Témakörök



Lezárt aukciók


Lakos Imréné Pécskay Ilona: Háztartási tanácsadó

Útmutatás a háztartási általános tennivalók helyes végzésére és alapos oktatás a sütés-főzésben, czukorsütemények készítésében, a gyümölcsök, zöldfőzelekek, húsok, tej és keszételek konzerválásában sat. és sat.

Szerző
Lakos Imréné Pécskay Ilona
Lakos Imréné Pécskay Ilona (Nagybánya) ,
Későbbi félvászon kötés , 473 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-04-22 20:00

Aukciós tétel adatai

Nagybánya, 1925, Lakos Imréné Pécskay Ilona kiadása (Morvay Gyula Könyvnyomdája, Nagybánya), 473 p. + [5 p.]

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Háztartási tanácsadó. Útmutatás a háztartási általános tennivalók helyes végzésére és alapos oktatás a sütés-főzésben, czukorsütemények készítésében, a gyümölcsök, zöldfőzelékek, húsok, tej és készételek konzerválásában sat. és sat. Írta és kiadja Lakos Imréné Pécskay Ilona Nagybányán.
Hatodik bővített kiadás. Szerzői előszóval, kitüntetések bemutatásával, részletes fejezetekre osztott tartalomjegyzékkel, sajtóhibák megadásával és hasznos jegyzetekkel gazdagított kötet. A címlapon ceruzával beírt ajándékozási bejegyzés olvasható.
Későbbi félvászon kötés márványmintás fed- és hátlappal, feliratozatlan könyvgerinccel, hiánytalan állapotban.

Előszó

Az élelmiszerek rendkívüli drágaságára való tekintetből úgy állítottam össze „Háztartási Tanácsadó"-m ezen, 6-dik kiadásának II. Sütés-főzés és III. Háziczukrászat részét, hogy az ételek... Tovább

Előszó

Az élelmiszerek rendkívüli drágaságára való tekintetből úgy állítottam össze „Háztartási Tanácsadó"-m ezen, 6-dik kiadásának II. Sütés-főzés és III. Háziczukrászat részét, hogy az ételek legfinomabb elkészítési módja mellett - szerény háztartások részére - ugyanazon ételek egyszerűbb, jelentékenyen olcsóbb elkészítési módját is ismertessem, úgy azonban, hogy azok a sokkal kevesebb költséggel készített ételek is még mindig finomak, ízletesek és ami fő, egészséges táplálékok lehessenek. Egyebekre nézve is az volt czélom, hogy általános használhatóságú könyvet bocsássak közre. Ennélfogva, minden apró részletre kiterjedő gondossággal, úgy írtam azt meg, hogy úgy a szerény- mint a nagyigényű, akár falusi, akár városi háztartás feltalálhassa benne a neki megfelelőt és hogy még aki a gazdasszonysághoz semmit sem ért, még az is jó gazdasszonnyá képezhesse ki magát könyvem segítségével. Vissza

