Témakörök



Lezárt aukciók


Radvánszky Béla, báró: Régi magyar szakácskönyvek I. (Unicus kötet, címlap hiány!) (A kötet szerepelt az ÁKV 1980. évi, XIV. aukciójának 430. tételeként.)

Házi történelmünk emlékei/Második osztály/Szakácskönyvek

Magyar Történelmi Társulat (Budapest) ,
Könyvkötői félvászon kötés , 431 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2024-07-21 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1893, Magyar Történelmi Társulat (Athenaeum R. Társulat Könyvnyomda, Bp.), XXI p. + [3] p. + 413 p. + [1] p. + 1 mell. (hasonmás)

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első, unicus kiadás. Házi Történelmünk emlékei. Második osztály. Szakácskönyvek. Gyűjti: báró Radvánszky Béla.
[Régi magyar szakácskönyvek I.] Közli: báró Radvánszky Béla.
Egy kisebbített alakú hasonmással, szerzői előszóval, név- és helymutatóval, betűrendes tárgymutatóval, a sajtóhibák jegyzékével és tartalomjegyzékkel kiegészített kötet. A könyv szerepelt az ÁKV 1980. évi, XIV. aukciójának 430. tételeként (címke a hátlap felőli előzéklapon). A kötet címlapja hiányzik. Nyomtatta az Athenaeum R. Társulat Könyvnyomda, Budapesten.
Könyvkötői félvászon kötésben lévő példány feliratozatlan, színes, mintás címfedéllel és hátlappal, aranyozott feliratozású könyvgerinccel, pótolt sorozatcímlappal, néhány oldalon ceruzás aláhúzással és kiegészítéssel.
A kötetet közölte Báró Radvánszky Béla (Sajókaza, 1849. március 1. – Budapest, 1906. május 2.), művelődés- és irodalomtörténész, politikus, császári és királyi kamarás, belső titkos tanácsos, koronaőr, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A budapesti egyetemen szerzett jogi diplomát. Az 1860-as évektől kezdve foglalkozott oklevelek másolásával, vízjegyek, pecsétek, címerek gyűjtésével. Ekkor vetette meg alapját a 20. század elejére már mintegy 14 000 kötetre menő ritkaságokban gazdag sajókazai könyvtárának is. 1875 és 1882 között országgyűlési képviselőként tevékenykedett, majd Zólyom vármegye főispánja lett. 1875-ben megkapta a bárói címet. Később az általa alapított Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaságnál elnöki, valamint a Magyar Protestáns Irodalmi Társaságnál alelnöki tisztséget töltött be. 1895-ben kinevezték koronaőrnek.

Előszó

Részlet a könyvből: Nemzetünk benső élete ismeretének egy fontos részét képezi a régi magyar konyha állapota. Méltán érdekelhet bennünket, hogy őseink hogyan étkeztek, mit ettek, miként főzték az... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: Nemzetünk benső élete ismeretének egy fontos részét képezi a régi magyar konyha állapota. Méltán érdekelhet bennünket, hogy őseink hogyan étkeztek, mit ettek, miként főzték az ételeket, mennyire volt nálunk kifejlődve az elmult századok szakácsművészete, minő multra támaszkodott az e század első felében még hires magyar konyha. Mind ezekre felvilágosítást első sorban a régi magyar szakácskönyvekből nyerhetünk. ezek bizonyítják azt, hogy a szakács-művészet nálunk már a XVI.-ik században is meglehetős magas fokon állott. Vissza

Tartalom

I. Rész.
Néhány jó magyar és cseh étel főzésének feljegyzése 3
II. Rész.
Szakács tudomány.
Első része az szakács tudománynak 9
Második része az szakács tudománynak 11
Az tehénhúsról 13
Az borjúhúsról 35
Az juhhúsból készült étkek 47
Bárányhúsból készült étkek 55
Disznóhúsból készült étkek 59
Az malaczok 69
Lúdhúsból készült étkek 75
Az lúdfiakról 82
Tyúkokból készült étkek 85
Halakból késült étkek 104
Pozsárokről 114
Czompókról 118 tokokról 120
Az vízákról 122
Harcsákból készült étkeknek nemek 127
Semlyengek 129
Menyhalak 130
Kárászok 132
Pisztrángok 134
Galócza 136
Lepényhalak 138
Kophalak 139
Kövihalak 140
Orsófark-, sügér-, konczhalak 141
Ón, dever, keszeg 142
Kecsegék 143
Stokfisch 146
Plataisz 148
Herengek 150
Ingolnák 151
Habarnicza 154
Az szardellák 155
Retke, süllő 156
Az csíkok 159
Az rákoknak számai 163
Szarvasok 168
Őzek 172
Nyulak 173
Fánkok 175
Saláták 182
Rétesek, bélesek 185
Apró madárkák 186
Tejes étkek 187
Sásák 192
Különfélék 194
Szilvából készűlt étkek 199
Almából készűlt étkek 200
Körtvély és egyéb aprólékok 202
Torták 203
Sültek alá való sásák 211
Tikmony-étkek 214
Túrós étkek 219
Gombák 221
Meggyből csinált étkek 226
Hüvelykes bab 228
Hüvelykes borsók 229
Contusiomok 232
Tök, ugorka 235
Fényes littarium 237
Kásából csinált étkek 239
Csigákról 241
Különféle étkek 243
Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint 253
III. rész.
Étlap 1603-ból 323
Név- és helymutató 392
Tárgymutató 393
Vissza
Tétel sorszám:
269

Kikiáltási ár:
3.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
15.100 Ft Licitek száma: 15



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!