TémakörökLezárt aukciók


Balassi Zsigmond: Lovak orvossága

Szerző
Balassi Zsigmond
Szerkesztő
Eckhardt Sándor
Abaffy Erzsébet
Mikesy Sándor
Akadémiai Kiadó (Budapest) ,
Kiadói tűzött papírkötés , 36 oldal
Sorozatcím: A Magyar Nyelvtudományi Társaság Kiadványai
Kötetszám: 94
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-04-22 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1957, Akadémiai Kiadó kiadása (Akadémia Nyomda, Bp.), 36 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A Magyar Nyelvtudományi Társaság Kiadványai. No.: 94. sz. Lovak orvossága. Írta Balassi Zsigmond. Közreadja: Eckhardt Sándor. Az emléket nyelvészeti szempontból ismerteti: Abaffy Erzsébet.
Közreadói tájékoztatóval, nyelvészeti ismertetővel és vonatkozó betűrendes tárgymutatóval ellátott kötet.
Kiadói tűzött papírkötés tiszta belívekkel, hiánytalan, megkímélt, jó állapotban.
A szerző Nógrád megyei főispán és egykori királyi kamarás. A költő, Balassi Bálintnak az unokatestvére. Felvilágosult szellemű egyéniség, aki nyitott szemmel sokat utazott. Érdekelte a tudomány, az irodalom, a szónoklattan, valamint az emberek és az állatok orvoslása. Ez utóbbi érdeklődésének az írott dokumentuma ez az érdekes tanulmány.

Előszó

Az alábbi lógyógyításra vonatkozó tanácsokat Balassi Zsigmond vendégkönyve őrizte meg. Ez a "Liber amicorum" a XVI. század végéről való volt, pergamenfedelén az 1589. évjelzést viselte és a datált... Tovább

Előszó

Az alábbi lógyógyításra vonatkozó tanácsokat Balassi Zsigmond vendégkönyve őrizte meg. Ez a "Liber amicorum" a XVI. század végéről való volt, pergamenfedelén az 1589. évjelzést viselte és a datált vendégsorok 1590 és 1593 közé estek. A különféle színű leveleken azonban igen kevés volt az emléksorokkal igénybe vett hely, és így a tulajdonos az üresen maradt lapokra utólag magyar nyelvű lóreceptet jegyzett be, valószínűleg sajátkezűleg. A bejegyzések kisebb része azonban más kéztől származik. Balassi Zsigmond 1623-ban halt meg, s így a bejegyzés a XVII. század elejéről is származhat. Az írás ductusa is erre vall. A könyvet Ernyey József fedezte fel Divényben és Zichy Istvánnak adományozta. A tulajdonos nekem használatra kölcsön adta és a könyv íróasztalomon feküdt, mikor 1945. január 18-án házam kigyulladt, s könyvtárammal együtt ez az értékes kézirat is elpusztult. Ez mentse alábbi közlésem esetleges hiányait; a Magyar Nyelv szerkesztőségének korábban átadott másolatot ugyanis nem tudtam az eredetivel újra összevetni. Vissza
Tétel sorszám:
028

Kikiáltási ár:
6.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
6.600 Ft Licitek száma: 5Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!