Tartalom

I. APRÓ TANÁCSOK.
1. Szorgalom és takarékosság a háztartásban 7-9
2. Ruhafoltozás: Mosó ruha. Vászon ruha. Lepedő.
Abrosz. Paplanlepedő. Gallér. Kézelő. Házi felső
ruha. Mintázott ruha. Csipke függöny. Kiszakadt
szőnyeg. Szövet ruha. Kabát gallér. Paplan mosás
és javítás. Foltos tarisznya. Rongy szőnyeg.. . . 9-17
3. Házi rend 17-19
4. Háztartási különféle tárgyak gondozása: Szennyes
zsebkendők. Moly ellen védekezés. Ágyalás. Bőrczipők. Mosdó és fürdő szivacs. Hajkefe. Fésű. Elpiszkolódott varrógép. Parkét fényesítő kefe. Kerti vaseszközök. Teknő. Üres dézsa. Meszelő. Szétnyílt padló. Uj ruhaszárító kötél. Törött üveg tárgyak.
Törött porczellán. Lámpa olajtartója. Fa tárgyak
ragasztása 19-21
5. Mosás: Közönséges mosás. Konyharuha mosás.
Elsárgult fehérnemű. Régi vagy piszkos ágyneműtoll. Csipkefüggöny. Asztalfutók. Nem színtartó ruhák. Fehér gyapjú- vagy Angora-kendő. Gyűrött
selyem 21-31
6. Pecsét tisztítás: Zsír, olaj, kocsikenőcs, szövetruhában. Kocsikenőcs, mosóruhában. Kátrány. Tenta, szövet ruhában. Tenta, fehérneműben. Tenta,
bútorszövetben. Tenta, bársonyban. Tükrös bársony.
Szennyes bársony. Penészes fehérnemű. Rozsdafoltos fehérnemű. Pokolkő pecsét. Gyümölcsfoltos fehérnemű. Vörös bor folt. Kávéfolt. Fűpecsét. 31-35
Glacé-keztyű. Selyem keztyű. Szarvasbőr keztyű.
Szalmakalap. Nemez kalap. Fehér selyem-csipke.
Fekete selyem-csipke 35-36
7. Szappanfőzés: (Házi szappan). Finom epeszappan.
Közönséges epeszappan 36-37
8. Tisztogatás: Elpiszkolódott parkét. Festett szobapadló. Ajtó és ablakráma. Festékes ablaküveg és ajtózár. Ablaküveg és tükör. Fényezett bútor. .
Matt bútor. Festett bútor. Zongora-billentyű.
Aranyozott képkeret. Kopott képkeret. Új képkeret
aranyozás. Olaj festmény. Olajnyomatú képek.
Márvány. Sárgaréz ajtókilincs. Pecsétes bútorhúzat.
Csinvat bútorhúzat. Fekete bőr bútorhúzat. Olaj- vagy zsírpecsétes tapéta. Zsírpecsétes parkét. Szőnyeg. Olaj- vagy zsírpecsétes szőnyeg. Linóleum
szőnyeg. Olaj- vagy zsírfoltos festetlen padló.
Söprés. Beton burkolat tisztítása. Tapasztás és
meszelés. Légypiszkos fal. Meszes ajtó- és ablakráma. Meszes kövezet. Takaréktűzhely környéke. Mészoltás. Téli belső tisztogatás . . 37-43
9. Konyha: Jégszekrény. Konyha-asztal. Mosogatás.
Tejes, kávés, theás edények. Tejes kannák. Kés és
villa. Ezüst evőeszközök. Bádog edények. Festetlen
faedények. Vagdaló és gyúró-tábla. Zsírsütő vasüst. Rézüst. Vasaló. Új agyagedény. Takaréktűzhely tapasztás. Takaréktűzhely és kályhafényesítés.
Tüzelésnél való takarékosság 43-47
10. Élelmi-czikkek gondozása: Nedves éléskamra. Éléskamra rendbentartása. Befőttek gondozása. Penészes befőtt. Világos színű lekvár javítása. Czitrom- és narancs eltartása. Fagyott alma. Kiszáradt
dió felfrissítése. Forralt tej. Friss tehén-túró.
Irósvaj eltartás. Kifőzött vaj. Avas írósvaj. Friss
hús. Avas zsír. Zsírszedés. Füstölt hús és szalonna.
Füstöletlen szalonna. Mák eltartása. Saláta olaj.
Élesztő. Só. Liszt eltartás. Tojás fehérje. Tojás,
eltartás . 47-53
11. Maradék ételek felhasználása: Gombócz. Tejben főtt
rizs. Túrós tészta. Fánk. Cseh fánk. Száraz kalács.
Rétes. Omlós tészta. Marha- vagy borjú-sűlt.
Baromfi sült. Hal. Maradék étel edénye 53-54
12. Tejes kamra: Friss tej. Tejföl. Tejsűrű. Kemény
tejföl. Közönséges tehén-túró. Hamis oltott-túró. 54-55
Író-túró. Tejföl-túró. Oltott tehén-túró. Sajtkészítés
Emmanthali sajt. Groi sajt. Trappista sajt. Imperial
sajt. Vajköpülés. Thea vaj. Mustárvaj. Köménymagos
vaj. Rák vaj. Szardella vaj. Tárkonyos vaj. Formázott
vaj. Vaj-bárány. Vaj-kosár. Ananász, írósvajból. 55-65
13. Szárított tészta: Levesbevaló tészta. Kifőzni való
tészta. Lebbencs. Tarhonya. Tésztás zacskó. Theasütemények 65-68
14. Disznóölés. Kolbász. Hurka. Disznó-sajt. Hideg
májas hurka. Szalámi. Olasz kolbász. Westfáliai
sonka. Páczolt szalonna. Zsírnak való. Debreczeni
töpörtő. Háj. Zsírsütés. Sonka pácz. Kisebb húsok.
Kocsonyának való. Füstölés. Sertés hús konzerválás. 68-75
15. Gyümölcs teleltetés: Felaggatva telelt alma és körte.
Állani való szőlő. Dió. Gesztenye. . . . . . .75-78
16. Zöldség teleltetés: Tavaszi petrezselyem zöldje.
Torma, czékla, retek. Kalaráb. Kartifiol, kelkáposzta.
Burgonya. Fejes káposzta. Gyenge főző-tök. Vöröshagyma és fokhagyma. . . 78-80
17. Baromfiak: Patkánymentes ketrecz. Baromfi (csirke)
költetés. Kacsák. Libák. Kispulykák. Kotlásról
leszoktatás. Baromfiak kikelési ideje. Píp. Torokfájás. Baromfi dögvész. Atkás láb. Hasmenés. Lábfájás. Tetvek. Libakoppasztás. Likatömés. Kacsatömés. Csirke-, kappan-, pulyka-hizlalás 80-93
