TémakörökLezárt aukciók


Ferenc tecki herceg [Francis, Duke of Teck], II. Erzsébet brit királynő dédapjának autográf, aláírt levele [Liszt Ferenc koncertjére invitáló levél.]

Kapcsolódó személy
Teck Ferenc
Papír , 3 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Angol 
Méret: 17 cm x 11 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Ferenc tecki herceg autográf, aláírt levele levélpapíron, [3] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Württembergi Ferenc tecki herceg, II. Erzsébet brit királynő dédapja által tollal írt és aláírt, angol nyelvű magánlevél.
A levél tárgya: Közvetlen hangú levelében a szerző arra kéri a közelebbről meg nem nevezett, csupán a tisztségével megszólított („Sub Dean” [aldékán]) címzettet, hogy fogadja el tőlük a Liszt koncertre, a királyi helyekre („for the Royal Sofas”) szóló 3 jegyet, mivel ők nem tudnak elmenni az eseményre. Egyúttal felhívja a figyelmét, hogy azt, hogy maga Liszt Ferenc is fog-e játszani a koncerten, pontosan nem tudják. (A levél a jegyeket nem tartalmazza, a koncert pontosabb adatait – helyszín, időpont – nem közli.)
A kézirat feltehetően Liszt Ferenc utolsó, már halála évében, 1886 tavaszán tett londoni látogatásához kötődő egyik eseményre utalhat.
A dokumentum harmadik oldala üres, negyedik oldalán pedig ceruzával beírt, régi tulajdonosi bejegyzések láthatók.
Fejlécén dombornyomású nemesi címerrel és „White Lodge, Richmond Park” [korábban királyi rezidenciaként szolgáló londoni épület, jelenleg a Királyi Balettiskola székhelye] feliratozással, évszám nélküli keltezéssel („Thursday 8th”/„8-a csütörtök”) ellátott kézirat, az első oldalon fekete keretezéssel díszített, az utolsó – korábbi ragasztás nyomait magán viselő – lapon sérült levélpapíron.
A levél írója württembergi Ferenc tecki herceg [angol nevén: Francis, Duke of Teck, 1863 előtt: Count Francis von Hohenstein; németül: Herzog Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Teck] (Eszék, 1837. augusztus 28. – London, 1900. január 21.) Sándor Pál Lajos württembergi herceg és az erdélyi származású Rhédey Klaudia grófnő gyermeke, Teck Mária, V. György brit király feleségeként a későbbi Mária királyné édesapja, II. Erzsébet királynő dédapja. A magyar felmenőkkel is rendelkező herceg felesége, Mária Adelaida cambridge-i hercegnő révén – aki Viktória királynő unokatestvére volt – lett a brit királyi család tagja.
Tétel sorszám:
058

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
41.500 Ft Licitek száma: 44Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!