TémakörökLezárt aukciók


Nemes Mihály: A magyar jelmez (dedikált példány)

Szerző
Nemes Mihály
Grafikus
Nemes Mihály
Stampfel Károly (Pozsony-Budapest) ,
Kiadói tűzött papírkötés , 103 oldal
Sorozatcím: Stampfel-féle Tudományos Zseb-Könyvtár
Kötetszám: 147-148
Nyelv: Magyar 
Méret: 16 cm x 10 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-04-22 20:00

Aukciós tétel adatai

Pozsony-Budapest, 1903, Stampfel Károly kiadása (Eder István Könyvnyomdája, Pozsony), 103 p. + [1] p.; ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Stampfel-féle Tudományos Zseb-Könyvtár. No.: 147-148. sz. A magyar jelmez és fejlődése dióhéjban. Rajzolta és írta: Nemes Mihály történeti festő.
Szövegközti, feliratozott, fekete-fehér rajzokkal illusztrált kötet.
A címlap hátoldalán a szerző, Nemes Mihály által tollal beírt dedikáció olvasható: "Kedves W. barátomnak szíves emlékül Nemes M."
A "Tudományos Zseb-könyvtár" kiadványainak számozott listájával és tartalomjegyzékkel ellátott kötet. A könyvet nyomtatta Eder István Könyvnyomdája Pozsonyban.
Kiadói tűzött papírkötés, a kiadói feliratozott fed- és hátlappal, új könyvkötői vászongerinccel, színezett lapélekkel (piros), hátlap sérüléssel.

Előszó

Részlet a könyvből: A legrégibb időktől a honfoglalás koráig. Ázsia északi részének belsejében évezredek előtt élt egy nemzet, mely Herodotus szerint a körülötte lakó törzsekhez, a szkithák,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: A legrégibb időktől a honfoglalás koráig. Ázsia északi részének belsejében évezredek előtt élt egy nemzet, mely Herodotus szerint a körülötte lakó törzsekhez, a szkithák, neurok, androphagokhoz csak éppen viseletében s némely szokásaiban hasonlitott, egyebekben teljesen külön világot alkotott magának. S erre a nemzetre most, késő évezredek után is reá lehet ösmerni, daczára annak, hogy úgy őshazájában, mint ez uj hazában a keresztség fölvételét megelőző korszakokból semmi nyomot nem hagyott maga után. Hogy is hagyhatott volna, mikor keresztyénség behozatala és fölvételekor az összes emlékek, hun-iratok, rovások, mint a pogányság, helyesebben a nap- és csillagimádás gyűlöletes emlékeztetői, elégettettek, eltörültettek a föld szinéről. De hát akkor mi az, miről e nemzet őseire ma is reá ismerhetünk? Jelleméről, tetteiről, erkölcseiről és közmondásszerűvé vált hazaszeretetéről, de nemcsak ezekről, hanem viseletéről, nemzeti ruházkodásáról is, melyet különösen az alföldön élő parasztság őrzött meg hagyományos ragaszkodással. Sok átalakuláson ment ugyan az keresztül, változatos, viszontagságos ezer éves életében - különösen az előkelőbb körök viselete - de azért alapjában hűen megmaradt a mai napig az ősi viselet. Az ősi viseletre idegen behatással volt elsősorban a X. századtól a XII. századig a bizanczi és a német. A XII. századtól a rokon kun befolyás is észrevehető. Az Anjouk alatt az olasz, Zsigmond alatt a német, Mátyás alatt ismét az olasz. Mind ezek a kunt kivéve keveset módosítottak magán az ősviseleten, mert az udvarnál legtöbbször változatlanul hordták a nyugot európai lovagi és egyéb udvari viseletet. Az ősi ruha azonban a magyarsághoz ragaszkodó elemnél akkor is megvolt. A XVI. századtól kezdve azonban a magyar viselet a vele teljesen rokon török és lengyel behatás alá kerül; ez és az akkor bekövetkezett nemzeti elnyomatás jobban felébreszti és általánossá teszi az ősi viselethez való ragaszkodást, látván a másik két nemzetnél a török és lengyelnél a magyar ősöktől vett ruhaformákat rajongó szeretettel hordani. Vissza

Tartalom

A legrégibb időktől a hongfoglalás koráig8
Árpádházbeli királyok kora36
Vegyesházakbeli királyok kora51
Török-német világ73
A XVIII. és XIX. századbeli magyar viselet91
Vissza
Tétel sorszám:
260

Kikiáltási ár:
8.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
8.000 Ft Licitek száma: 1Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!