18. Tehén és sertés: Almozás. Kisborjú. Téli itatás.
Tőgy-gyuladás. Dagadt láb. Lyukas nyelv. Tehenek
felfúvódása. Ritka tej. Ha nem adja le a tehén a
tejet. Keserű tej. Tőgybimbó repedés. Vérvizelés.
Hízó-sertés. Rühes macska. Hasmenéses macska. 93-97
19. Kártékony állatok: Patkányok. Egerek. Svábbogarak.
Hangyák. Poloskák. . 97-99
20. Egészség: Gyomorgörcs. Égési seb. Köhögés. Fagydaganat és viszketeg. Fülviszketés. Orrczimpa viszketés. Nátha. Csúz. Gyenge szem. Ha szembe esik
valami. Foghús gyuladás. Foghús daganat. Fogak.
Hajhullás. Fejhasogatás. Gyomorterhelésből származó hideglelés. Húzógörcs. Hasmenés, Hidegvízgyógymód. Gőzfürdő, otthon. Hálósapka. . . 99-104
Rántás: 107
Zsíros rántás 108
Habarás (fehér rántás) 108
Rántás pótlék 108
Spanyol mártás 108
Behamel mártás 109
Levesek: 109
Marhahús leves 110
Hamis marhahús leves 111
Leves, betegek részére 112,
Baromfihús-leves 112
Juh-hús-leves 112
Zöldség leves 112
Barna leves 112
Orja-leves - 113
Hamis órja-leves 113
Szépszínű gulyás leves 113
Juh-hús-leves, gulyásosan 114
Baromfihús-leves,gulyásosan 114
Aprólék-leves 114
Kalaráb-leves 114
Zöldborsó leves 114
Gomba-leves 114
Közönséges gomba-leves 114
Kartifiol-leves 114
Spárga-leves 115
Zeller-leves 115
Nyúl-leves 115
Rák-leves 115
Hal-leves 115
Ikra-leves 116
Tüdő-leves 116
Káposzta-leves 116
Kolbász-leves 116
Vese-leves 116
Paradicsom-leves 116
Sóska-leves 116
Közönséges kalaráb-leves 117
Zöldbab-leves 117
Száraz-bab-leves 117
Burgonya-leves 117
Tojás-leves 118
Suhantott leves 118
Suhantott leves, pirított tésztával 118
Kukoricza-gölödény-leves 118
Köménymagos leves 119
Alma leves 119
Birsalma leves 119
Pöszméte " 119
Meggy " 119
Ribiszke „ 120
Tej „ 120
Bor „ 120
Csokoládé „ 120
Levesbevalók: 120
Gyűrött tészta 121
Csiga „ 121
Reszelt 121
Csipkedett tészta 121
Csurgatott „ 122
Liszt-galuska 122
Dara „ 122
Krém „ 122
Májas „ 122
Hús „ 123
Burgonya-gombócz 123
Velős gombóez 123
Hús-gombócz 123
Zsemlye-gombócz 123
Tojás-lepény 123
Májas lepény 124
Borsó tészta 124
Palacsinta-metélt 124
Hús-íánkocska 124
Zsemlye-koczka 124
Tüdős derelye 125
Rizs 125
Árpakása 125
Ságó (Harmatkása) 125
Előételek: 125
Töltött tojás 126
Töltött tojás, más módon 126
Töltött tojás, rákkal 126
Tükörtojás 127
Tojás, paradicsomban 127
Tojás, mártással 127
Tojás, dombocska 127
Tükörtojás, gombával 128
Dombos rántotta 128
Tojás, zöldborsóval 128
Tojás, gombával 128
Tojás gombával, egyszerűbben 128-
Gomba, töltve 128
Gomba, kirántva 129
Gombavagdalék pogácsa 129
Túrós pogácsa 129
Kirántott túrós holdacskák 129
Palacsinta-croquet 129
Borjú-croquet 129
Sajtos fánkocska 130
Húsos lepény 130
Sonkás omelette 130
Burgonya-pite, sonkával 131
Kocsonyázott pogácsa 131
Apró pástétomok 131
Spárga 132
Zöldbab, spárga módra 132
Kalaráb „ „ 132
Bimbós kel 132
Burgonya, kolbászszal 132
Hús-felíújt 132
Kartifiol, Comtesse mártással 132
tejföllel 133
„ pudding 133
Libamáj-pástétom 133
„ „ másképen 134
„ salmi 134
Sertésmáj-pástétom 134
Lúdmáj, kirántva 134
„ gombával 135
„ kocsonyában 135
Hideg vagdalék-szelet 135
Marhanyelv 135
Füstölt marhanyel 136
Közönséges fokhagymás kocsonya 136
Sonka 136
Westfáliai sonka 137
Pomeraniai libamell 137
Vagdalék kappan 137
Kappan salmi 138
Nyúl-pástétom 138
Nyúl-salmi 139
Vadsertés szelet 139
Hal-kagylótöltelék, 139
Kagylótöltelék, zöldborsóval 140
Csirke-kagylótöltelék 140
Borjú-vagdalék, kagylóban 140
Csirke, hidegen 140
Csirke, mayonnaise-szel 140
Kecsege, „ 141
Kecsege, kocsonyával 141
Tok, tatármártással 141
Pisztráng, kocsonyában 141
Süllő, paradicsom catchup-pel 142
Vegyes húsok, kocsonyában 142
Malacz, hidegen 143
Borjú-szelet, spárgával 143
Apró pástétom, rákkal 143
Rák, kocsonyában 144
Tojás-pástétom 144
Nagy pástétom 144
Burgonya-pástétom 145
Rizs-pástétom 145
Hal- és hideghús-díszítések 146
Kocsonya (Aspic), hideg húsok
díszítéséhez: 148
Hal-kocsonya, díszítéshez 149
Vadhúshoz való kocsonya 150
Hideg húsokhoz való mártások: 150
Mayonnaise-mártás 150
„ díszítéshez 150
„ olaj nélkül 150
Hal-mayonnaise 151
Tatár mártás 151
Svéd mártás 151
Hollandi mártás 151
Sardella mártás, hidegen 151
Mustár-mártás 152
Fenyőmag-mártás 152
Remoulade-mártás, halhoz 152
Remoulade-mártás, hideg húsokhoz 152
Paradicsom catchup 152
Mustár készítés 152
Kifőtt hús 153
Szegélyek (köríték): 154
Zöldborsó 154
Burgonya, áttörve 154
„ rudacskák 154
„ pirítva 154
„ köríték, közönségesen 154
