Lezárt aukciók


Babits Mihály autográf képes levelezőlapja, Szuper Mihályné úrnő részére

Kapcsolódó személy
Babits Mihály
, Papír , 2 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 9 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2023-05-28 20:00

Aukciós tétel adatai

[Szekszárd], 1905, Babits Mihály autográf képes levelezőlapja, Szuper Mihályné úrnő részére

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Babits Mihály autográf képes levelezőlapja, Szuper Mihályné úrnő részére.
A kép alatt a szöveg végén, Babits Mihály író, költő tollal írt, jól olvasható aláírása látható.
A levelezőlap szövege: "Kedves névnapjára minden jót kíván és kezeit csókolja Babits Mihály. A kis Ilonkának is minden jót kívánok. Szekszárd".
A címzés: "Nagyságos Szuper Mihályné urnőnek. Baján. Petőfi u. 56."
Kézzel írt és címzett, bélyeggel és postai bélyegzéssel ellátott, jó állapotú levelezőlap.

Babits a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen tanult. A vizsgák letétele után, mint tanárjelölt a gyakorlóévét a bajai katolikus főgimnáziumban töltötte, ahol 1905. szeptemberében állt munkába. Szuper Mihály nyugalmazott honvéd századosnál bérelt szobát a Petőfi utca 56. számú házban. Jelen levelezőlap címzettje Szuper Mihály felesége, Ilka néni, aki a bajai tartózkodása alatt a költőt pártfogásába vette. Az ott töltött idő olyan nagy hatást tett Babitsra, hogy később a "Hatholdas rózsakert" c. novellájában Ilka néni is feltűnik, mint az egyik szereplő.

A levelezőlapot írta, Babits Mihály (Szekszárd, 1883. november 26. – Budapest, 1941. augusztus 4.) költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század elei magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, a "Nyugat" első nemzedékének tagja. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult, mint magyar–francia (az utóbbi helyett később latin) szakos hallgató. Hatalmas műfordító vállalkozása volt Dante Isteni színjátékának magyarra fordítása. 1918-as megalakulásakor a Vörösmarty Akadémia alelnöke, majd elnöke. 1930-ban a Kisfaludy Társaság rendes tagja, 1920 februárjától kizárásáig a Petőfi Társaság rendes tagja volt. Ezt követően a "Nyugat" főmunkatársa, majd 1919-ben egyetemi tanár lett. 1929-től pedig a "Nyugat" főszerkesztőjeként tevékenykedett.
Tétel sorszám:
006

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
110.000 Ft Licitek száma: 20Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!