Lezárt aukciók


Keresztury Dezső/Szántó Tibor/Borsos Miklós: Bartók Béla köszöntése - Borsos Miklós rézkarc mellékletével (aláírt, számozott példány)

1881-1945

Szerkesztő
Keresztury Dezső
Szántó Tibor
Róla szól
Bartók Béla
Grafikus
Borsos Miklós
Láng Könyvkiadó (Budapest) ,
Kiadói exkluzív egészbőr kötés , 58 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 28 cm x 21 cm
ISBN: 963-01-8985-2
Aukció vége:
2018-04-22 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1988, Láng kiadó, 58 p.; ill. + 1 mell. (Borsos Miklós rézkarcmellékletével)

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A grafikus kézjegyével ellátott, számozott, bibliofil kiadvány. Bartók Béla köszöntése. 1881-1945. Borsos Miklósnak erre az alkalomra készített rézkarc-mellékletével ellátva.
Színes, fekete-fehér fotókkal, képekkel, vonatkozó dokumentumokkal kiegészítve és illusztrálva.
Megjelent Bartók Béla hamvainak hazaszállítása alkalmából 1988. június 7-én, 300 számozott példányban, különleges kecskebőrbe kötve, kézi sorszámozással, a nagy zeneszerző hamvait hazaszállító "Queen Elizabeth 2" tengerjáró hajó postájának - az Európába indulás napját jelző - hiteles hajópostai pecsétjével ellátva. Ez a 75. sz. számozott példány.

Kiadói egészbőr (kecskebőr) kötés szépen feliratozott fedlappal, tiszta, szép belívekkel, hiánytalan, megkímélt, gyűjtői állapotban, eredeti kiadói védőmappában.

Előszó

Kivételes emberek eltávozása és hazatérése különös jelentőségű lépés: a történelem nemegyszer jelképessé emeli. Tudtuk ezt ott, Bartók Béla és Pásztory Ditta búcsú hangversenyén, tudtuk, mikor... Tovább

Előszó

Kivételes emberek eltávozása és hazatérése különös jelentőségű lépés: a történelem nemegyszer jelképessé emeli. Tudtuk ezt ott, Bartók Béla és Pásztory Ditta búcsú hangversenyén, tudtuk, mikor Bartók halálhíre megérkezett, mikor özvegye visszaköltözött Budapestre, s tudjuk most is, amikor Bartók hamvai hazatérnek. Eltávozásuk akkor tüntetést is jelentett: döntés volt az özvegy visszajötte, és jelképpé növekszik Bartók hamvainak hazahozatala is. Nem gesztusok csupán, hanem egy lényeges történelmi folyamat fontos eseményei. A megalkudni képtelen géniusz kitért a barbár hatalom elől, hogy megőrizhesse magát az alkotásra; az özvegy, mint Noé galambja, visszatért, hogy hírt adjon az özönvízben hánytorgó bárka lakóinak; a lángelme hamvait a megbékélt ország fogadja szeretettel. Miután vihartépte művei már részei lettek a nemzeti műveltségnek: hamvainak, mint a nagy ősök umbráinak, azért kell itthon lenniök, hogy a nagy példa jelenlétének érzése segítse, de kötelezze is az utódokat a hozzá méltó cselekedetekre. Történelmi jelentőségű folyamat játszódott le előttünk és bennünk; de nem ment könnyen végbe, s nem is fejeződött be még. Mert a kiváló művészházaspárt csak a tisztelők, rajongók egy kicsiny, zokogó sereget búcsúztatta, tele szorongással értük is, de önmagáért is. Vissza

Tartalom

Keresztury Dezső: Bevezető
Csoóri Sándor: Cantata profana
A Cantata profana zongorakivonatának első
oldala
Devecseri Gábor: Mikrokozmosz
Részlet a Mikrokozmoszhoz írott előszóból
Serge Koussevitzky levele Bartókhoz
Hajnal Anna: Bartók
Illyés Gyula: Bartók
Jékely Zoltán: Bartók második
Hegedűversenyének hallgatása közben
Részlet a Hegedűverseny particellájából
Képes Géza: Bartók (A felújított Csodálatos
Mandartin első előadása után
Bartók Béla és Lengyel Menyhért megállapodása
Vázlat a Csodálatos Mandarinhoz
A Csodálatos Mandarin kétkezes
zongorakivonatának első lapja
Nagy László: Bartók
A kötetben közölt dokumentumok jegyzéke
Tartalom
Kolofon Vissza
Tétel sorszám:
188

Kikiáltási ár:
12.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
12.100 Ft Licitek száma: 2Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!