Burgonya-holdacskák 154
Paprikás burgonya 155
c Petrezselymes burgonya 155
Burgonya-metélt 155
Paprikás gomba 155
Gomba, tojással 155
Hagyma bördő 155
Párolt rizs 155
Sárgarépa 156
Tarhonya 156
Maccaroni 156
Bodroska 156
Tojás-lepény 156
Tojás-gyümölcs 156
„ „ bundában 156
Kártifiol-pép 156
Kártifiol-lepényke 157
Kártifiol-gombócz 157
Kártifiol, rántva 157
Különféle körítékek 157
Kifőtt húshoz való mártások: 157
Paradicsom-mártás 157
Paradicsom-mártás más módon 158
Ugorka-mártás 158
Kapor „ 158
Czitrom „ 158
Tárkony „ 158
Vöröshagyma mártás 158
Kápri „ 158
Zsemlye „ 158
Fokhagyma-mártás 159
Sóska „ 159
Gomba „ 159
Czékla „ 159
Pöszméte „ 159
Alma „ 159
Birsalma „ 159
Meggy 159
Ribiszke „ 160
Tejes torma „ 160
Tejfölös torma „ 160
Zeller * „ 160
Fűszeres „ 160
Róbert „ 160
Főzelékek: 161
Hordós töltött káposzta 161
Savanyított káposzta 162
Borkősavas „ 162
Pörkölt „ 162
Székely gulyás 162
Kolozsvári káposzta 162
Kel-káposzta 163
Kel-káposzta, burgonyával 163
Kel-káposzta, töltve 163
Tök-káposzta,paradicsommal 164
Tök-káposzta, savóval 164
Anguria tök 164
Savanyú tojás 165
Burgonya ' 165
Paradicsomos burgonya 165
Burgonya, töltve 165
Rakott burgonya 166
Sajtos burgonya 166
Kalaráb, csirkével 166
Töltött kalaráb 166
Zöldborsó 167
Sárgarépa, tejszínnel 167
Sárgarépa, húslével 167
Spárga (főzeléknek) 167
Kartifiol (főzeléknek) 167
Vegyes főzelék 167
Birsalma, csirkével 168
Pöszméte, töltve 168
Sóska, tojással 168
Zöldbab 168
Tejfölös paprika 169
Paradicsomos paprika, töltve 169
Paradicsomos paprika, me-
télve 169
Paraj 169
Podlupka 170
Podlupka, töltve 170
Szárazbab 170
Szárazborsó 170
Lencse 171
Különféle húsételek: 171
Gulyás hús 172
Marhapörkölt 172
Paradicsomos paprikás 172
Rostélyos 172
Fokhagymás rostélyos 172
Tejfölös rostélyos 173
Paprikás „ 173
Töltött „ 173
Eszterházy „ 173
Töltött marhafehér-pecsenye 173
Tárkonyos szelet 174
Tésztában sült 174
Gombás szelet 174
Tűzdelt vesepecsenye, páczolva 174
Vesepecsenye, kapornával 175
Vesepecsenye, vajastésztával 175
Roast-beef 175
Beef-Steak 176
Rump-Steak 176
Felsál, karfiollal 176
Tömlő sült 176
Tűzdelt fehérpecsenye 177
Felsál, párolva 177
Ökör uszály 177
Fasírozott pogácsa 177
Fasírozott pogácsa, szegényesen 178
Fasírozott szelet 178
Marhanyelv, áfonyával 178
„ savanyúan 178
Borjú-pörkölt 178
Borjú-pörkölt, burokban 178
Borjú-becsinált 179
Borjúhús, paradicsommal 179
Borjúpaprikás 179
Borjúmáj, kirántva 179
Borjúmáj, gombával 179
Stefania szelet 180
Borjútekercs, paradicsommal 180
Szerb pecsenye 180
Paprikás borjú-szelet 181
Czitromos „ 181
Bécsi szelet 181
Borjú-szelet, betegek számára 181
Velős tekercs 181
Borjúczomb, páczolva 181
Borjúczomb, fokhagymával 182
Borjúczomb, bibornok mártással 182
Borjú cőtelette 182
Borjú cotelett, mártással 182
Rántott borjú 182
Töltött borjú 182
Júhhúsos kása 183
Júhhúsos tarhonya 183
Ürühát, páczolva 183
Ürü-pörkölt 183
Ürüczomb, fokhagymával 183
Ürüczomb, köménymaggal 184
Bárányhús, pöszmétével 184
Bárány fricassée . 184
Különféle bárányhús ételek 184
Sertés cőtelette 184
Sertés karaj 184
Sertés fehér-pecsenye, burokban 185
Sertéshús, páczolva 185
Sertés vagdalék-pogácsa 185
Bőrös pecsenye 185
Sertés-szelet, beef-steak
módra 185
Friss kolbász 185
Hurka 185
Füstölt kolbász 186
Sertésfej, tormával 186
Füstölt oldal 186
Vese, velővel 186
Malacz-pörkölt 186
Malacz, sülve 187
Nyúl-steak 187
Nyúl, kirántva 187
Nyúl-pörkölt 187
Nyúl, savanyúan 187
Nyúl, sülve 188
Nyúl, páczolva 188
Nyúl, fasírozva 188
Vadsertés czomb, páczolva 188
Vadsertés fej 188
Különféle vadsertéshúsételek 188
Őz czomb 189
Őz gerincz 189
Őz-szelet 189
Őz-sűlt, kartifiollal 189
Őz pörkölt _189
Halak: 189
Halpaprikás 190
Kecsege, hollandi mártással 191
Marinírozott hal 191
Kirántott hal 191
Harcsa, hollandi mártással 191
Csuka, tormával 191
Tejfölös pisztráng 191
Rácz hal 192
Hal fricasée 192
Töltött csuka 192
Pisztráng; rák-mártással 192
Süllő, szardella-mártással 192
Hal-becsinált, tárkonynyal 193
Közönséges sült hal 193
Süllő, burgonyával 193
Fogas-szelet 193
Lazacz-szelet, káprival 193
Harcsa, bormártással 193
Rák 194
Baromfiak és szárnyas vadak: 194
Baromfi felhasználása hadi
módon 196
Csirke-becsinált, édesen 196
„ „ tárkony nyal 197
„ „ czitrommal 197
„ „ kaporral 197
Pörkölt csirke 197
Tojásos „ 197
Paprikás „ - 197
Paradicsomos csirke 197
Csirke, gombával 198
„ káprival 198
„ „ másképen 198
„ fricasée 198
Hamis fenyőmadár 198
Csirke, sülve 199
Töltött csirke 199
Rántott „ 199
