára lett. Később, miután visszajött Magyarországra megalapította a Benczúr-mesteriskolát, az első magyar művészképzőt, melyet haláláig vezetett. 1906-ban a főrendiház örökös tagjának választották.

A levél címzettje, Kézdi-Kovács László (Pusztalsócikola, 1864 - Budapest, 1942) festő, művészeti író. Ligeti Antal útmutatásával kezdett festeni. Naturalista szemléletű, főként erdőrészleteket ábrázoló festményeivel lett közismert. 1886-tól szerepelt rendszeresen a Műcsarnok kiállításain. 1900-ban a párizsi világkiállításon ezüstérmet, Londonban, az "Erdőrészlet" c. munkájáért aranyérmet kapott. 1906-ban a Könyves Kálmán Szalonban, 1911-ben és 1921-ben a Nemzeti Szalonban és a Műcsarnokban nyílt nagy gyűjteményes tárlata. 1893-tól a "Pesti Hírlap" képzőművészeti kritikusa volt. Több képe a Szépművészeti Múzeum tulajdonába került.
Tétel sorszám:
019

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
65.000 Ft Licitek száma: 67Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!