Lezárt aukciók


Pilinszky János: A nap születése (dedikált példány)

Szerző
Pilinszky János
Szerkesztő
Lengyel Balázs
Grafikus
Bálint Endre
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (Budapest) ,
Kiadói fűzött kemény papírkötés , 91 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 12 cm
ISBN: 963-11-0104-5
Aukció vége:
2023-05-28 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1974, Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (Zrínyi Nyomda, Bp.), 91 p. + [4] p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első kiadás. A nap születése. Írta: Pilinszky János.
Az előlapon a szerző, Pilinszky János tollal beírt, névre szóló, egy rövid verssel kiegészített dedikációja olvasható:

"J.-nak és Zs.-nak: Jancsi.

Én is gyerek vagyok,
Te is gyerek vagy,
s valahogy azok ma-
radunk mindig".

Bálint Endre szövegközti, egy színnel színezett rajzaival gazdagon illusztrált, valamint tartalomjegyzékkel és könyvhirdetéssel kiegészített kötet. Nyomtatta a Zrínyi Nyomda Budapesten.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő példány, feliratos, színes illusztrációval ellátott címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, tiszta belívekkel, hiánytalan állapotban.
"Pilinszky János megelevenítő erejű költői tolla varázslatos mesék világába viszi olvasóit. Tündöklő szépségű tájakon régről ismert mesehősök új alakban elevenednek meg és különleges események játszódnak le velük..." - írta a műről Bujdosó Éva (A Tanító, 1974 szeptember 01./12. évfolyam/9. szám).
A szerző, Pilinszky János (Budapest, 1921. november 27. – Budapest, 1981. május 27.) a huszadik század meghatározó magyar költője. A Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, az Újhold köré csoportosult írónemzedékének a tagja. Az Újhold társszerkesztője (1946-48) volt. Verseit az Élet, a Vigília, az Ezüstkor és az Új Ember is gyakran közölte. Költészetében a hit, a spiritualitás a humánum, az emberi szenvedés, a megértés és az emberi kapcsolatok nagy jelentőséggel bírnak és a lírai magasságokban új értelmet, új dimenziót nyernek. A költő keresztény hitelveket felvállaló, egzisztenciális, finom lírája a magyar irodalom kincsei közé tartozik.

Fülszöveg

Pilinszky János varázsos tolla a mesék birodalmának kapuját nyitja meg A nap születésében. S ha az ő varázslata nyitja meg ezt a kaput, akkor valóban gyönyörű és csodás világ nyílik meg előttünk.... Tovább

Fülszöveg

Pilinszky János varázsos tolla a mesék birodalmának kapuját nyitja meg A nap születésében. S ha az ő varázslata nyitja meg ezt a kaput, akkor valóban gyönyörű és csodás világ nyílik meg előttünk. Új, sosem képzelt történetek bomlanak ki, tündökletes szépségű tájak nyílnak meg, s még az ismert mesehősök is új alakban, új köntösben pompáznak. Varázslatának titka a letisztult költészet, mely színes és pontos képzelettel láttatja azt, amit láttat.
Jól ismert Pilinszky verseinek megelevenítő ereje, elvontan is érzékletes mélysége. Itt, a gyermekolvasókra gondolva, nem az elvontság, hanem az érzékletes mélység lép előtérbe. Meséi a legnemesebb költői hagyományból fakadnak, abból lépnek óvatosan előre a szó legjobb értelmében vett modern költészet felé. Vissza

Tartalom

A naphajú királyleány5
A madár és a leány17
Aranymadár27
Ének a kőszívű királyról44
A nap születése61
Kalandozás a tükörben73
Vissza
Tétel sorszám:
161

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
79.000 Ft Licitek száma: 49Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!