Csirke-kocsonya 200
Kappan, sülve 200
Tormás tyúk 200
Kappan, sardellával 201
Pulyka, sülve 201
töltve 201
filét 201
„ pörkölve 202
Liba, sülve 202
„ czomb és mell, sülve 202
„ mell, páczolva 202
„ mell, szeletnek 202
Pomeraniai libamell 202
Libamáj, közönségesen 202
Liba-töpörtő és- vér 203
„ aprólék, rizskásával 203
Kacsa, töltve 203
Kacsa-sűltek 204
Vadliba, sülve 204
Vadliba, páczolva 204
Vadkacsa, sülve 204
„ savanyúan 204
Túzok 204
Fogoly, kocsonyázva 204
sülve 205
páczolva 205
Szárcsa, páczolva 205
Szalonka, sülve 205
Fenyőmadár, sülve 205
Fáczán, sülve 205
" filet 206
Apró szárnyasvadak 206
Galamb-ételek 206
Pecsenye töltelékek: 206
Zsemlye-töltelék 207
Gomba „ 207
Máj „ 207
Gesztenye „ 207
Hús „ 207
Zöldborsó „ 208
Kartifiol „ 208
Hús- és gomba-töltelék 208
Sült húsokhoz való meleg
mártások: 208
Barna mártás 209
Kaporna „ 210
Czitrom „ 210
Tejföl „ 210
Paradicsom mártás 210
Fél paradicsom mártás 210
Comtesse „ 210
Tárkony „ 211
Hab „ 211
Bíbornok „ 211
Mornay „ 211
Fűszeres „ 211
Bor „ 212
Velenczei „ 212
Hollandi „ 212
Szardella „ 212
Rák „ 212
Saláták: 213
Káposzta-saláta 213
Káposztasaláta, nyersen 213
Kartifiol- és káposzta-saláta 213
Öntött saláta 214
Hideg eczetes saláta 214
Hideg saláta, spárgával 214
Saláta, mayonnaise-szel 214
Saláta, mustárral 214
Vegyes saláta, mayonnaise-szel 215
Hús-saláta 215
Hering-saláta 216
Szardella saláta 216
Czékla „ 216
Zeller- és burgonya-saláta 216
Ugorka-saláta 217
Paradicsom-saláta 217
Gomba „ 218
Zöldbab „ 218
Szárazbab „ 218
Paprika „ 218
Különféle konzerv-saláták 218
Gyümölcs=saláták (Compote): 218
Fehér cseresznye- és meggysaláta 219
Alma- és körte-saláta 219
Aszalt szilva- és alma-saláta 219
Őszibaraczk és áfonya „ 219
Töltött alma „ 219
Kocsonyázott alma „ 220
Főtt tészták: 220
Sonkás tészta 221
Sonkás tészta, más módon 221
Sonkás tészta, burokban 221
Diós tészta 221
Diós metélt, másképen 222
Mandulás metélt 222
Mákos tészta 222
Mazsolás " 222
Káposztás „ 222
Sajtos „ 222
Túrós tészta 223
Túros „ édesen 223
Franczia túrós metélt 223
Göngyölgetett túrós tészta 223
Túrós derelye 224
Finom túrós galuska 224
Tejfölös galuska 225
Túrós gancza 225
Túró-gombócz 225
Rizs „ 225
Szilva „ 225
Lekváros derelye" 226
Rakott lekváros tészta 226
Göngyölgetett lekváros
tészta 226
Burgonya-metélt 226
Göngyölgetett tejfölös tészta 226
„ . húsos „ 227
Sajtos dúcz 227
Tejben főtt rétes 227
Rizs, tejben 227
Dara „ - 228
Tejes puliszka 228
Közönséges sült tészták: 228
- Palacsinta 228
Lekváros palacsinta 229
Túros . „ 230
Diós „ 230
Csokoládés „ 230
Sonkás „ 230
Rizszsel töltött palacsinta 230
Burgonya „ 231
Tölcséres „ 231
Liszt-morzsóka 231
Dara-morzsóká 232
Császár morzsóka 232
Máglyarakás 232
Sajtos omelette 232
Omelette, lekvárral 232
„ más módon 233
Csokoládés omelette 233
Piskóta tekercs 233
Élesztős írósvajas pogácsa 234
Hájas „ 234
Nagybányai leveles pogácsa 234
Élesztős 234
Élesztős töpörtős „ 235
Közönséges töpörtős „ 235
Tejfölös „ 235
Krumplis „ 235
Krumplis kiflicske 235
Közönséges magyar pite 235
Margittai túrós „ 236
Tök „ 236
Tejföl „ 236
Rizs „. 236
Kukoricza-málé 237
Rétesek: 237
Finom élesztős rétes 2.38
Közönséges élesztős rétes 239
Tiroli rétes 239
Magyar béles 239
Rétesekhez és más nyers tész-
tákhoz való töltelékek: 239
Hús-töltelék 240
Káposzta-töltelék 240
Alma „ 240
Dió „ 240
Mandula „ 241
Csokoládé „ 241
Mák „ 241
Meggy „ 241
Szőlő „ 241
Rizs „ 241
Túró " 241
Kisült tésztákba való töltelékek: 242
Hab-töltelék 242
Hab-töltelék, másképen 242
Kávé-töltelék 242
Hús-püré 243
Csirkevagdalék töltelék 243
Felfújtak és puddingok: 243
Szágó felfujt 244
Palacsinta felfujt 244
Steier felfujt 244
Csokoládé felfujt 244
Virágkel „ 245
Hab „ rizskásával 245
Hab felfújt, omlós tésztával 245
Tojás felfujt 245
Dara „ 245
Rizs „ 246
Közönséges rizs felfujt 246
Liszt „ 246
Rizs-liszt „ 246
Alma „ 247
Alma, habkoszorúval 247
Kávé felfujt 247
Narancs felfujt 248
Czitrom „ 248
Gesztenye „ 248
Meggy " 248
Sajtos pudding 248
„ „ másképen 249
Kifli " 249
Dió " 249
Burgonya pudding 249
Turó „ 250
Rizs „ 250
Rizs-turbán 250
Alma-pudding 250
Tojás " 251
Mandula „ 251
Mogyoró „ 251
Élesztős „ 251
Gesztenye-fánk 251
Tésztákhoz való mártások: 252
Bor-mártás, melegen 252
" " hidegen 252
Meleg kávé-mártás 252
Hideg 253
Dió- vagy mandula-mártás 253
Vanilia " 253
Narancs " 253
Puncs " 253
Csokoládé " 253
Gyümölcs " 253
Hideg gyümölcs " 254
Gesztenye mártás 254
Paszuly „ 254
Zsírban sült tészták: 254
Farsangi fánk 255
Csokoládés fánk 256
