Lezárt aukciók


Wass Albert: A kastély árnyékában (Veress Lajosnak dedikált példány)

Szerző
Wass Albert
Révai (Budapest) ,
Kiadói félvászon kötés , 337 oldal
Sorozatcím: Wass Albert munkái
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Aukció vége:
2023-05-28 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1943, Révai (Révai Nyomda), 337 p. + [2] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első kiadás. Wass Albert Munkái c. sorozatban (számjelzés nélkül) megjelent mű.
A kastély árnyékában. Regény. Írta: Wass Albert.
A címlapon a szerző, Wass Albert tollal beírt, névre szóló dedkációja olvasható: "Veress Lajosnak hűséggel és becsülettel Wass Albert".
A dedikáció címzettje, Veress Lajos (Sepsiszentgyörgy, 1889. október 4. – London, 1976. március 29.), primor, magyar királyi honvéd vezérezredes, hadtörténész. A lovashadosztály vezérkari főnöke (1933-1935), a 15. gyalogdandár (1938-1940), a 2. lovasdandár (1940), az 1. páncéloshadosztály (1942), a IX. hadtest (1942-1944), valamint a 2. hadsereg (1944) parancsnoka volt. 1944-től német és nyilas fogságban került. Jobboldali, államellenes összeesküvés koholt vádjával 1947-ben halálra ítélték, ítéletét később életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1956-ban szabadult, ezt követően emigrált és Londonban telepedett le.
A sorozatban megjelent művek listájával és kiadói könyvhirdetéssel kiegészített kiadás. Nyomtatta a Révai Nyomda.
Kiadói félvászon kötésben lévő példány, feliratos címfedéllel és könyvgerinccel, címfedél felől sérült előzéklappal, színezett felső lapélekkel, átlagos, hiánytalan állapotban.
A kötet szerzője, gróf szentegyedi és cegei Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. – Astor /USA, Florida/ 1998. február 17.) erdélyi magyar író, költő. Erősen nemzeti érzelmű, Erdélyhez kötődő, érzelemgazdag, sajátos hangulatú prózája széles körben lett népszerű Magyarországon és a határon túli magyarok között. 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt.

Előszó

Részlet a könyvből: "A négy szürke lipicai kanca úgy vetette a fejét, mintha tudta olna, hogy aki a szánkóban ül, nagy farkasprémes utazó bundában, fülére húzott csúcsos süveggel, zuzmarás... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: "A négy szürke lipicai kanca úgy vetette a fejét, mintha tudta olna, hogy aki a szánkóban ül, nagy farkasprémes utazó bundában, fülére húzott csúcsos süveggel, zuzmarás bajusszal, mozdulatlanul mint valami szobor, az maga a főispán, a vármegye legnagyobb ura. Vetették a fejüket, rázták a nyakukba akasztott sokhangú zörgőt, melyek hosszú, piros szíjon sorakoztak egymás alatt. A szél kapdosta a kápákra akasztott rókafarkat, játszott a négy ló párájával s egy-egy darabot belőle, mint zuzmarát, lerakott a gyeplőt tartó kocsis bozontos bajuszára, szemöldökére. A kocsis úgy ült ott a feketére fényezett szánkó bakján, sötétkék, zsinóros bundájában, magyaros süvegben, mint valami haragos, öreg hadisten. Birkabőrkesztyűs nagy kezeiben keményen fogta a négy ló gyeplőjét, nem nézett sem jobbra, sem balra, csak egyenesen a négy lóra és a négy ló elé, a csikorgóra fagyott téli útra. Orra alatt két fehér jégycsap fityaegett egészen az álláig és száját is eltakarta. Zuzmarás szemlödökei fehéren ugrottak elő piros arcából s e két sövény mögül két apró kék szem figyelt előre, olyan színűek éppen, mint amilyen színe az égnek volt, azon a napon." Vissza
Tétel sorszám:
213

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
185.200 Ft Licitek száma: 51Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!