Tejfölös fánk 256
Tökkel készült fánk 256
Rudas „ 256
Toló „ 256
Csokoládé íánkocska 257
Cseh fánk 257
Cseh „ tejföllel 258
Koszorú fánk 258
Baraczk fánk 258
Fahéj-fánk 258
Élesztős fahéj-fánk 259
Omlós rózsafánk 259
Túrós „ 259
Apácza fánk 259
Csöröge 260
Hólapda 260
Apácza szeletek 260
Villám rózsa 260
Ropogós habos tekercs 261
Kirántani való tészta 261
Kirántott alma 261
Kirántott meggy és cseresznye 261
Főniksz (Phoenix)-fánk 261
Sült galuska, sodóval 262
Sodós bodroska 262
Kirántott dara 262
Kirántott rizs 262
Súlyom 262
Gomba 262
Párna csücsök 263
Hamis sült burgonya 263
Gesztenye golyóbis 263
Paszuly golyóbis 264
Bundás kenyér 264
Omlós és írósvajas tészták: 264
Közönséges omlós tészta 265
Finom „ „ 265
Omlós tészta, paszulylyal 265
Diós szelencze 266
Almás lepény 266
Almás „ másképen 266
Finom túrós lepény 267
Diós lepény 267
Meggyes lepény 267
Közönséges meggyes lepény 268
Leveles omlós lepényke 268
Fruit-pie 268
Irósvajas tészta 269
Irósvajas tészta, másképen 270
Hasé-fánk (Hache-) 270
Vajas pereez 271
Krémes béles 271
Töltött béles, irósvajas tésztából 271
Habos szelet 271
Vajas ívek 271
Hab-tekercs 272
Vajas kifli 272
Párisi „ 272
„ „ paszaulylya! 272
Méh kaptárka 272
Gyaluforgács 273
Élesztős tészták: 273
Finom élesztős tészta 274
Közönséges „ „ 274
Élesztős tészta, paszulylyal 275
Hideg élesztős tészta 275
Nagybányai mazsolás pite 276
" " "
szegényesen 276
Savarin, almahabbal 276
Aranygaluska 277
Csokoládés dúcz 277
Bábakenyér 278
Finom bábakenyér 278
Bábakenyér, gesztenyével 278
Sodós rozetta 279
Diós lepény 279
Lekváros lepény 280
Tök lepény -280
Habos „ 280
Szegedi tejfölös lepény 281
Káposztás lepény 281
Szegény torta 281
Vajas tekercs, kávéhoz 281
Leveles élesztős kifli 282
Finom kifli, kávéhoz 282
Nagybányai diós kifli 283
Diós kifli, tökkel 283
Karlsbadi tejes kenyér 283
Bukta (Buchta) 284
Kürtös kalács 284
Kőttes torta 285
Finom diós kalács és mákos
kalács 286
Magyar fonatos kalács: 286
Kenyérsütés: 288
Graham kenyér 290
Lángos 291
A kemencze fűtése 291
III. HÁZI CZUKRÁSZAT.
Czukor próbák 294
Festőanyagok: mázak és czukor-
sütemények sat. festéséhez 294
Sütemény-mázak 295
Czitrom-máz 295
Narancs „ 296
Puncs „ . 296
Rum „ 296
Rózsaszín máz 296
Csokoládé „ 296
» másképen 296
Kávé „ 296
Égett czukor máz 297
Lekvár „ 297
Töltelékek, kisült czukorsüte-
ményekhez és tortákhoz: 297
Kemény tejszín-hab 298
Vaníliás tejszín-hab 298
Narancs-krém 298
Kávé „ 298
Gesztenye „ 298
„ „ más módon 299
Gesztenye-püré 299
Csokoládé-krém 299
Csokoládé-krém, más módon 299
Lekvár-krém 299
Gyümölcs-krém 300
Marasinó „ 300
Vanilia „ 300
Dió „ 300
Mandula „ 300
Mogyoró „ 300
„ „ másképen 301
Dió-töltelék 301
Mandula-töltelék 301
Hab „ 301
Csokoládés habtöltelék 301
Apró czukor-sütemények: 302
Czukor-szalámi 302
Mandula-sonka 302
Marcipan apróságok 303
Mandula-kifli 304
Mandulás perecz 305
Páros perecz 305
Omlós perecz, paszulylyal 305
Tojás nélküli perecz 305
Mandulás szelet 305
Breton szelet 306
Garibaldi szelet 306
Rácsos csokoládé-szelet 306
Csokoládé-szelet 306
Gesztenyés fánk 307
Karperecz 397
Mandulás ívek 307
Gesztenye kifli 308
Diós apróság 308
Kávés lepényke 308
Csokoládé apróságok 308
Hópehely 309
Pirított mandula-csók 309
Krémes dió 309
Mogyoró-csók 309
Mogyoró-csók, másképen 310
Narancs-csók 310
Beregi szelet 310
Kávé-krém-fánkocska 311
Főtt csokoládés apróságok 311
Omlós apró sütemények 311
Kavart Linzer tészta 312
Fonott perecz 312
Mandulás lepény 312
Gurábi 312
Linzer apróságok 313
Linzer tészta, paszulylyal 314
Mandula-haj ócska 314
Mandula-kukoricza 314
Mézeskalács 314
Kavart mézes kalács 314
Diós mézeskalács 315
Mézes pogácsa 315
Mézes rudacska 315
Vajas pite 1 316
Cseresznyés pite 316
Rizsliszt „ 316
Indián fánk - 316
Hamis indián fánk 317
Gesztenye fánk 317
Morzsa szelet 317
Csokoládés tekercs 317
Csokoládé-krém-szelet 317
Indián szelet 318
Ozgerincz 318
Kakaó koczkák 318
Vaníliás henger 319
Mandarin szeletek 319
Diós koczka 319
Mandulás szelet 320
Dió-krém-szelet 320
Mikádó koczkák 320
Gesztenye-lepény 320
Gyümölcs-kenyér 321
Linzi gyümölcs-kenyér 321
Marasinó-krém-szelet 321
Homok- szelet 322
Karácsonyi tányérka 322
Hab-sütemények (Spanyol
szél) 322
Habcsésze 323
Nagybányai habcsók 324
Kávé-csók 324
Csokoládé-csók 324
Csokoládé-csók, másképen 325
Csokoládés hajócska 325
Habos szelet 325
Pörkölt-mandula-koczka 325
Vaníliás holdacska 325
Rumos krém-szelet 326
Omlós fánkocska 326
Thea sütemények: 326
Vaníliás apróságok 326
Thea lepényke 326
Dominó 327
Thea koczkák 327
Thea koczkák, másképen 327
Rumos pogácsa 328
Szerecsen szeletke 328
Főtt apró sütemények 328
Diós rudacskák 328
Párisi rudacskák 329
Czitromos rudacska 329
Muszka zona 329
Mandulás szelet 329
Omlós pogácsa 329
Élesztős piskóta 330
Mogyorós lepényke 330
Piskóta 330
Mandula apróság 330
Pozsonyi kétszersült 331
Gráczi „ 331
Franczia kétszersült 331
Karlsbádi „ 332
Ostya sütés 332
Közönséges ostya 332
Ostya, finomabban 332
Diós ostya 332
Sós thea sütemények: 332
Angol szelet 332
Búr lepény 333
Sajtos pogácsa 333
Sós perecz 333
Karlsbádi perecz 334
Sós apróságok 334
Kiflicske, húsvagdalékkal 334
Sandwich szeletek 334
Töltött henger 335
Köménymagos rudacskák 335
Thea vajak 335
Torták: 335
Király torta 337
Napoleon torta 337
Bécsi „ 337
Pischinger „ 338
Pörkölt „ 338
Hamis pörkölt torta 338
Nagybányai gesztenyekrém-torta 339
Mocca-torta 340
Spanyolszél torta 340
Bányász „ 341
Apró „ 341
Piskóta „ 342
Dobos „ 342
Búr „ 343
Ilona „ 343
Mogyoró „ 343
Etelka „ 344
Fedora „ 344
Morzsa „ 344
Hadi „ 344
Csokoládé „ 345
Dió „ 345
Burgonya „ 345
Kavart Linzer torta 345
Barna Linzer „ 346
Pereczes „ 346
Gesztenye „ 347
Hamis gesztenye „ 347
Rumos „ 347
Mandula „ 348
Steíania „ 348
Zacher „ 348
Habos piskóta torta 348
Orosz „ 348
Standard „ 349
Tortadíszítés: 350
Czukorkák: 351
Szalon-czukor tömeg 351
Feketekávé-czukorka 352
Tejeskávé „ 352
Thea „ 352
Narancs „ 352
Czitrom „ 352
Puncs „ 352
Vanília „ 352
Csokoládé „ 353
Mogyoró „ 353
Mandula „ 353
Dió „ 353
Rumos és más szeszes czukorkák 353
Baraczk vagy málna-czukorka 353
Aananász-czukorka 353
Csíkos „ 354
Fodormenta-, borsosmenta és ánizs-czukorkák 354
Karamel czukorka 354
Karácsonyfa czukorka 355
Czukrozott mandula, mogyoró és dió 356
Czukrozott narancshéj 357
Dió-, mogyoró-, mandulapastilla 357
Lekvár-pastilla 357
Mézes pastilla 357
Csokoládé-gesztenye 358
Csokoládé-kávébab 358
Krémek és kocsonyák : 358
Vanilia-krém, főzve 359
Vanilia-krém, gelatine-nal 360
Finom vanilia-krém 360
Kávé-krém 360
Kávé-krém, tojás nélkül 360
Rumos krém 360
Puncs „ 361
Mandula-krém 361
Csokoládé „ 361
másképen 362
Bor „ 362
Likőr . „ 362
Gyümölcs-krém 362
Gyümölcs-krém, másképen 362
Alma-krém 363
Gyümölcsös rizs 363
Gyümölcsös rizs, Lakosné
szerint 363
Narancs-krém 364
Non-plus ultra krém 364
Gesztenye-krém 364
Különböző tejszín-habok 364
Színezett tejszínhab 365
Madár tej 365
Madár tej, másképen 366
Málna-hab 366
Gesztenye-metélt 366
Vanilia-kocsonya 366
Csokoládé „ 366
Földieper-, ribiszke-, málna-,
szeder- s meggy-kocsonya 367
Czitrom-kocsonya 367
Kávé „ 367
Rizs „ 367
Mandula » 368
Alma » 368
Puncs „ 369
Többszínű „ 369
Czukordinnye kocsonya 369
Parfék (parfait): 369
Csokoládé parfé 370
Csokoládé parfé, más módon 370
Gesztenye „ 371
Gesztenye parfé, másképen 371
Kávé „ 371
Dió 371
Mogyoró 371
Mandula „ 371
Vanília „ 371
Gyümölcs „ 372
Narancs „ 372
Likőr „ 372
Czukordinnye parfé 372
Ananász „. 372
Fagylaltok: 373
Kávé-fagylat 374
Czitrom-fagylalt 374
Vanília „ 374
Rizs „ 374
Mandula „ 375
Pörtköltmandula-fagylalt 375
Csokoládé „ 375
Bor 375
Gesztenye „ 375
Puncs „ 376
Gyümölcs-fagylalt: málna,
eper, ribiszke sat. 376
Marasinó-fagylalt 376
Ananász „ 376
Kávé, csokoládé, puncs, thea: 376
Meleg-kávé 377
Hideg kávé 377
Jeges „ 377
Meleg csokoládé 377
Hideg „ 378
Jeges „ 378
Thea 378
Közönséges puncs 378
Tojásos „ ' 379
Hab „ 379
Alma „ 379
Ananász „ 379
Grog 379
Likőrök: 380
Likőr: meggy, cseresznye,
málna, ribiszke, szamócza, földiszeder és fekete
ribiszke gyümölcsökből 380
Likőr: alma, körte, birs
gyümölcsből 381
Dió-likőr 381
Narancs-likőr 381
Karthausi (chartreuse) Benedictiner, Marasino sat.
likőrök 381
Gyomorerősítő likőr 381
Fodormenta „ 382
Hársfavirág „ 382
Ananász „ 382
Kávé „ 382
Rum 382
Puncs esszencia 382
IV. KONZERVÁLÁS.
Gyümölcs konzerválás 383
Pöszméte, mártásnak 387
Ribiszke 387
Cseresznye 388
Meggy 388
Meggy, czukor nélkül 388
Szilva, lepénybe, gombóczba 388
Málna, szamócza, áfonya,
ribiszke, szeder 388
Piros áfonya 389
Ringló 389
Beszterczei szilva 389
Kajszi-baraczk 389
Őszi-baraczk 389
Körte 390
Birsalma 390
Czukorban főtt gyümölcsök: 390
Pöszméte 391
Szamócza és áfonya 392
» » „ másképen 392
Cseresznye, meggy, som 393
Ringló szilva 393
Aranyalma 393
Birsalma 393
Gesztenye 393
Narancs 394
Narancs, töltve 394
Körte 394
Kajszi- és őszi-baraczk 394
Kajszi- és őszi-baraczk, másképen 395
Beszterczei szilva 395
Zöldbab 395
Zöld beszterczei szilva 395
Zöld paradicsom 395
Zöld mandula 396
Zöld dió 396
Hámozott zöld dió 396
Dióbél - ' 396
Sárgadinnye, görögdinnye 397
Tök, czukorban 397
Zöld füge ' 398
Ananász 398
Mangó-dinnye 398
Tojás gyümölcs 398
Vegyes gyümölcsök 399
Mustban, rumban és eczetben 399
konzervált gyümölcsök: 399
Tök, mustban 399
Birsalma, mustban 399
Rumos gyümölcs 400
Eczetben főtt gyümölcsök 400
Vegyes gyümölcs saláta 401
Kajszi-baraczk,hidegeczetben401
Szilva, eczetben, nyersen 401
Hámozott szilva, eczetben 402
Mustáros gyümölcs 402
Czukrozott (kandirozott) gyümölcsök: 402
Czukrozott dióbél 402
Matigó-dinnye 403
Czukorban főtt aszalványokn 403
Czukorban főtt dinnye,
aszalva 403
Czukorban főtt tök, aszalva 403
Hamis czitronád 403
Gyümölcs-sajtok: 403
Birsalma-sajt 403
Világos birsalma-sajt 404
Alma-sajt 404
Hadi mazsola 405
Körte-sajt 405
Szilva-sajt 406
Birs-szalámi 406
Birs-szeletek 406
Gyümölcs-pasztilla 406
Lekvárok: 406
Baraczk-lekvár 407
„ „ más módon 407
„ » nyersen 408
Őszi-baraczk-lekvár 408
Málna-, szeder-, szamócza- és ribiszke-lekvár 408
Málna-, szeder-, szamócza- és ribiszke-lekvár, másképen 408
Finom málna- és eper-lekvár 408
Finom málna- és eper-lekvár,
másképen 409
Ribiszke-lekvár, héjastól 409
Meggy 409
Szőlő „ 410
Pöszméte „ 410
Érett ringló lekvár 410
Csipke „ 410
Som „ 410
Rózsa lekvár 411
Sárgadinnye lekvár 411
Alma „ 411
Alma, rétesbe, lepénybe 411
Gesztenye-lekvár 411
Gesztenye-püré 411
Narancs-lekvár 412
Sütőtök „ 412
Szilva „ ' 412
„ „ más módon 412
Jam (olv. Dzsem) 413
Málna-, ribiszke- és szederlé: 413
Sűrű gyümölcslé 414
Gyümölcs szörpök: 414
Málna-, ribiszke- és szederszörp 414
Narancs-szörp 414
Czitrom „ 415
Virág „ 415
Meggy „ 415
Dinnye „ 415
Alma „ 415
Gyümölcs=kocsonyák: 416
Cseresznye- és meggy-kocsonya 416
Málna-, ribiszke- és szederkocsonya 416
Gyümölcs aszalás: 416
Hámozott alma 417
Lapított körte 417
Kimagvazott meggy, aszalva 418
Finom aszalványok 418
Gyümölcsborok: 418
Piros-, fehér- és fekete
ribiszke-bor A 420
Málna-, szeder- és fekete
áfonya-bor 420
Alkoholmentes bor 420
Eczet: 421
Málna-eczet 421
Rózsa-, akáczvirág-, gyöngyvirág-, tárkony- és levendula-eczet 422
Bab- és lencse-eczetágy 422
Törköly eczetágy 422
Gyümölcs eczet 422
Fűszeres eczet 423
Zöldfőzelékek közönséges kon-
zerválása: 423
Zöldbab (dunsztolva) 424
„ spárga módra 424
Zöldborsó (gőzben) 424
Sóska 424
Paradicsom 424
Paradicsom, más módon 424
Sűrített paradicsom 425
Paradicsomos paprika 425
Metélt zöldpaprika 425
Kartifiol . 425
Spárga 426
Vegyes főzelék 426
Gomba 426
Gomba-kivonat 426
„ sóval 426
Hordós-káposzta 427
Tök, télire, hordóban savanyítva 428
Tölteni való paprika 428
Vizes ugorka 429
Vizes ugorka, nyáron 430
Eczetes ugorka 430
Ugorka-saláta 430
Paradicsom-saláta 431
Metélt paprika, salátának 431
Vegyes saláta 431
Zöldbab, salátának 432
Kartifiol, eczetben 432
Káposzta, salátának 433
Zöldpaprika, káposztával 433
Gomba, eczetben 433
Mustárok: 434
Közönséges mustár 434
Gyümölcs-mustár 434
Franczia mustár 434
Zöldfőzelék-félék aszalása: 435
Levesbevaló zöldségek 436
Zöldborsó 436
Zöldborsó, más módon 436
Virágkel (kartifiol) 436
Zöldbab, sárgahüvelyű 436
zöldhüvelyű 437
Tökkáposzta, aszalva 437
Gomba 437
Fűszer növények 437
Fokhagyma és vereshagyma 437
Kész ételek konzerválása: 437
Zöldbab 439
Zöldborsó 439
Tök-káposzta 439
Podlupka 439
Paraj 439
Sóska 440
Szarvasgomba, kirántáshoz 440
Tojásgyümölcs 440
Hordós káposzta 440
Káposzta, tésztába és
rétesbe 440
Alma, mártásnak 441
Hús konzerválás: 441
Baromfi-hús 443
„ pecsenyének 443
Baromfi-mell, páczolva 444
Baromfi-hús, zöldborsóhoz 444
Csirkepörkölt 444
Csirkekocsonya 444
Sertéshús: 445
Sertés fehérpecsenye 445
» páczolva 445
Sertés vesepecsenye 446
Sertéshús, kolozsvári káposztába 446
Sertéshús, székelygulyáshoz 446
Sertés-vese, velővel 446
Sertés-máj-pástétom 446
Sertés-máj-pástétom, másképen 447
Kolbász 447
Hideg májas hurka 447
Hurka és kolbász, zsírban 447
Sertés fehérpecsenye, zsírban 447
Töpörtő, zsírban 448
Vadhúsok:
Salmi, vadhúsból 448
Sonka 448
Tészta konzerválás : 449
Kifőtt tészták: 449
Túró-gombócz 449
„ galuska 450
Zsémlye-gombócz 450
Sajtos dúcz 450
Felfújtak és puddingok: 450
Czukor-sütemények 451
Piskóta-tekercs 451
Krémek és kocsonyák: 452
Csokoládé-krém, főzve 452
Vanilia 453
Kávé „ zselatinnal 453
Csokoládé-kocsonya 453
Tej. Tejszín. 453
Vissza
Tétel sorszám:
221

Kikiáltási ár:
5.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
19.100 Ft Licitek száma: 29



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!